... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Ιράν: 23 χρόνια κάθειρξη για μια μαντίλα

Αποτέλεσμα εικόνας για γυναικα με μαντηλα
Μπορεί το να διεκδικείς το δικαίωμά σου να επιλέγεις αν θέλεις να φοράς μαντίλα όχι απλά να προσβάλλει τα ήθη, αλλά και να αποτελεί πράξη πορνείας και ενέργεια κατά της εθνικής ασφάλειας της πατρίδας σου; Στο Ιράν μπορεί και μάλιστα με τραγικές συνέπειες, όπως δείχνει και η πρόσφατη καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη τριών γυναικών που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην υποχρεωτική χρήση της μαντίλας.
Οι τρεις ακτιβίστριες συνελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο όταν άρχισε να κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα βίντεο που τις έδειχνε χωρίς μαντίλα να καταθέτουν λουλούδια στο μετρό της Τεχεράνης στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Γι’ αυτό τους το «έγκλημα», η Γιασαμάν Αργιανί και η Μονιρέχ Αραμπασάσι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 ετών, ενώ η Μοχτάν Κεσαβάρς σε 23 χρόνια και έξι μήνες με την κατηγορία της δράσης κατά της εθνικής ασφάλειας του Ιράν, της προπαγάνδας κατά του κράτους και της «ενθάρρυνσης και διάπραξης των αδικημάτων της ηθικής διαφθοράς και της πορνείας».
Η πιο δυναμική φάση της μάχης κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, όταν η Μασίχ Αλινετζάντ ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο στο οποίο οδηγεί χωρίς μαντίλα σε ένα βουνό, απολαμβάνοντας τον «Αέρα στα μαλλιά» της, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου της.
Σύντομα χιλιάδες γυναίκες τη μιμήθηκαν ανεβάζοντας δικά τους στιγμιότυπα χωρίς τη μαντίλα, δημιουργώντας ένα κίνημα κατά της υποχρεωτικής χρήσης της που οργάνωσε και μαζικές διαδηλώσεις. Η Μασίχ ζει αυτοεξόριστη στις ΗΠΑ, στους γονείς της έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και η ίδια δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Ιράν γιατί απειλείται με φυλάκιση, ενώ έχει δεχτεί πολυάριθμες απειλές θανάτου.
Η καταδίκη των τριών γυναικών αποδοκιμάστηκε από ειδικούς εισηγητές και εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που σημείωσαν πως στερήθηκαν δίκαιη δίκη καθώς ούτε καν επέτρεψαν στους συνηγόρους τους να τις εκπροσωπήσουν. Τονίζοντας πως «η σύλληψη και οι ποινές πολυετούς κάθειρξης σχετίζονται άμεσα με την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης με στόχο την ισότητα φύλου στο Ιράν», ζήτησαν την ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και την απελευθέρωσή τους.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο του 2018 τουλάχιστον 32 προασπιστές/τριες των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν συλληφθεί κι άλλοι/ες δέκα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ή κάθειρξη γιατί διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή της χρήσης της μαντίλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: