Νέα έκθεση του ΔΝΤ για την ισότητα των φύλων
Τα πολλαπλά οφέλη από τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας παγκοσμίως, παραθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε νέα του έκθεση για την ισότητα των φύλων.
Οι Christine Lagarde και Jonathan Ostry σχολιάζουν την έκθεση στο blog του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρεται, τα κενά στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν μεγάλα.
Ενδεικτικά, καμία ανεπτυγμένη ή λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομία δεν μείωσε το μισθολογικό χάσμα των φύλων κάτω από 7%.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει:
Μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη: Επειδή οι γυναίκες φέρνουν νέες δεξιότητες στον εργασιακό χώρο, η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης από την προσθήκη γυναικών στο εργατικό δυναμικό (με τη μείωση των φραγμών στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό) είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.
Πράγματι, για το κάτω μισό της λίστας των χωρών στο δείγμα μας από την άποψη της ανισότητας των φύλων, το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%.
Τα τέσσερα πέμπτα των κερδών αυτών προέρχονται από την προσθήκη εργατικού δυναμικού στο υπάρχον, αλλά το ένα πέμπτο των κερδών οφείλεται στην επίδραση της διαφορετικότητας των φύλων στην παραγωγικότητα.
Υψηλότερη παραγωγικότητα: Κατά την ερμηνεία παλαιότερων δεδομένων σε καταστάσεις όπου το χάσμα των φύλων έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, η υπεραξία συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας (ή των συνολικών κερδών παραγωγικότητας συντελεστών).
Υψηλότερα εισοδήματα ανδρών: Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι μισθοί των ανδρών θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ένταξης των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς η παραγωγικότητα θα αυξηθεί.
Η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών που κατευθύνεται από την οικονομική ανάπτυξη, φέρνει περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.
«Ωστόσο, τα εμπόδια στην απασχόληση των γυναικών επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Αυτοί οι φραγμοί ποικίλλουν μεταξύ των περιφερειών και των χωρών και είναι πολύ μεγάλοι σε ορισμένα μέρη του κόσμου».
http://bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου