... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την φιλοξενία προσφύγων γυναικών, θυμάτων βίας και των παιδιών τους, σε ξενώνες της ΓΓΙΦ



Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η προστασία των γυναικών προσφύγων θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας και των παιδιών τους και των γυναικών επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας.

Πρόκειται για μια συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας, Άμυνας, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως «καλή πρακτική» και αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, όπως ανέφερε η γγ Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Οι γυναίκες, μετά τον εντοπισμό τους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις Ανοιχτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής και στις Ανοιχτές Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας, από τα στελέχη των αρμόδιων κρατικών αρχών και πιστοποιημένων, διεθνώς, μη κυβερνητικών οργανώσεων, θα παραπέμπονται μέσω των συμβουλευτικών κέντρων, των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους ξενώνες φιλοξενίας.

Πρόκειται για 21 ξενώνες του Δικτύου Δομών Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που υπάρχουν ήδη, φιλοξενώντας Ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες. Με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ανοίγει ο δρόμος και για τις γυναίκες-πρόσφυγες. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους θα μένουν για τρεις μήνες στους ξενώνες, με δυνατότητα παράτασης, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Μέσα στο χρονικό διάστημα διαμονής τους στις δομές, σκοπός είναι να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν στην κοινωνία. Μεταξύ άλλων, θα τους παρέχεται σίτιση, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, νομικές και εργασιακές συμβουλές.

«Η συνδρομή μας, πάνω απ’ όλα, επιδιώκει να προτάξει και να διαφυλάξει ένα κοινωνικό πρότυπο, στο οποίο επιθυμούμε να πλησιάσουμε όσο γίνεται περισσότερο, καθώς κρίνουμε ότι αποτελεί το ορθό και ιδανικό πρότυπο για να ρυθμίζουμε τις μεταξύ μας κοινωνικές σχέσεις» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τον χαιρετισμό του, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για στήριξη αποσπασματικού ή «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα, αλλά είναι «ζήτημα αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε, πως μπορεί να μην χωρούν όλοι οι πρόσφυγες σε ξενώνες, αλλά «ο λόγος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να παράγει πράξη και η πράξη καινούργια θεωρία». Εκτίμησε επίσης, πως το 2018, αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ισχύει ακόμα, το σχέδιο του υπουργείου είναι να έχουν κλείσει όλα τα καμπ και όλοι οι πρόσφυγες να έχουν μεταφερθεί σε διαμερίσματα.
Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής, Αναστάσιος Σαλτερής, περιέγραψε πως το πρωτόκολλο χρειάστηκε ένα χρόνο προετοιμασίας από τους συνεργαζόμενους φορείς για την επιμόρφωση των στελεχών, την κατάρτιση των προγραμμάτων κλπ και το χαρακτήρισε «πολύτιμο δώρο-εργαλείο στο δρόμο μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, παρέθεσε παραδείγματα έμφυλης βίας, μετά από συνομιλίες που είχε με γυναίκες-πρόσφυγες στους καταυλισμούς. Πρόσθεσε πως, «αυτό που θέλει κάθε πρόσφυγας, είναι να μην είναι πρόσφυγας».
Οι κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι πάντα στην διάθεση των πολιτών, αλλά και όσων χρήζουν βοήθειας, υπηρετώντας ισότιμα τις ευαίσθητες ομάδες, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και με την συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού τους, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. «Απαραίτητη προϋπόθεση», πρόσθεσε, «είναι να ακολουθηθούν οι εγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς όλες τις ωφελούμενες, πρόσφυγες και μη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: