Μακράν του στόχου της έμφυλης ισότητας κινείται η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα. Με άριστα το 100 και με το μέσο όρο της Ε.Ε. να κινείται στο 67,4, η Ελλάδα πετυχαίνει βαθμολογία μόλις 51,2 στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019.
Παρά τη μικρή πρόοδο του 1,2% που σημειώνει η Ελλάδα έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης του 2017, είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Ουγγαρία, που δεν ξεπερνάει τους 54 βαθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Gender Equality Index-EIGE), που δημοσιεύθηκαν χθες, ειδικά σε κάποιους τομείς η Ελλάδα σημειώνει μεγάλη υστέρηση. Για παράδειγμα, μόλις το 4% των Ελληνίδων απασχολούνται στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανολογίας και μαθηματικών (Science, Technology, Engineering and Mathematics -STEM).
Ο δείκτης του EIGE μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός Women On Top, από τους επιμέρους τομείς, που βαθμολογεί ο Δείκτης, στην Εργασία η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 64,2, δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο από το 2015 και παραμένει στη δεύτερη θέση από το τέλος στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Στον τομέα Εξουσία η χώρα μας βαθμολογείται με 24,3 και παρά την πρόοδο των 2,6 βαθμών που σημείωσε από το 2015, παραμένει προτελευταία στην κατάταξη.
Πρόσβαση στην υγείαΣτον τομέα Γνώση, η βαθμολογία της χώρας είναι 55,7. Παρ’ ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση στο συγκεκριμένο τομέα, η πρόοδος της χώρας ξεπερνά τη συνολική πρόοδο της Ε.Ε. (+2,7 βαθμοί). Στον τομέα Ελεύθερος Χρόνος, η βαθμολογία της Ελλάδας είναι 44,7, δεν έχει μεταβληθεί από το 2017 και είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στον τομέα Χρήμα, η Ελλάδα βαθμολογείται με 71,4. Όπως εξηγεί το EIGE, λόγω της οικονομικής κρίσης, που συντέλεσε στη μείωση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των αντρών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στην Ελλάδα σχετικά χαμηλό, στο 13%.
Τέλος, η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα Υγεία είναι χαμηλή και μάλιστα 0,5 βαθμούς πίσω έναντι του 2015. Η πιο προβληματική κατηγορία βαθμολόγησης είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η οποία, μάλιστα, επιδεινώθηκε από το 2005 ως το 2017. Περίπου το 12% των γυναικών αναφέρει ότι οι ιατρικές του ανάγκες δεν καλύπτονται.
Αργή η πρόοδοςΗ φετινή έκδοση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων δείχνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πραγματική ισότητα, είναι πολύ αργή. Η βαθμολογία της Ε.Ε. στην ισότητα των φύλων αυξήθηκε μόλις κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4. Μάλιστα από το 2005, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ο Δείκτης, η Ε.Ε. έχει σημειώσει συνολική πρόοδο μόνο 5,4 βαθμούς.
Την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει η Σουηδία με 83,6/100 και δεύτερη, με αρκετή διαφορά, η Δανία με 77,5/100, ενώ τη σημαντικότερη πρόοδο σημειώνουν για φέτος η Ιταλία (+13,8 βαθμούς) και η Κύπρος (+10,4 βαθμούς). Ο τομέας στον οποίο σημειώνονται οι υψηλότερες βαθμολογίες στην Ε.Ε. των 28 είναι η υγεία και το χρήμα, ενώ ο τομέας που προβληματίζει περισσότερο είναι εκείνος της εξουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου