... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ο ΟΗΕ επικρίνει τις ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις

Ο ΟΗΕ επικρίνει τις ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις

«Οι απαγορεύσεις οδηγούν σε παράνομες αμβλώσεις, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών», προειδοποιεί
Την ανησυχία του για την αυστηρή νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων που σταδιακά υιοθετούν αμερικανικές πολιτείες εκφράζει ο ΟΗΕ, που κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να εξασφαλίσουν στις γυναίκες «πρόσβαση σε ασφαλείς επεμβάσεις».
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τονίζει ότι οι απαγορεύσεις οδηγούν σε παράνομες αμβλώσεις, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών.
Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από αμερικανικές πολιτείες εγκρίνουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, με μόνη εξαίρεση αν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, μη επιτρέποντας την άμβλωση ακόμη και αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Μάλιστα, στόχος των υπερσυντηρητικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν την αμέριστη στήριξη και του προέδρου Τραμπ, είναι να φτάσουν οι νόμοι αυτοί στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές είναι πλειοψηφία, με στόχο να καταργηθεί ο περισσότερο φιλελεύθερος ομοσπονδιακός νόμος για τις αμβλώσεις.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι περιορίζεται με τόσο αυστηρούς όρους η άμβλωση, αλλά και το γεγονός ότι «οι γυναίκες που αποφασίζουν κάνουν άμβλωση και το ιατρικό προσωπικό που δέχεται να κάνει αυτές τις επεμβάσεις απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις».
Όπως τόνισε, η πείρα και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι πλήρεις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις δεν μειώνουν τον αριθμό τους, αλλά αυτές γίνονται κρυφά, «θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών».
Επιπλέον οι απαγορεύσεις συνιστούν «κληρονομική διάκριση», διότι επηρεάζουν γυναίκες που είναι φτωχές, προέρχονται από μειονότητες ή άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας, συμπλήρωσε.
Και κάλεσε τις ΗΠΑ, όπως και τις άλλες χώρες, να εξασφαλίσουν στις γυναίκες ασφαλή πρόσβαση σε αμβλώσεις, «συμπεριλαμβάνοντας τις περιπτώσεις βιασμών, αιμομιξίας και εμβρυϊκών ανωμαλιών».
Στις ΗΠΑ οκτώ πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Μιζούρι και η Αλαμπάμα, έχουν περάσει νόμους που περιορίζουν σε βαθμό απαγόρευσης τις αμβλώσεις.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον αυτών των νόμων.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: