... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

OWAAT Cyprus: Ιστοσελίδα αυτoβοήθειας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

OWAAT

H OWAAT Cyprus ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της πρώτης στον κόσμο ιστοσελίδας αυτoβοήθειας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αραβική γλώσσα και την γλώσσα γιορούμπα.
Η One Woman At A Time (Μια γυναίκα τη φορά) - OWAAT Cyprus δημιούργησε δύο νέες διεθνείς γλωσσικές εκδόσεις, αραβικά και γιορούμπα. Η OWAAT είναι η πρώτη στον κόσμο αναγνωρισμένη και βραβευμένη «εργαλειοθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να μπορούν οι κακοποιημένες γυναίκες αρχικά να μάθουν τα δικαιώματα τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν στο δικαστήριο την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος. Στόχος της OWAAT είναι να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να βάλουν δικαστικά οι ίδιες ένα τέλος στην κακοποίηση τους.
Η αραβική έκδοση της OWAAT θα φτάσει σε περίπου 6.370.000 άτομα, το σύνολο του αραβικού πληθυσμού που ζει σήμερα στην Ευρώπη, κυρίως σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία και Ελλάδα, όλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρέπει να συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η έκδοση της OWAAT στην γλώσσα γιορούμπα θα φτάσει σε 178.000 ομιλητές της γλώσσας στην ΕΕ, 98.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Νιγηρία, όπου το 21% των 40.000.000 κατοίκων ανήκει στην εθνική ομάδα των Γιορούμπα.

Η Todi Bankólé από την Νιγηρία έκανε την απόδοση της OWAAT στη γλώσσα γιορούμπα. Η Todi είναι τεταρτοετής φοιτήτρια της νομικής στο UCLAN και αυτό το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα διδάσκει για τα ανθρώπινα δικαιώματα για λογαριασμό της ΜΚΟ AEQUITAS. Είναι επίσης ακτιβίστρια στο κίνημα No Hate Speech του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Η μεταχείριση της γυναίκας ως αντικειμένου είναι μια από τις κύριες απειλές των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Κύπρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία μας με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα.»

Η Sarah Alsbati από την Σαουδική Αραβία έκανε την απόδοση της OWAAT στα αραβικά. Η Sarah αποφοίτησε πρόσφατα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της νομικής στο πανεπιστήμιο του Denver στο Colorado των ΗΠΑ και είναι η συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου «Honour Killing in Jordan» (Φόνοι Τιμής στην Ιορδανία), που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα. Η Todi, η Sarah, η Αλεξάνδρα Χατζηδάκη, Διευθύντρια Έργου της OWAAT και μηχανικός λογισμικού στην Proto.io, και η Κατερίνα Ανδρέου, συντονίστρια μεταφράσεων της OWAAT και Πρόεδρος της HR Innovate, έφεραν εις πέρας με επιτυχία την δημιουργία των δύο νέων διεθνών γλωσσικών εκδόσεων, στην αραβική γλώσσα και στην γλώσσα γιορούμπα, μαζί με την Patricia M. Martin, U.S. Fulbright Scholar και δικηγόρο εξειδικευμένη σε θέματα Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Martin αναφέρει «Η έκδοση της OWAAT στα αραβικά και την γιορούμπα δημιουργήθηκε για τα εκατομμύρια των κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες διαφορετικά δε θα είχαν πρόσβαση σε μια εύκολη και δωρεάν διαδικτυακή πύλη, όπου μπορούν να μάθουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στη γλώσσα τους. Τα δικαστήρια πρέπει να παρέχουν μεταφραστές, όταν ευάλωτες κακοποιημένες γυναίκες διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, όπως απαιτεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρέπει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να παρέχουν ειδικές διευκολύνσεις και μεγαλύτερη προστασία, ώστε να αποφεύγεται η κακοποίηση των γυναικών. Η OWAAT Cyprus εξασφαλίζει ότι κάθε κακοποιημένη γυναίκα, παντού, μπορεί να διεκδικήσει το ανθρώπινο δικαίωμα της για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος». Επισκεφθείτε την OWAAT στο www.owaat-cy.com ή στο OWAAT, Cyprus στο facebook.

Πηγή: https://politis.com.cy/article/owaat-cyprus-istoselida-aftovoithias-se-themata-anthropinon-dikeomaton

Δεν υπάρχουν σχόλια: