... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

International Day for the Elimination of Violence against Women
Κοινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Amélie de Montchalin, εξ ονόματος της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Liliane Maury Pasquier

Στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων μορφών βίας με βάση το φύλο. Πολύ πολλές γυναίκες πεθαίνουν ακόμη από τα χέρια του συνεργάτη ή πρώην εταίρου τους. Και καθώς οι ζωές τους καταστρέφονται, οι οικογένειές τους αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και την απώλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε στην εξαιρετική επιτυχία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης: τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Πέντε χρόνια πριν, η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ. Σήμερα, έχει 34 κράτη μέλη, 11 συμβαλλόμενα κράτη συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Το γεγονός ότι δύο μη κράτη μέλη ζητούν την προσχώρηση αποδεικνύει την παγκόσμια έκκλησή του.

Η παρακολούθηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της βίας στο σπίτι (GREVIO) κατέστησε τη σύμβαση αποτελεσματικό εργαλείο, προωθώντας τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική νομοθεσία αντανακλά τα πρότυπα της σύμβασης. Αυτήν την εβδομάδα η GREVIO δημοσίευσε, για παράδειγμα, την πρώτη της έκθεση για τη Γαλλία, η οποία, όπως και άλλα κράτη που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έχει κάνει μια σαφή πολιτική επιλογή: η βία πρέπει να νοείται όχι ως ιδιωτικό θέμα, αλλά ως εγκληματική συμπεριφορά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία. Η Γαλλία, που σήμερα ασκεί την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αστυνομία στην παύση της βίας κατά των γυναικών. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του σεξισμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βία. Και η Γαλλία ενθάρρυνε την περαιτέρω προσχώρηση στη σύμβαση από χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πολλές τρίτες χώρες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να τηρήσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Από την έναρξή της σε ισχύ για έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών, δημιουργούνται καταφύγια που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους και εξειδικευμένες γραμμές παροχής βοήθειας 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι οποίες αφορούν τις γυναίκες στις υπηρεσίες παροχής συμβουλών, όπου δεν υπήρχαν προηγουμένως. Οι δικαστές, οι εισαγγελείς και άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες λαμβάνουν εξειδικευμένη κατάρτιση για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην προστασία και τη δικαιοσύνη. Οι νόμοι αλλάζουν προς το καλύτερο. Ο βιασμός, για παράδειγμα, ορίζεται περισσότερο από την έλλειψη συγκατάθεσης, παρά από απλή απόδειξη δύναμης. Όπου συνέβησαν αυτές οι αλλαγές, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά καταδίκης και η αναφορά της βίας αυξάνονται, καθώς οι γυναίκες φοβούνται λιγότερο και εμπιστεύονται τις αρχές περισσότερο. Τέτοιοι θετικοί δείκτες αποτελούν αιτία για γιορτή.

Αλλά αυτή είναι και μια στιγμή που πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να αποτρέψουμε μια πρόσφατη αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, προβαίνοντας σε εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στις γυναίκες των κρατών που την επικυρώνουν. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ψεύτικα νέα και τις λανθασμένες εκθέσεις σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να τονίσουμε τη θετική συμβολή της Συνέλευσης στην ισότητα των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά. Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα που ανακύπτουν ως κοινά ζητήματα από τις εκθέσεις GREVIO, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών συλλογής πλήρων δεδομένων και έλλειψης επαρκούς προστασίας για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα βασικά αίτια μιας τέτοιας βίας, συμπεριλαμβανομένου του σεξισμού. Πράγματι, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του 2019 για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού, καθώς ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς που μπορούν να οδηγήσουν στη βία.

Η επιτυχία που έχουμε μέχρι στιγμής οφείλεται επίσης στις προσπάθειες των βουλευτών που προωθούν τη συνθήκη στις χώρες τους και βοηθούν να διαλύσουν τις παρανοήσεις σχετικά με αυτό. Φέτος, η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για να επιβεβαιώσει τη σταθερή υποστήριξή της στη Συνέλευση και να εντείνει τη συνεργασία με τη Γκρέβιο και ένα ψήφισμα για την προώθηση των κοινοβουλίων χωρίς σεξισμό και σεξουαλική παρενόχληση. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ξεκίνησε, ως αντίδραση στα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με το σεξισμό, την παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών βουλευτών στην Ευρώπη, την πρωτοβουλία #NotInMyParliament για την καταπολέμηση του σεξισμού, της παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών στα κοινοβούλια της Ευρώπης.

Υπάρχει πολύς δρόμος και είναι πολύ σημαντικό να μην επικυρωθεί αλλά και να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις, πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την υποστήριξή μας για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και το έργο παρακολούθησης της GREVIO. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή χωρίς βία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: