... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Δήλωση Μογκερίνι και Επιτρόπων ΕΕ για τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων



Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις, o Γιοχάνες Χαν Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, η Φεντερίκα Μογκερινι Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν , ο Νέβεν Μίμιτσα, Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Χρήστος Στυλιανίδης Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, και η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, προέβησαν σε κοινή δήλωση.

“Η σεξουαλική βία σε περιοχές όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και όλες οι μορφές βίας και διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, των κοριτσιών, των ανδρών και των αγοριών αποτελούν καταφανή και απαράδεκτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σημειώνουν τα μέλη της Κομισιόν στο μήνυμά τους. 

“Κάθε άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική βία”, ξεκαθαρίζουν εκ μέρους της ΕΕ, “πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες, πρόσβαση στη δικαιοσύνη και αποζημίωση και είναι πρωταρχική ευθύνη όλων των κρατών να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τα θύματα καθώς και να κατανοήσουν τους δράστες της σεξουαλικής βίας για να αποτρέψουν και να αποτρέψουν αυτά τα εγκλήματα”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει”, αναφέρουν,  “αποφασιστική και συγκεκριμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας που συνδέεται με συγκρούσεις”.

Διευκρινίζουν δε ότι η ΕΕ βοηθά τουλάχιστον 700.000 Σύρους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους να αποκτήσουν πρόσβαση στην προστασία από τη σεξουαλική βία και τη βία λόγω φύλου μέσω του Ταμείου Εμπιστοσύνης για τη Συρία.

“Για να αντιμετωπίσουμε τις καταχρήσεις κατά των γυναικών κατά το παρελθόν, ετοιμάζουμε υποστήριξη για να βοηθήσουμε τις διαδικασίες μεταβατικής δικαιοσύνης στο Κοσσυφοπέδιο, την Κολομβία και τις Φιλιππίνες”.

Μόνο το περασμένο έτος, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο έφτασε σχεδόν σε 3,4 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια μέσω 84 διαφορετικών σχεδίων, αναφέρουν τα μέλη της Κομισιόν.

Δηλώνουν δε ότι “η δέσμευσή μας να επιτύχουμε την πραγματική ισότητα των φύλων, την πρόληψη συγκρούσεων, τη διατήρηση της ειρήνης και την υλοποίηση της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής εργασίας μας”.

“Εργαζόμαστε με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο για την εξάλειψη κάθε μορφής σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο κατά των γυναικών, των ανδρών, των κοριτσιών και των αγοριών”.

“Αυτό θα συνεχίσει να καθοδηγεί την εφαρμογή των σχετικών μέτρων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, όπως η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, το σχέδιο δράσης μας για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ για την περίοδο 2016-2020, τον οδηγό μας για πρακτικές ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ, το σχέδιο δράσης μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2015-2019, τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων εναντίον τους και την πολιτική μας για τη μεταβατική δικαιοσύνη”, σημειώνουν Χαν, Μογκερίνι, Μίμιτσα, Στυλιανίδης και Γιούροβα.

Τα 5 συναρμόδια μέλη της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι “η ΕΕ πρωτοπορεί επίσης με το παράδειγμά της στην πρόληψη της σεξουαλικής και της φυλετικής βίας, αλλά και στην προστασία  ατόμων και κοινοτήτων από αυτήν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Διαθέσαμε ισχυρή οικονομική στήριξη για τα κράτη μέλη και τις προσπάθειες λαϊκής βάσης για την πρόληψη της βίας λόγω φύλου και την υποστήριξη των θυμάτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, εξηγούν.

“Η ΕΕ έχει επίσης λάβει μέτρα για την ένταξή της στη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό το μήνα, η ΕΕ θα αναλάβει την ηγεσία της δράσης του ΣτΕ για την προστασία από τη βία λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, αναφέρουν.

“Επιτύχαμε πολλά μαζί. Και δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε κάθε μέρα, μέχρι που οι γυναίκες, οι άντρες, τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούν να οδηγήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από φόβο και βία οπουδήποτε στον κόσμο”, καταλήγουν τα μέλη της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: