... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

HeforShe: Προτάσεις για την ισότητα των δύο φύλων από Ελ. Βόζεμπεργκ και Ελ. Ευσταθίου


Την καμπάνια του ΟΗΕ “HeforShe” για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, προωθεί το ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλίες, μελών του, όπως η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και μίλησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Ελένη Ευσταθίου, η Becerril Barrio, ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής FEMM του Ευρωκοινοβουλίου και η Θεώνη Δριμάλα, ειδική σε θέματα ισότητας φύλων. 
Στην εκδήλωση με θέμα Raising awareness for gender equality and women empowerment: He for She Movement”, που είχε μεγάλη επιτυχία, παρουσιάστηκαν δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, μέσα από το Παγκόσμιο Κίνημα του ΟΗΕ He for She.
Ανοίγοντας τη συζήτηση η κυρία Βόζεμπεργκ επισήμανε τη συμβολή πρωτοβουλιών όπως το κίνημα He for She για την ενδυνάμωση των γυναικών και τον θετικό αντίκτυπό τους στην στις τοπικές κοινωνίες και αναφέρθηκε στην ύπαρξη διακρίσεων σε τομείς όπως η εργασία, η εκπαίδευση, ο τομέας λήψης αποφάσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε δε τον κυρίαρχο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η οικογένεια και το σχολείο στην κατάρριψη στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων.
Η Ελένη Ευσταθίου από την πλευρά της, αναφέρθηκε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η Στρατηγική Δέσμευση για την Ισότητα των Φύλων 2016-2019 με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής. Παρουσιάζοντας τη σημασία του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προσπάθεια αυτή, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από την Επιτροπή μέσω του κινήματος He for She.
Η κυρία Barrio, παρουσίασε την κατάσταση των ανισοτήτων σε θέματα μισθών και αποδοχών καθώς και το πολύ σημαντικό πρόβλημα της σωματεμπορίας που έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας σε παγκόσμιο επίπεδο με θύματα κορίτσια και γυναίκες, ενώ χαιρέτησε την πρωτοβουλία της επιτροπής να φέρει σε περιφερειακό επίπεδο τις δράσεις του κινήματος He for She.
Ακολούθησε η προβολή video με βασικό θέμα το ρόλο της γυναίκας από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, η κυρία Δριμάλα παρουσίασε στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση, με τα ποσοστά ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση να είναι αρκετά μεγάλα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το He for She, για το οποίο παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις, έχει συμβάλλει ήδη σημαντικά στην ενεργοποίηση ατόμων από όλο τον κόσμο για το θέμα.
Η εκδήλωση έκλεισε με προτάσεις οι δράσεις της επιτροπής να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: