1 στους 5 κατοίκους της ΕΕ κινδυνεύει από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνθήκες που αφορούν 109, 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πάνω από το 20% των ανδρών και 22,5% των γυναικών αντιμετωπίζουν είτε εισοδηματική φτώχεια, είτε είναι σοβαρά στερημένοι ή ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα από εργασία . Η κατάσταση διαφοροποιείται στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
ε επτά χώρες-μέλη, 1 στις 7 κινδυνεύει. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 32,5%, η Ελλάδα με 31,8%. η Λετονία με ποσοστό 28,4%, η Λιθουανία με 28,3%, η Ιταλία με 27,3% και η Ισπανία με 26,1%.
Τα κριτήρια της ΕΕ με τα οποία καθορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας είναι το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και η υψηλή ανεργία.
1 στους 17 Ευρωπαίους αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών. Αυτό σημαίνει οι συνθήκες διαβίωσής τους περιορίζονται από την έλλειψη πόρων, όπως η μη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να έχουν θέρμανση ή να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών σε τρεις οικονομολόγους που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχεια.
Ως αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο.
Καθώς εξασθενεί η παγκόσμια ανάπτυξη θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Και οι εμπορικές εντάσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση
Πρέπει να προστατεύσουμε το εμπόριο, επειδή είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη, για τις θέσεις εργασίας, για την μείωση της φτώχειας
Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ
Τα κέρδη από το εμπόριο και τις εξαγωγές βελτιώνουν τα οικονομικά μεγέθη μιας χώρας. Κι αυτά τα χρήματα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών, τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να απαλλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερους από την φτώχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου