Η επαγγελματική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και η κατάσταση δεν θα αλλάξει, αν οι άνδρες δεν αναλάβουν να κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Η ILO αποκάλυψε σε νέα της έκθεση ότι η διαφορά στο ποσοστό εργασίας ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια των 27 τελευταίων ετών.
Το 2018 οι πιθανότητες μία γυναίκα να εργάζεται ήταν μικρότερες κατά 26% σε σχέση με ενός άνδρα, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των γυναικών προτιμά να εργάζεται από το να μένει στο σπίτι.
Στην έκθεσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν την ισότητα στην εργασία, όμως αυτός «με τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η ανατροφή των παιδιών».
«Τα τελευταία 20 χρόνια ο χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες στην ανατροφή των παιδιών και τις μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες ουσιαστικά δεν έχει μειωθεί, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνδρες έχει αυξηθεί μόλις κατά οκτώ λεπτά ημερησίως», αποκάλυψε η Μανουέλα Τοέι διευθύντρια του τομέα Συνθηκών Εργασίας και Ισότητας της ILO.
Με αυτό τον ρυθμό, πρόσθεσε, «θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια για να υπάρξει ισότητα στον χρόνο που αφιερώνεται στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας».
Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο 647 εκατομμύρια γυναίκες που είναι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν (το 21,7%) έχουν αναλάβει παράλληλα την παροχή φροντίδας πλήρους απασχόλησης κάποιου, με το ποσοστό να αυξάνει στο 60% στις αραβικές χώρες.
Συγκριτικά μόνο 41 εκατομμύρια άνδρες (1,5%) επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Η ανισότητα αυτή οδηγεί τις μητέρες να υπόκεινται «σε επαγγελματική τιμωρία της μητρότητας».
Παράλληλα η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 20% παγκοσμίως, αν και είναι διπλάσια σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.
«Όταν οι άνδρες συμμετέχουν περισσότερο στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας, βρίσκουμε περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις», υπογράμμισε η Τομέι.
«Δεν θα πετύχουμε ένα εργασιακό μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο έχουμε ανάγκη, αν δεν επιταχύνουμε τις δράσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν τις προόδους σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ILO Γκι Ράιντερ. «Γνωρίζουμε ήδη τι πρέπει να γίνει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου