... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Ο Καναδάς αλλάζει μία λέξη στον εθνικό ύμνο του για λόγους ισότητας

Ο Καναδάς αλλάζει μία λέξη στον εθνικό ύμνο του για λόγους ισότητας

Νόμο που προβλέπει αλλαγή στους στίχους του εθνικού ύμνου του Καναδά, στην αγγλική εκδοχή του, ψήφισε η Γερουσία της χώρας. Στόχος, όπως σημειώνει το BBC, είναι να είναι ουδέτερος από πλευράς φύλου.
Πλέον εκκρεμεί η έγκριση του κυβερνήτη για να τεθεί ο νόμος σε εφαρμογή.
Έτσι, η φράση «in all thy sons command» θα γίνει « in all of us command», στον  ύμνο «O Canada». Δηλαδή η λέξη «γιοι» αντικαθίσταται από τη λέξη «εμείς».
Το νομοσχέδιο υπήρχε από το 2016, αλλά οι Συντηρητικοί το μπλόκαραν στη Γερουσία. Το θέμα της αλλαγής των δύο λέξεων έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη χώρα.
Παρόμοιο σχέδιο είχε απορριφθεί το 2010 από τους Συντηρητικούς, που είχαν τότε την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σύμφωνα με το CBC, από το 1980, όταν το «O Canada» έγινε επισήμως εθνικός ύμνος της χώρας, υπήρξαν 12 νομοσχέδιο για την αλλαγή της λέξης «sons» αλλά καμία προσπάθεια δεν είχε ευδοκιμήσει.
Γυναίκες, όπως η συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ και η πρώην πρωθυπουργός Κιμ Κάμπελ, που επιχειρούσαν από το 2013 να πετύχουν την αλλαγή στον εθνικό ύμνο, λένε πως πλέον οι στίχοι «περικλείουν την ισότητα όλων των Καναδών».

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: