... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να έχει ποικίλες μορφές. Εδώ το υποθετικό σενάριο είναι μια έγκυος γυναίκα που κακοποιείται σωματικά ή ψυχικά και συναισθηματικά από τον σύντροφό της.
Πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε προβληματικούς γάμους ή σχέσεις, αναρωτιούνται ή ελπίζουν ότι ο σύντροφός τους θα αλλάξει αν εκείνες κυοφορούν το παιδί του. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως. Οι ειδικοί λένε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μία στις έξι κακοποιημένες γυναίκες αναφέρουν κακοποίηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν ο σύντροφος αντιδράσει καλά στην είδηση της εγκυμοσύνης, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει και να κακοποιεί την σύντροφό του. Η εγκυμοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς μια στρεσογόνος κατάσταση για κάθε ζευγάρι. Κάπως έτσι σε μια προβληματική σχέση, δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει προς το καλύτερο. Όμως ακόμη και αν η συμπεριφορά του συντρόφου αλλάξει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προς το καλύτερο, αυτό δυστυχώς δεν προεξοφλεί ότι δεν θα επανέλθει στον κακό εαυτό του.
Η ενδοιοικογενειακή βία δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, ειδικά στις μέρες μας όπου η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στα ζευγάρια. Η ενδοιοικογενειακή βία είναι μια προσωπική τραγωδία για εκείνον που την βιώνει αλλά και ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία. Αν αναζητήσει κανείς τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού θύματος, θα βρει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περιγραφεί ποτέ ακριβώς. Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, κάθε επιπέδου μόρφωσης ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Και δεν είναι πάντα και μόνο σωματική η ενδοοικογενειακή βία. Μια από τις πλέον ύπουλες μορφές της είναι εκείνη της ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Το άτομο που την υφίσταται σταδιακά περνάει σε κατάθλιψη και κάνει σωματικά κακό στον εαυτό του μόνο του, υποκινούμενο από την πνευματική βία που υφίσταται.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα και τιμωρείται ως τέτοιο. Μια έγκυος γυναίκα που υφίσταται κάθε μορφής ενδοοικογενειακή βία, οφείλει στον εαυτό της και στο παιδί της να απευθύνεται στις Αρχές και στις οργανώσεις που προστατεύουν αυτά τα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: