Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η Κομισιόν και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθυμίζουν ότι «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι βία εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας και δεν πρέπει να έχει θέση στην Ευρώπη ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου», προειδοποιώντας του πάντες ότι «απέχουμε ακόμη από το να κερδίσουμε αυτή την πρόκληση».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος σημειώνει στο μήνυμά της ότι «η βία κατά των γυναικών συμβαίνει οπουδήποτε, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, ούτε καν στο σπίτι -αντιθέτως η γυναίκα γίνεται στόχος τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στο δρόμο, στον εκτοπισμό και στη μετανάστευση και όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο μέσω της βίας στον κυβερνοχώρο και της ρητορικής μίσους».
«Η κλίμακα του προβλήματος παραμένει ανησυχητική: μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει σωματική και / ή σεξουαλική βία. Σχεδόν όλα τα θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση εντός της ΕΕ είναι γυναίκες και κορίτσια», αναφέρει η Φ.Μογκερίνι.
Σημειώνει δε ότι «στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν φθάσει στην ηλικία των 18 ετών. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, κάτι που εξακολουθεί να εκτελείται σε περίπου 30 χώρες».
«Εναπόκειται στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για την πρόληψη, την ανοιχτή απόρριψη και την καταδίκη όλων των πράξεων βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών», τονίζει η Υπατη Εκπρόσωπος.
«Είναι επίσης καθήκον μας να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τα θύματα δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναφέρουν τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τους», αναφέρει.
Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα με τους εταίρους μας για την ενίσχυση των νομικών πλαισίων και θεσμών, την υποστήριξη της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης, τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους επιζώντες, την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της βίας, την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών, αναφέρει η Φ.Μογκερίνι και προειδοποιεί ότι «η κατάργηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών απαιτεί σταθερή δέσμευση όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο, απαιτεί ευρεία συμμετοχή διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα και το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών».
«Η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της διεθνούς κινητοποίησης, για το μέλλον μας και για το παρόν μας, επειδή οι γυναίκες αποτελούν τον πυλώνα δίκαιων, ανοιχτών, ανεπτυγμένων και δημοκρατικών κοινωνιών και τίποτε δεν πρέπει να τους στερήσει την ελευθερία να διαδραματίσουν ελεύθερα και με ασφάλεια τον ρόλο τους», τονίζει.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη αυτής της βίας, μεταξύ των οποίων:
– Η οδηγία της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων διασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα δικαιώματα για τα θύματα εγκλημάτων και εξειδικευμένη υποστήριξη για θύματα σεξουαλικής βίας ή βίας λόγω φύλου.
– Η Κομισιόν βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της προσχώρησης στην ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
– Το πρόγραμμα για τα δικαιώματα, την ισότητα και την ιδιότητα του πολίτη βοηθά στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών μέσω της χρηματοδότησης έργων βάσης με επίκεντρο την πρόληψη της βίας λόγω φύλου, την υποστήριξη των θυμάτων και των γυναικών και των κοριτσιών σε κίνδυνο, την κατάρτιση των επαγγελματιών και την ανάπτυξη ικανοτήτων για υπηρεσίες.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης τη βία κατά των γυναικών εκτός της ΕΕ:
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, υποστήριξε περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας και περίθαλψης που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Οι προσπάθειες πρόληψης έχουν θετικό αντίκτυπο: περίπου 3.000 κοινότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι εγκαταλείπουν αυτή την πρακτική.
Όσον αφορά τον γάμο των παιδιών, η ΕΕ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αλλαγή των νοοτροπιών και των πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών, φθάνοντας σε πάνω από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου