... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Στρατηγική για την προστασία των γυναικών της υπαίθρου

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για αγροτικής οργάνωσης Copa
Η επιτροπή γυναικών της αγροτικής οργάνωσης Copa έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες μιας νέας στρατηγικής για την κοινωνική προστασία των συμβοηθουσών συζύγων στις αγροτικές περιοχές

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες ο αναπτυγμένος κόσμος έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον στόχο της εξάλειψης των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων, όμως στην αγροτική ύπαιθρο η γυναίκα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό. Τη στιγμή που η μερική απασχόληση είναι συχνότερο φαινόμενο στις γυναίκες παρά στους άντρες, οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης αποτελούν μια πραγματικότητα, η οποία συχνά στερεί από το γυναικείο φύλο την κοινωνική ασφάλιση.
Έχοντας αξιολογήσει τις βασικότερες προκλήσεις και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν στο σοβαρό αυτό ζήτημα, η επιτροπή γυναικών της αγροτικής οργάνωσης Copa έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες μιας νέας στρατηγικής για την κοινωνική προστασία των συμβοηθουσών συζύγων στις αγροτικές περιοχές.

Αναγνώριση της εργασίας
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι αγρότες που εργάζονται σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν το 91% των συνολικά 22 εκατομμυρίων Ευρωπαίων αγροτών. Οι γυναίκες, οι οποίες απαρτίζουν το 35,1% του αγροτικού πληθυσμού, συμβάλλουν σημαντικά στην εργασία των συζύγων τους, εκτελώντας πολλαπλές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την ομαλή και οικονομικά αποδοτική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων. Παρ’ όλα αυτά, συνήθως δεν λαμβάνουν κάποια άμεση αμοιβή για αυτό και, συνεπώς, δεν δικαιούνται παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
Η επιτροπή γυναικών της Copa θίγει το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τη συμβολή των γυναικών στη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών. Σε ορισμένες χώρες, ο τομέας της γεωργίας αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής οδηγίας της ΕΕ που προβλέπει ότι οι σύζυγοι και οι σύντροφοι συμβίωσης θα πρέπει να τυγχάνουν κοινωνικής πρόνοιας σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους, η επιτροπή γυναικών της Copa προτρέπει, μέσω της στρατηγικής της, τα κράτη-μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι συμβοηθούσες σύζυγοι θα επωφελούνται στο εξής από την κοινωνική πρόνοια. Επίσης, ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει το κατά πόσον η κοινωνική πρόνοια είναι αποτελεσματική για τις συμβοηθούσες συζύγους στον αγροτικό τομέα. Τέλος, ζητά να βελτιωθούν οι στατιστικές που αποσκοπούν στην παροχή σαφούς επισκόπησης και ενημέρωσης σχετικά με τις γυναίκες και τη ζωή τους στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα εμπόδια και να διαμοιραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
«Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποφυγή της φτώχειας μεταξύ των αγροτικών οικογενειών και ιδιαίτερα των γυναικών, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας των φύλων, την ενίσχυση των γυναικών και τη διασφάλιση της ζωτικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών», αναφέρει η επιτροπή.

Υποδομές και υπηρεσίες
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες περνούν 22 ώρες από την εβδομάδα τους σε κάποια μη αμειβόμενη εργασία, ενώ οι άντρες λιγότερο από 10 ώρες. Η επιτροπή γυναικών της Copa θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση των υποδομών (π.χ. ευρυζωνικού διαδικτύου) και των υπηρεσιών (π.χ. σχολεία και κέντρα υγείας παιδιών και ηλικιωμένων) της υπαίθρου, για την αντιμετώπιση της μη αμειβόμενης εργασίας και για την πιο ισότιμη κατανομή των ευθυνών.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο στις αγροτικές περιοχές, θα βοηθήσουν στην αποφυγή της απομόνωσης και θα παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας για τους συμβοηθούντες συζύγους. Επιπλέον, πρέπει να θεσπιστούν και να προωθηθούν μέτρα, όπως η γονική άδεια, για την κάλυψη των αναγκών των αγροτικών οικογενειών», αναφέρεται στη στρατηγική.
3Εκπαίδευση
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη κατάρτισης και προσόντων εμποδίζει
τις συμβοηθούσες συζύγους να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα σε περίπτωση
θανάτου ή αναπηρίας του συζύγου ή του συντρόφου.
Στη στρατηγική της, η επιτροπή γυναικών της Copa τονίζει ότι η κατάρτιση στον τομέα της
διαχείρισης των επιχειρήσεων, του εμπορίου και της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής
θα έδινε στις συμβοηθούσες συζύγους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους
 επέτρεπαν να συνεχίσουν τη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρηση, ακόμη και εν τη απουσία του συζύγου.
 Εξίσου ουσιώδεις είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η διά βίου
επαγγελματική κατάρτιση που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γυναικών.


Πληροφόρηση
Σε αρκετές χώρες, οι συμβοηθούσες σύζυγοι της υπαίθρου δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένες σχετικά με τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές τους, καθώς και τα μελλοντικά εισοδήματά τους. Συχνά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ασφαλιστική κάλυψη, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τις επιλογές κοινωνικής προστασίας εμποδίζει τις συμβοηθούσες συζύγους από το να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Συχνά οι συμβοηθούσες σύζυγοι δεν έχουν επίγνωση των οφελών κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται σε περίπτωση διαζυγίου, ή εφόσον ο σύζυγός τους συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας.
«Η επιτροπή γυναικών της Copa καλεί τους ειδικευμένους φορείς σε όλα τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τις συμβοηθούσες συζύγους με τα ερωτήματά τους και να τις ενημερώσουν σχετικά με τις δυνατότητες κοινωνικής προστασίας και κατάρτισης. Οι φορείς αυτοί πρέπει να ευαισθητοποιούν αναφορικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ανάληψη ασφαλιστικής κάλυψης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας», αναφέρεται στο κείμενο της στρατηγικής.

http://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: