... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα των ζώων - Μάστιγα η κακοποίησή τους

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα των ζώων - Μάστιγα η κακοποίησή τους (Videos + Photo) - Media

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Εβδομηνταέξι χρόνια μετά, η κακοποίηση των ζώων και όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου είναι μια από τις πλέον μελανές σελίδες της ιστορίας του ανθρωπίνου είδους.
Μάστιγα η κακοποίηση στην Ελλάδα
Αλλά και στην Ελλάδα, η κακοποιηση ζώων έχει γίνει μάστιγα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016 της ΕΛΑΣ   το 9μηνο του 2016 σχηματίσθηκαν πάνω από 940 δικογραφίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, συνελήφθησαν 156 άτομα ενώ κατηγορήθηκαν αλλά 553 άτομα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να διαχειριστούν 1.060 καταγγελίες και επελήφθησαν σε 1.000.
Τα προηγούμενα χρόνια (2014, 2015) οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν τις παρακάτω υποθέσεις:2014  - 2015
  • Καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες : 809 1.307
  • Καταγγελίες που επιλήφθηκαν οι Υπηρεσίες : 784 1.193
  • Αριθμός κατηγορηθέντων ατόμων : 522 658
  • Αριθμός συλληφθέντων : 143 219
  • Αριθμός δικογραφιών : 705 1.135
Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση των ζώων και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή ζώων τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εγκύκλιων διαταγών, έχουν δοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς.
Η Ελληνική Αστυνομία ενθαρρύνει και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές.
Η κακοποίηση ζώων κρύβει τους κατά συρροή εγκληματίες
«Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί. Πίσω από μια περίπτωση κτηνοβασίας, είναι πιθανότατα και μια περίπτωση βιασμού παιδιού ή παιδική πορνογραφία και πίσω από κυνομαχίες, το οργανωμένο έγκλημα και τα τεράστια ποσά «ματωμένου» χρήματος από ναρκωτικά, όπλα και τη δράση συμμοριών». Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και εισαγγελέων και δικαστικών που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς δικαστικούς και αστυνομικούς εμπειρογνώμονες. Η παρουσίαση του προγράμματος  με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Άμεση σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση παιδιών διαπιστώνεται από έρευνες , κυρίως στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες που κατηγορήθηκαν για κακοποίηση παιδιού , κακοποιούσαν και ζώα, με σκοπό τον παραδειγματισμό και τη συμμόρφωση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την έρευνα τέτοιων περιστατικών στην Αμερική λειτουργούν ειδικές αστυνομικές μονάδες.
«Η κακοποίηση ζώων και ανθρώπων είναι περιστατικά που συνδυάζονται μεταξύ τους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη», Νίκος Τόσκας, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Κων/νος Τσουβάλας, τόνισε ότι «η συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα ζώα, απεικονίζει τη στάση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».
Η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής και συνδέεται απόλυτα με ενδοοικογενειακή βια και κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένων
Συνδέεται επίσης με διατάραξη κοινής ησυχίας, διαρρήξεις, βιαιοπραγίες, ναρκωτικά,
ανθρωποκτονίες
  • Το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και παραδειγματισμός για να ‘συμμορφωθούν’ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
  • Το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ότι ο σύντροφος τους τραυμάτισε η σκότωσε το κατοικίδιο τους
  • Το 25-40% των κακοποιημένων γυναικών δεν εγκαταλείπουν το σπίτι γιατί φοβούνται τι θα συμβεί στο κατοικίδιό τους εάν φύγουν
  • Το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βιας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικίδιου
  • Το 62-76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν μπροστά σε παιδιά
  • Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους αναπαρήγαγε τη βία, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας το ζώο
Η δίωξη της κακοποίησης ζώου επιτρέπει στην αστυνομία να συλλάβει άτομα που δεν έχουν συλληφθεί για άλλα εγκλήματα
Οι κυνομαχίες συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα. Αποτελούν χώρο γενικευμένης εγκληματικότητας και πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται πολύ αποφασιστικά. Συνδυάζουν οργανωμένη κακοποίηση και βασανισμό ζώων με τζόγο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικά, συμμορίες και όπλα.
Κατά συρροή δολοφόνοι
Οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι βασάνιζαν και σκότωναν ζώα πριν στραφούν σε ανθρώπινα θύματα. Ο Jeffrey Dahmer που βασάνισε και σκότωσε 17 αγόρια, έφαγε την σάρκα τους και
βίασε τα πτώματα τους, άρχισε μικρός κόβοντας κεφάλια ζώων και παλουκώνοντας τα σε ξύλα. Η μακελάρης Brenda Spencer της οποίας ο πατέρας ήταν βίαιος και αλκολικός, έκαιγε ζωντανά σκύλους και γάτες. Οι έφηβοι του σχολείου Columbine που δολοφόνησαν 13 παιδιά και τραυμάτισαν άλλα 23 πριν αυτοκτονήσουν, συνήθιζαν να βασανίζουν ζώα μπροστά στους συμμαθητές τους. Ο Ted Bundy που σκότωνε και βίαζε νεαρά κορίτσια, ο ‘Στραγγαλιστής της Βοστώνης’…Ολοι τους είχαν ιστορικό κακοποίησης ζώων. Κάθε φορά τα σημάδια υπήρχαν και αν η συσχέτιση είχε γίνει νωρίτερα, θα είχε αποφευχθεί το μακελειό.
Ο δράστης - παιδί
‘Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί είναι να σκοτώσει ή να βασανίσει ένα ζώο και να μην τιμωρηθεί γι αυτό’ έγραψε η σημαντικότερη κοινωνιολόγος της Αμερικής Μάργκαρετ Μηντ. Τα παιδιά δε βασανίζουν ή σκοτώνουν ζώα στα καλά καθούμενα επειδή έτσι γεννήθηκαν. Είναι μαθημένη συμπεριφορά : σημαίνει ότι το ίδιο το παιδί είναι θύμα βίας και την αναπαράγει ή την εκτονώνει πάνω σε ένα ζώο.Είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβει η Αστυνομία για να σπάσει τον κύκλο της βίας.
ΤΟ FBI χαρακτηρίζει την κακοποίηση ζώων έγκλημα κατά της κοινωνίας
Το 2015 το FBI αναταξινομεί την κακοποίηση ζώων κατατάσσοντας την , στα σοβαρότερα  κακουργήματα, χωρίζοντας την σε 4 υποκατηγορίες:
Η κακοποίηση πρέπει να διερευνάται για να:
  • Σπάει ο κύκλος της βίας
  • Προλαμβάνονται αποτρόπαιες συμπεριφορές
  • Αυξάνεται η ασφάλεια για την κοινωνία και τα ζώα
  • Υπηρετείται η δικαιοσύνη
Οι συνέπειες αν δε διερευνόνται:
  • Αποθρασύνονται οι δράστες
  • Δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, αυξάνεται η βία, δημιουργώντας ανασφάλεια στην κοινωνία
  • Δεν καταγράφονται τα εγκλήματα στο ποινικό μητρώο των δραστών
  • Χάνεται η δυνατότητα να προλάβει η αστυνομία χειρότερα εγκλήματα
  • Απλή μέχρι ακραία παραμέληση
  • Εσκεμμένη κακοποίηση και βασανισμός
  • Οργανωμένη κακοποίηση (κυνομαχίες)
  • Σεξουαλική κακοποίηση (Οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων αναρτώνται στο διαδίκτυο).
Από 1/1/2016, θα συγκεντρώνονται στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.
Πως γίνεται η διερεύνηση της κακοποίησης
Όταν καλούμαστε σε περιστατικό κακοποίησης ζώου -είτε αυτή συμβαίνει εντός σπιτιού είτε
εκτός, είτε πρόκειται για κατοικίδιο είτε για άλλο ζώο- δεν κοιτάζουμε απομονωμένα το περιστατικό
αλλά ψάχνουμε σε πολλαπλά επίπεδα για προβλήματα ψυχικής υγείας, ενδοοικογενειακής βίας κι άλλα
εγκλήματα, ανακρίνοντας όλο το περιβάλλον του δράστη (οικογένεια, γείτονες, χώρο εργασίας…)”
Captain Mulldorfer, LAPD. Στην κακοποίηση ζώων όπως και στην ενδοοικογενειακή βια, η συλλογή
αποδεικτικών στοιχείων είναι το κλειδί.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: