Την κοπιαστικά κεκτημένη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων για ισότητα κινδυνεύουν να χάσουν οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ σύμφωνα με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHCR).
Μετα την διεξαγωγή εκτεταμένης αξιολόγησης για τα δικαιώματα της γυναίκας στο ΗΒ, το EHCR προειδοποιεί ότι παρόλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι οι προστασίες του νόμου περί ισότητας (Equality Act) θα παραμείνουν σε ισχύ μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, «η πολιτική αυτή δέσμευση δεν συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό νομοσχέδιο (της αποχώρησης)».
Το Brexit, σύμφωνα με την έρευνα, θα μπορούσε να σημαινει ότι μελλοντικά μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας στα πλαίσια της ΕΕ δεν θα είναι δεσμευτικά για το δίκαιο του ΗΒ, ενώ ήδη ισχύοντα δυνανται να καταργηθούν. « Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τα δικαιώματα εργασίας και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών για γυναικες.»
Συνίσταται στην κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση σε θέματα σεβασμού, προστασίας και εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι η απώλεια της χρηματοδότησης από την ΕΕ «δεν θα υπονομεύσει την υποδομή του ΗΒ για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ήδη πενιχρης χρηματοδότησης ειδικευμένων υπηρεσιών, όπως αυτές που υποστηρίζουν τις γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης.»
Η αξιολόγηση για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων του 2018, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι οι γυναίκες αδικουνται ακόμα σε πολλούς τομείς της ζωής και περισσότερες ενέργειες απαιτούνται για την καλύτερη προστασία του γυναικείου φύλου από τη βία.
«Μόνο το 15% των θυμάτων σεξουαλικής βίας καταγγέλλουν την εμπειρία τους στις αστυνομικές αρχές, με κοινωνικές δράσεις όπως το #MeToo να ρίχνουν ακόμα φως σε περιπτώσεις αδικιών σε βάρος γυναικών» δηλώνει η Ρεμπέκα Χιλσενραθ, η διευθύνων σύμβουλος του EHCR. Προτεραιότητα μας τώρα πρέπει να γίνει η διασφάλιση του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών κάθε ηλικίας στην ασφάλεια.
«Οι κάποτε σοβαρές και ακραίες επιπτώσεις της ανισότητας εις βάρος γυναικών» παραθέτονται στην αξιολόγηση, η ανεπάρκεια όμως ποιοτικών δεδομένων φαίνεται να δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των διακρίσεων.
Ανισότητες στην πολιτική, απέναντι στο νόμο, στον εργασιακό χώρο και την διοίκηση δημόσιων και ιδιωτικών οργανώσεων υπογραμμίζονται στην έρευνα, καθώς και περιστατικά βίας κατά γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι.
Η έρευνα αναφέρεται επίσης στην χαμηλή αντιπροσώπευση γυναικών στις δημοκρατικές δομές, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, που αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των βουλευτών. Η αρνητική αντίληψη του κόσμου για τον χώρο της πολιτικής και τα μέλη του κοινοβουλίου δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους.
Το 45.5% των ατόμων που προσλήφθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν στο δημόσιο το 2016-17 ήταν γυναίκες, σε σύγκριση με το 39,3% το 2013. Μόνο όμως 28% των διευθυντικών θέσεων σε αυτό το χώρο καταλήφθηκαν από γυναίκες, ενώ μόλις το 27.7% των διοικητικών στελεχών σε εταιρίες του δείκτη FTSE 100 ήταν γυναίκες.
Η έρευνα, που επικεντρώνεται στη βία απέναντι σε γυναίκες και κορίτσια, αποκαλύπτει ότι κατά το Δεκέμβριο του 2017 145,397 περιστατικά σεξουαλικών εγκλημάτων καταγράφηκαν από την αστυνομία της Αγγλίας και της Ουαλίας, κατά 25% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
Μόνο το 15% των θυμάτων σεξουαλικής βίας απευθύνονται στην αστυνομία. Οι στατιστικές όμως φανερώνουν ότι 1.9 εκατομμύρια ενηλίκων στην Αγγλία και την Ουαλία βίωσαν ενδοοικογενειακή βία μέχρι το Μάρτιο του 2017, εκ των οποίων τα 1.2 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και τα 0.7 άνδρες. Η αστυνομία δέχεται περίπου 100 κλήσεις για ενδοοικογενειακή κακοποίηση την ώρα.
Οι αλλαγές στην νομική στήριξη είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Η ανάλυση του EHRC δείχνει ότι «το μειωμένο πεδίο νομικής στήριξης στο ιδιωτικό οικογενειακό δίκαιο και σε θέματα στέγασης και χρεών ενδεχομένως να είχε δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες.»
Οι καταγγελίες για διακρίσεις μεταξύ φύλων και για μισθολογική ανισότητα, που γίνονται κυρίως από γυναίκες, μειώθηκαν κατά 76% και 57% αντίστοιχα κατά το 2017, σύμφωνα με την έρευνα. Το ποσοστό των καταγγελιών για διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας μειώθηκε κατά 42%.
Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η θέση των γυναικών μεταναστών. «Σοβαρές ανησυχίες για την κράτηση εγκύων και θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού και άλλων μορφών βίας παραμένουν ακόμα χωρίς αντιμετώπιση.»
Οι αλλαγές στην φορολογία και την πρόνοια έχουν επηρεάσει αρνητικά τις γυναίκες, τις εθνικές μειονότητες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά, λέει η έρευνα. Ξεχωριστή μελέτη του EHRC αποκαλύπτει ότι «κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάθε μισθολογικής κλίμακας χάνουν λίγο λιγότερες από 400 λίρες το χρόνο λόγω των μεταρρυθμίσεων, σε σύγκριση με τις μόλις 30 που χάνουν οι άνδρες.»
Προηγούμενη έρευνα της επιτροπής αποκάλυπτε ότι 11% των εργαζόμενων μητέρων είπαν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους λόγω εγκυμοσύνης, ποσοστό που ισοδυναμεί με 54.000 γυναίκες το χρόνο.
Διαφορετική έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση, που εξέτασε την εμπειρία 750 θυμάτων, κατέγραψε ότι σχεδόν όλες ήταν γυναίκες. Οι μισές περίπου δεν είχαν καταγγείλει το περιστατικό, ενώ από εκείνες που το έκαναν, οι μισές δήλωσαν ότι οι εργοδότες δεν έλαβαν καμία δράση ως αποτέλεσμα, και άλλες είπαν ότι η αναφορά τους είχε αρνητικές επιπτώσεις.
Η Επιτροπή διατυπώνει προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η μεγαλύτερη υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ισχυρότερα ποσοστά καταδίωξης και καταδίκης βίαιων εγκλημάτων κατά γυναικών και κοριτσιών, και αναθεώρηση της νομοθεσίας για εγκλήματα μίσους. Η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα υποχωρήσει η προστασία της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα του Brexit.
Σε απάντηση της στην έρευνα, η Σαμ Σμέθερς, η διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υποστήριξη της γυναίκας, είπε: «Η βία εις βάρος γυναικών και κοριτσιών είναι ενδημική στην κοινωνία μας, ο μισογυνισμός είναι τόσο διαδεδομένος που περνάει σχεδόν απαρατήρητος, και η σεξουαλική παρενόχληση είναι συνηθισμένη.»
Μίλησε για συνταγματικό καθήκον των εργοδοτών να εμποδίσουν την σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις, να παρέχουν μισθολογική διαφάνεια, πιο ευέλικτα ωράρια και αυξημένη γονική άδεια.
Πηγή: Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου