... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Υπάρχει τελικά ισότητα μεταξύ των φύλων;

ισότητα
Πηγή εικόνας: naceweb.org

 Ισότητα μεταξύ των φύλων
Οι γυναίκες, πάντοτε, είτε πλέκοντας τη φανέλα του στρατιώτη, είτε μεγαλώνοντας τα παιδιά τους και φροντίζοντας το σπίτι, από τη στιγμή που γεννούνται μέχρι τα βαριά γεράματα αναλαμβάνουν «μοναχικές» ευθύνες. Πολλές φορές μάλιστα δεν λαμβάνουν τα εύσημα για την «αγόγγυστη» προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην πατριαρχικό καθεστώς, χωρίς να αποποιούνται τις ευθύνες τους, αντιθέτως προσθέτοντας και άλλα «βάρη» υπό τη μορφή των δικαιωμάτων. Η «μάχη» για την ισότητα δεν σταμάτησε ποτέ και είναι αυτή που διαμόρφωσε τη θέση της γυναίκας σήμερα. Ωστόσο, η καθημερινότητα μας διδάσκει ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό για το οποίο πάλεψαν ολόκληρες γενιές.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι εργαζόμενες μητέρες μας εκτός από τη φροντίδα μας, ανέλαβαν και μερίδιο συμμετοχής στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά κατάφεραν να κατακτήσουν το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πατέρας θα λάβει μέρος στις δουλειές του σπιτιού. Η γυναίκα λοιπόν επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά της να απελευθερωθεί. Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τη Eurostat οι γυναίκες κέρδιζαν περίπου δέκα ευρώ την ώρα λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, για το 2014. Επιπλέον το 20% των Γερμανών ανδρών πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι ελλείψει εργασιών, έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στις δουλειές απ’ ότι οι Γερμανίδες.

Ενώ φαινομενικά η ανθρωπότητα ήταν απασχολημένη με την επίτευξη της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2017 ξέσπασε το σκάνδαλο Weinstein και το κίνημα #Metoo, όπου πολλές γνωστές ηθοποιοί-θύματα, κατήγγειλαν τον παραγωγό για σεξουαλικές επιθέσεις. Η σεξουαλική χειραφέτηση της γυναίκας δεν υπάρχει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ όπως φαίνεται η ασφάλεια των γυναικών και το δικαίωμά τους να ελέγχουν τη σωματική τους ακεραιότητα, είναι κάτι το οποίο καταπατάται συνεχώς.
Ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, της Ατζέντας 2030, που υπογράφηκε από τους ηγέτες όλου του κόσμου το 2015, αφορά στην ισότητα γυναικών και ανδρών. Μέχρι τότε τα περιστατικά σεξουαλικής και μη βίας κατά των γυναικών πληθαίνουν, ενώ σε κάποιες αναπτυγμένες χώρες θεωρείται λογική η άσκηση βίας στις γυναίκες-συζύγους, μέσα στην οικογένεια, όταν οι περιστάσεις το κρίνουν απαραίτητο. Φαίνεται ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί όλα αυτά για τα οποία πάλεψαν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας.
Στον απόηχο όλων αυτών των ανισοτήτων μένει η σχέση μεταξύ των γυναικών. Οι γυναίκες συχνά δεν στηρίζουν η μία την άλλη και στο βωμό του ανταγωνισμού και της πρωτιάς, στρέφονται η μία εναντίον της άλλης. Η γυναίκα του 2019 πρέπει να αφυπνίζει τις άλλες γυναίκες και να τους υπενθυμίζει τη σημασία της ενότητας, στην αέναη πάλη για την ισότητα. Οι γυναίκες κατάφεραν να «πρωταγωνιστήσουν» στην κοινωνία ως ομάδα και όχι μια ασθενής μειονότητα. Η μόρφωση και η ενότητα είναι τα κλειδιά για έναν κόσμο όπου δεν θα γιορτάζουμε την επέτειο της ισότητας, γιατί θα έχουμε ξεχάσει πλέον την ανισότητα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
“Ισότητα των δύο φύλων; «Αναβάλλεται» επ’ αόριστον στον κόσμο
Από Γιώργος Μητρόπουλος ” ανακτήθηκε από: https://gr.euronews.com/2018/01/22/isotita-ston-kosmo-plan-international

Δεν υπάρχουν σχόλια: