... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η γυναίκα και το τριαντάφυλλο, έκφραση ευαισθησίας και δυναμικής, απεικονίζονται στο γραμματόσημο που εκδόθηκε για πρώτη φορά από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.
Η επίσημη παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς των γραμματοσήμων, 1,5 εκατ. αντίτυπα, έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» παρουσία γυναικών αλλά και ανδρών, από τη γγ Ισότητας Φύλων, Φωτεινή Κούβελα και την πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μία αναδρομή στους αγώνες των γυναικών, ξεκινώντας από το 1957 με τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη να ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και φθάνοντας στους αγώνες και στις διεκδικήσεις τού σήμερα για πραγματική ισότητα των δύο φύλων.
Η κ. Κούβελα, στην τοποθέτησή της, ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και προσωπικά την πρόεδρο (η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΕΛΤΑ στα 190 χρόνια λειτουργίας τους) για τη θετική ανταπόκριση της ιδέας της να εκδοθούν τα συγκεκριμένα γραμματόσημα, σημειώνοντας πως «η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών ως εργαζόμενη, ως σύζυγος, ως μητέρα, ως οντότητα.
Καλοδεχούμενα τα δώρα και τα λουλούδια, αλλά πρέπει να δουλέψουμε για να εξαλειφθούν οι ανισότητες» τόνισε και αναφέρθηκε στα δύο νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για ισότητα στην πράξη. «Βγάζουμε από τα συρτάρια ώριμα σχέδια του φεμινιστικού κινήματος και τα κάνουμε πράξη» επισήμανε.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και στο σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση για την ουσιαστική ισότητα των δυο φύλων. Τέλος, ευχαρίστησε όλες τις γραμματείς Ισότητας για το έργο και τον αγώνα που έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλες τις γυναίκες για την καθημερινή προσφορά και συμβολή τους.
«Η καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ού αιώνα και εδράζεται στους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, καλύτερων συνθηκών εργασίας και του δικαιώματος της ψήφου, αποστέλλοντας το ηχηρό μήνυμα υπέρ των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς και της εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη» υπογράμμισε η κ. Σταυράκη, παρουσιάζοντας τη σειρά γραμματοσήμων που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, στους αγώνες της, αλλά και στην προσφορά της.
Ευχαρίστησε, από την πλευρά της, την πρώτη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Χρυσάνθη Λαΐου-Αντωνίου, που «αντικειμενικοί λόγοι δεν της επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση, όπου τιμήθηκε με ειδική συλλεκτική έκδοση της πρώτης σειράς γραμματοσήμων» για τη σημαντική συμβολή της στην ουσιαστική και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Επίσης, αναφορά στο έργο της πρώτης γγ Ισότητας των Φύλων, Χρυσάνθης Λαΐου-Αντωνίου (1981-1989) έγινε από την Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» και από την Ελένη Χιώτη, πρόεδρο του Αγροτουρισμού Γυναικών Πέτρας-Λέσβου.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής,Παν. Σκούτας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη και Χρυσούλα Κατσαβριά, εκπρόσωποι κομμάτων, οι πρώην γγ Ισότητας, Άννα Καραμάνου και Έφη Μπέκου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΣ των ΕΛΤΑ, Ιωάννης Ζαρολιάγκης, ο γγ της ΠΟΣΤ, γενικοί διευθυντές και στελέχη των ΕΛΤΑ, καθώς και πρόεδροι γυναικείων ενώσεων και οργανισμών.
Όλα τα φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 και Απελλού-100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα ταχυδρομικά καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φάκελλοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (ΦΠΗΚ) που θα αποσυρθούν στις 7 Μαρτίου 2020.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: