... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Η Μισέλ Μπατσελέτ η νέα Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, επελέγη για τη θέση της νέας επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Μπατσελέτ αποτελεί επιλογή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Για την οριστικοποίηση του διορισμού της, απαιτείται η επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μιτσέλ Μπατσελέ (Verónica Michelle Bachelet Jeria) είναι Χιλιανή πολιτικός, η οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος της Χιλής από το 2014 ως το 2018 και νωρίτερα από το 2006 ως το 2010 (πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό στην ιστορία της χώρας).
Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1951. Είναι διαζευγμένη, μητέρα τριών παιδιών. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας που βασανίστηκε και πέθανε στη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η ίδια η Μπατσελέτ και η μητέρα της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια εξορίστηκαν στην Αυστραλία και από εκεί στην Ανατολική Γερμανία, όπου και σπούδασε η Χιλιανή πολιτικός.
Χρημάτισε υπουργός Υγείας (2000-2002) και Αμυνας (2002-2004) επί κυβερνήσεων του Ρικάρδο Λάγος. Στις 15 Ιανουαρίου 2006 κέρδισε το β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η υποψήφια της Δημοκρατικής Σύγκλισης Μπατσελέτ έλαβε ποσοστό 53,22% έναντι του 46,77% του Σεμπαστιάν Πινέρα, υποψηφίου της κεντροδεξιάς Ένωσης για τη Χιλή και κατόχου μεγάλου μεριδίου μετοχών της κυρίαρχης χιλιανής αεροπορικής εταιρείας LAN Airlines. Ήταν η πρώτη φορά που μία γυναίκα εκλέχθηκε πρόεδρος με άμεση ψηφοφορία από λαό της Νότιας Αμερικής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Δεκέμβριο του 2005, κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% που απαιτούνταν για απευθείας εκλογή. Η Μπατσελέτ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46% (έναντι 25% για τον Πινιέρα) και προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις σε όλη την πορεία προς την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Ορκίστηκε Πρόεδρος στις 12 Μαρτίου 2006.
Το 2008 ήταν στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 17 Νοεμβρίου 2013, προηγήθηκε η Μπατσελέτ (του κεντροαριστερού συνασπισμού Νέα Πλειοψηφία) με ποσοστό γύρω στο 47% έναντι γύρω στο 25% για την κυριότερη αντίπαλό της, Εβελίν Ματέι. Ο δεύτερος γύρος ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου. Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο συνασπισμός Νέα Πλειοψηφία κέρδισε 12 επί συνόλου 20 εδρών στη Γερουσία και 67 επί συνόλου 120 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Μπατσελέ ορκίστηκε ξανά πρόεδρος στις 11 Μαρτίου 2014 και κυβέρνησε επί μία τετραετία.Την διαδέχθηκε στην προεδρία ο προκάτοχός της και νικητής των εκλογών του 2017, Σεμπαστιάν Πινιέρα.
http://www.helpis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: