... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018
Τον Οκτώβριο του 1998 ο Συνήγορος του Πολίτη, αρχίζοντας τη λειτουργία του, εισήγαγε έναν καινοτόμο θεσμό τόσο για την ελληνική κοινωνία, στην οποία και απευθύνθηκε, όσο και για τη δημόσια διοίκηση, τον κατεξοχήν συνομιλητή του. Υλοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που τον όριζε, είχε τη φιλοδοξία να προτείνει και να εγκαταστήσει μια νέα διοικητική κουλτούρα, με κύριο και δυναμικό μοχλό το εργαλείο της διαμεσολάβησης. 

Η διαμεσολάβηση ως τρόπος επίλυσης διοικητικών διαφορών, μικρών και μεγαλύτερων, απλών και πλέον σύνθετων προβλημάτων τα οποία ταλάνιζαν την καθημερινότητα των πολιτών που δεν εξυπηρετούνταν ήταν ξένη στη σφαίρα της δράσης της διοίκησης. Η αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων μετεωριζόταν -εξαιτίας της δέσμευσης των υπαλλήλων από το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ή της αγκύλωσής τους στη στενή αντίληψη της γραφειοκρατικής δομής- ανάμεσα στο άλυτο των ζητημάτων, στο χρονοβόρο, το επαχθές της συναλλαγής και στο απελπιστικά προσβλητικό καθεστώς της μη λειτουργικότητας των υπηρεσιών. Την εικοσαετία που διανύσαμε, ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ανέτρεψε λογικές και πρακτικές βαθύτατα ριζωμένες στην υπάρχουσα δομή της δημόσιας διοίκησης. Δεν υπήρξε επαναστατικός και ανατρεπτικός. 


Εγκαταστάθηκε, όμως, ως ήρεμη δύναμη στη συνείδηση των πολιτών, υπήρξε παρεμβατικός και επίμονος, αναζήτησε συναίνεση και κατέθεσε καινοτόμες προτάσεις, ιδέες και πρακτικές, πολλές από τις οποίες, υιοθετούμενες από τον διοικητικό μηχανισμό, διευκόλυναν την ελληνική κοινωνία, επέλυσαν χρόνια ζητήματα, αλλά κυρίως αντιμετώπισαν το προσωπικό πρόβλημα του πολίτη που με εμπιστοσύνη κατέθεσε την ατομική του αναφορά. Οι ετήσιοι απολογισμοί των παρελθόντων ετών έδωσαν τη δυνατότητα στην Αρχή να αναδείξει τα μείζονα προβλήματα της παραβιαζόμενης από τη διοίκηση νομιμότητας, να προβάλει τον τρόπο άσκησης της διαμεσολάβησης και να αποτυπώσει τα αποτελέσματα της δράσης της. 

Έδωσαν όμως επίσης τη δυνατότητα να αναδειχθεί η εγκατάσταση του θεσμικού ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη ως μιας Αρχής νομοθετικά και λειτουργικά ανεξάρτητης, με αδιαμφισβήτητα εχέγγυα αυτόνομης, αυτοτελούς και επιτυχημένης δράσης. Η ανάπτυξη αυτής της πλευράς της Αρχής, της επέτρεψε να αναδειχθεί σε συνομιλητή ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25 διεθνών οργανισμών, θεσμών και οργάνων παγκόσμιου βεληνεκούς, που αναγνώρισαν στο πρόσωπό της έναν ασφαλή εγγυητή διεθνών συμβάσεων, προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φερέγγυο συνομιλητή με γνώση, εξωστρέφεια και αποδοχή των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινωνία. 

Οι προκλήσεις αυτές, που σχετίζονται κατά μείζονα λόγο με την αναγνώριση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπαγόρευσαν την κεντρική θεματική της παρούσας Ετήσιας Έκθεσης. Ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς να απεμπολεί την αρχική και ουσιώδη εντολή διαμεσολάβησης, στρέφεται προς τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναδεικνύει τον ρόλο του στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, των ζητημάτων των παράτυπων μεταναστών και της προστασίας του παιδιού, εναγκαλίζεται τους ανθρώπους με αναπηρία και αγρυπνά για τα δικαιώματά τους, ελέγχει τη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, διερευνά περιστατικά αυθαιρεσίας του ένστολου προσωπικού, αποτυπώνει το καθεστώς των φυλακών και των κρατουμένων και καθίσταται ο αρμόδιος φορέας εποπτείας και προώθησης της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στην ελληνική έννομη τάξη. 

Με τη βεβαιότητα ότι τα ζητήματα αυτά, που αποτελούν σοβαρές και δύσκολα διαχειρίσιμες πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας, έτυχαν αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη κατά το διαρρεύσαν έτος, καταθέτουμε την αποτίμηση της χρονιάς ως παρακαταθήκη ορθής διαχείρισης και ως πρόκληση εμπέδωσης και ομαλής λειτουργίας. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: