... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΥ: Ο HIV εξαπλώνεται ανησυχητικά γρήγορα στην Ευρώπη


Αποτέλεσμα εικόνας για Παγκοσμιος οργανισμος  κατα του aids
Στο υψηλότερο επίπεδο έφτασε το 2016 ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV στην Ευρώπη, από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μιλάει για επιδημία που στην περιοχή αυτή μεταδίδεται «με ανησυχητικούς ρυθμούς».
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), το 2016 μολύνθηκαν 160.000 άνθρωποι από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS στην Ευρώπη. Περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ανατολική Ευρώπη.
Τα τελευταία 10 χρόνια ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην Ευρώπη που περιλαμβάνει 53 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 900 εκατομμύρια, αυξήθηκε κατά 52%. Πιο συγκεκριμένα, από 12 κρούσματα ανά 100.000 άτομα που ήταν το 2007, αυξήθηκε σε 18,2 ανά 100.000 άτομα το 2016.
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε τον στόχο να σταματήσουμε την επιδημία του HIV ως το 2030», εκτίμησε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ.
Ο ΠΟΥ και το ECDC χαρακτηρίζουν την τάση ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι πολλοί ασθενείς είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV πολλά χρόνια προτού διαγνωστούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να τον έχουν μεταδώσει σε άλλους.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, διότι επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκινήσουν άμεσα την αντιρετροϊκή αγωγή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του ιού HIV», τόνισε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Άμον και πρόσθεσε ότι ο μέσος χρόνος που περνά από τη μόλυνση μέχρι ένα άτομο να διαγνωστεί είναι τρία χρόνια, «το οποίο είναι πάρα πολύ».
Παγκοσμίως, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική, όμως η επιδημία εμφανίζεται σταθερά και σε πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Ευρώπη.

www.who.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: