... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Πώς οι Ρώσοι βλέπουν το φεμινιστικό κίνημα: Τι δείχνει δημοσκόπηση

Κούκλα

Πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στο φως στοιχεία για το πώς οι Ρώσοι «βλέπουν» τον φεμινισμό και τις προσπάθειες για την πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Όσοι είναι ηλικίας 35-44 ετών έχουν την πιο αρνητική στάση. Ποιες ηλικίες είναι οι πιο ισχυροί υποστηρικτές.
Μόνο το ένα τρίτο των Ρώσων πολιτών υποστηρίζει το φεμινιστικό κίνημα, αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι η κοινωνία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για την πλήρη ισότητα των ανδρών και των γυναικών, ανέφερε την Τετάρτη μια νέα έρευνα του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών Δημόσιας Γνώμης (VTsIOM).
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 31% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το φεμινισμό. Από την άλλη, το 55% εμφανίζεται αντίθετο προς το κίνημα. Ακόμη, ένα ποσοστό της τάξης του 14% εμφανίζεται αναποφάσιστο. Οι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών είναι οι πιο ισχυροί υποστηρικτές του φεμινισμού, ενώ το 44% των ερωτηθέντων από αυτή την ηλικιακή ομάδα εκφράζουν την υποστήριξή τους για το κίνημα. Εν τω μεταξύ, όσοι είναι ηλικίας 35-44 ετών έχουν την πιο αρνητική στάση απέναντι στο φεμινισμό, με σχεδόν το 60% από αυτούς να μην το υποστηρίζουν.
Ακολούθως, το 62% εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν απολύτως ίσα δικαιώματα, ενώ το 59% δήλωσε ότι πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες. Επιπλέον, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 33% των Ρώσων δεν θέλουν ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες και το 37% δεν πιστεύει ότι οι ευθύνες τους θα πρέπει να είναι οι ίδιες.
Συνολικά το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ισότητα των ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να επιτευχθεί σε οποιοδήποτε τομέα, ενώ το 53% δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό μόνο σε διάφορους τομείς. Μόνο το 9% δήλωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να έχουν ίσες ευθύνες.
Εν τω μεταξύ, το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα σε κάθε σφαίρα δραστηριοτήτων, ενώ το 42% δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό μόνο σε ορισμένους τομείς. Το 13% δήλωσε ότι η ισότητα δικαιωμάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες ήταν ένας στόχος που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.
Η δημοσκόπηση της VTsIOM διεξήχθη στις 10 Μαρτίου. Συνολικά 1.600 Ρώσοι ηλικίας 18 και άνω έλαβαν μέρος στη διαδικασία μέσω τηλεφώνου.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: