... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Βασικές συστάσεις για τoν αγώνα και τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων

                                   
                        Αποτέλεσμα εικόνας για ENAR

Η ENAR διατυπώνει ορισμένες βασικές συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη στην επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, να διασφαλίσει ότι η τομή της στρατηγικής αυτής θα είναι μια διατομεακή προσέγγιση.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

1. Αντιμετώπιση των νομικών κενών που δημιουργούνται από την προσέγγιση ενός άξονα στις διακρίσεις και τις ανισότητες στα πλαίσια της ΕΕ. Συγκεκριμένα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία από τις διακρίσεις για τις γυναίκες σε διασταύρωση με άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών γυναικών μειονοτήτων, αλλά και των γυναικών που δεν έχουν τεκμηριωθεί,

2. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με διατομεακές διακρίσεις και ανισότητες. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή ισχυρών δεδομένων για την ισότητα, αναλυτικά ανά φυλή και φύλο. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουν (α) την επικράτηση των περιπτώσεων διακρίσεων σε διατομεακούς λόγους και (β) τη σχετική κοινωνική και οικονομική θέση (ποσοστά απασχόλησης, επίπεδα εκπαίδευσης, πρόσβαση σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη) για ομάδες στις διασταυρώσεις.

3. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που έχουν χρώμα, των μεταναστριών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να ενισχύσουν αυτό το γεγονός καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιπτώσεις διακρίσεων που διαπράττονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

4. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν θετικά μέτρα ισότητας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών μειονοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη στρατηγικών διαφορών σε περιπτώσεις διακρίσεων, γενικών σχεδίων δράσης και στρατηγικών (στρατηγικές ισότητας των φύλων και εθνικών σχεδίων δράσης κατά του ρατσισμού), καθώς και θετική δράση σε συγκεκριμένους τομείς, π.χ. πολιτικές διαφοροποίησης και στόχοι για γυναίκες και εθνικές μειονότητες στην ηγεσία.

5. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρούς και μόνιμους συμβουλευτικούς μηχανισμούς που να εμπλέκουν μια ευρεία ποικιλία ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιπροσωπεύουν τις περιθωριοποιημένες και στις διασταυρώσεις διαφορετικών λόγων διακρίσεων.


6. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την παροχή κατάρτισης σχετικά με την πρακτική εφαρμογή της διατομεακής συνεργασίας στα δικτυακά δίκτυα εμπειρογνωμόνων και για το δικαστικό σώμα, ιδίως όσον αφορά την ειδική κατάσταση των γυναικών εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Διαβάστε τις συστάσεις

https://www.enar-eu.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: