Οι περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν καταχραστεί από τον σύντροφό τους δεν καλούν την αστυνομία. Μόνο μία στις τρεις γυναίκες (33%) που έχουν σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιηθεί από τον σύντροφό τους, έρχεται σε επαφή με τις αρχές. Αναφερόμενοι αριθμοί στενής βίας συντρόφου αποκρύπτουν πόσο διαδεδομένο είναι πραγματικά. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) ξεκινά τη νέα της μελέτη για τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων από τους αστυνομικούς και τη δικαιοσύνη σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία.
"Τα στοιχεία από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη βία κατά των γυναικών. Μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ελέγξουν αν οι ενέργειές τους για την πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών δουλεύουν και να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα μέτρα στο μέλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην αστυνομία για να ενθαρρυνθούν περισσότερες γυναίκες να παρουσιάσουν και να αναφέρουν περιπτώσεις βίας ", δήλωσε η Virginija Langbakk, διευθυντής του EIGE.
"Η ΕΕ είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για την ευημερία των γυναικών, αλλά ακόμη πάρα πολλά θύματα βίας και διακρίσεων. Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ενεργεί για τη βελτίωση της υποστήριξης και της προστασίας των θυμάτων. Μαζί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τη βοήθεια του EIGE, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών. Δεν ανήκει στον 21ο αιώνα ", δήλωσε η κ. Věra Jourová, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.
Όπως επικρατεί σήμερα στην ΕΕ, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που περιορίζουν τη συλλογή συγκρίσιμων και υψηλής ποιότητας δεδομένων σχετικά με τη βία των στενών εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι είναι μόνο ένας από αυτούς. Οι διαφορετικοί νομικοί ορισμοί των εγκλημάτων που σχετίζονται με τη βία καθιστούν αδύνατη τη σύγκριση δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, ορισμένες μορφές βίας δεν καταγράφονται ως εγκλήματα και όχι όλες οι καταγγελίες καταγράφονται ηλεκτρονικά ή με τρόπο που να βοηθά στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ του θύματος και του δράστη.
Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των διαδικασιών συλλογής δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη. Μία ισχυρή δέσμευση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τη συγκέντρωση και τη διάθεση περισσότερων συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με τη βία σε στενούς εταίρους είναι απαραίτητη για να συμβεί κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τις νομικές βελτιώσεις, η ενδοοικογενειακή βία πρέπει να αναγνωριστεί ως συγκεκριμένο έγκλημα, χωριστά από την ενδοοικογενειακή βία. Έχοντας ένα συγκεκριμένο αδίκημα για την ενδοοικογενειακή βία σημαίνει ότι οι γυναίκες που δεν ζουν με τον / την σύντροφό τους και / ή δεν είναι παντρεμένες ή σε επίσημη σύμπραξη θα προστατεύονται και από αυτήν την παράβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου