... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Η έρευνα της Παγκόσμιας τράπεζας για το κόστος της ανισότητας των φύλων

Image

 Το υψηλό κόστος της ανισότητας των φύλων στα κέρδη είναι το πρώτο από μια σειρά εκθέσεων που αποσκοπούν στη μέτρηση του παγκόσμιου οικονομικού κόστους της ανισότητας των φύλων. Αυτή η πρώτη έκθεση μετρά αυτές τις απώλειες στα κέρδη κατά τη διάρκεια της ζωής.

Σε πολλές χώρες, το μέσο εκπαιδευτικό επίδομα των κοριτσιών παραμένει χαμηλότερο από τα αγόρια και οι ενήλικες γυναίκες είναι λιγότερο γραμματικές από τους άνδρες. Εκτός από αυτά τα κενά μεταξύ των φύλων όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, τις διακρίσεις και τα κοινωνικά πρότυπα, διαμορφώνονται οι όροι συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και να εργάζονται για αμοιβή. Όταν το κάνουν, είναι πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση, στον ανεπίσημο τομέα ή σε επαγγέλματα που έχουν χαμηλότερη αμοιβή. Αυτά τα μειονεκτήματα μεταφράζονται σε ουσιαστικά κενά μεταξύ των φύλων στα κέρδη, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τη διαπραγματευτική ισχύ και τη φωνή των γυναικών.

Επιπλέον, πολλά κορίτσια είναι παντρεμένα ή έχουν παιδιά πριν από την ηλικία των 18 ετών, προτού να είναι φυσικά και συναισθηματικά έτοιμα να γίνουν συζύγους και μητέρες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερους κινδύνους βίας λόγω φύλου στα σπίτια τους, στην εργασία και στους δημόσιους χώρους. Η φωνή και η αντιπροσωπεία τους είναι συχνά χαμηλότερες από εκείνες των ανδρών, είτε αυτό είναι εντός του νοικοκυριού, είτε στο χώρο εργασίας είτε σε εθνικούς θεσμούς. Αυτό επηρεάζει και τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά των νέων και των μη μορφωμένων μητέρων συχνά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την ηλικία των πέντε ετών, υποσιτίζοντας και κάνοντας κακώς στο σχολείο. Βασικά, η ανισότητα των φύλων αποθαρρύνει τις γυναίκες και τα κορίτσια με τρόπους που τους στερούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Αυτή η έλλειψη ευκαιριών για κορίτσια και γυναίκες συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος όχι μόνο γι 'αυτούς, αλλά και για τα νοικοκυριά και τις χώρες τους. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων θα έχει δραματικά οφέλη για την ευημερία και την πρακτική των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτό, με τη σειρά του, θα ωφελήσει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις κοινότητες τους και θα βοηθήσει τις χώρες να αποκτήσουν το πλήρες αναπτυξιακό τους δυναμικό. Θα μειώσει τη γονιμότητα σε χώρες με υψηλό πληθυσμιακό ρυθμό, καθώς θα μειώσει τη θνησιμότητα κάτω από τα πέντε άτομα και θα επιβραδύνει τη δημογραφική μετάβαση και τα σχετικά οφέλη από το δημογραφικό μέρισμα.

Μερικά βασικά ευρήματα:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 38% του πλούτου του ανθρώπινου κεφαλαίου έναντι 62% για τους άνδρες. Στις χώρες χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα τρίτο ή λιγότερο από τον πλούτο του ανθρώπινου κεφαλαίου.
  • Από την κατά κεφαλήν βάση, η ανισότητα φύλου στα κέρδη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες πλούτου ύψους 23.620 δολαρίων ανά άτομο παγκοσμίως. Αυτές οι απώλειες διαφέρουν μεταξύ περιφερειών και χωρών, επειδή τα επίπεδα του πλούτου του ανθρώπινου κεφαλαίου και συνεπώς οι απώλειες στον πλούτο λόγω ανισότητας φύλου τείνουν να αυξάνονται σε απόλυτες αξίες με την οικονομική ανάπτυξη. Για τους λόγους αυτούς, σε απόλυτες τιμές, οι απώλειες είναι οι μεγαλύτερες στις χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις 141 χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου λόγω της ανισότητας των φύλων εκτιμάται σε 160,2 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν υποθέσουμε απλώς ότι οι γυναίκες θα κερδίσουν όσο και οι άνδρες. Πρόκειται για το διπλάσιο της παγκόσμιας αξίας του ΑΕΠ. Είπε διαφορετικά, ο πλούτος του ανθρώπινου κεφαλαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 21,7% παγκοσμίως και ο συνολικός πλούτος κατά 14,0% με την ισότητα των φύλων στα κέρδη.


http://www.worldbank.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: