... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Το αλφαβητάρι του κρατουμένου: Οδηγός «επιβίωσης» για τις φυλακές από το υπουργείο Δικαιοσύνης




«Το αλφαβητάρι του κρατουμένου» είναι ο οδηγός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των κρατουμένων που εξέδωσε σε 6.000 αντίτυπα η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα  διανέμεται σ’ όλους τους «νεοεισερχόμενους» κρατούμενους.

Ο οδηγός αυτός έχει σκοπό να ενημερώνει με τρόπο κατανοητό τον κάθε κρατούμενο  για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης, καθώς και όσα δικαιούται και όσα υποχρεούται μέσα στη φυλακή.

Οι πληροφορίες που περιέχονται αφορούν το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την  υφ’ όρον απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την απεξάρτηση, τα  μεροκάματα, τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου. 


Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με «το αλφαβητάρι του κρατουμένου» η χώρα μας ανταποκρίνεται στην διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «ελάχιστους βασικούς κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015 και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006 αλλά προβλέπεται και από το δικό μας Σωφρονιστικό Κώδικα. 

Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό «αφενός δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες δαπάνες, αφετέρου αξιοποιήθηκαν ικανά στελέχη της σωφρονιστικής διοίκησης με γνώση και εμπειρία».

Ο Οδηγός αυτός για την ενημέρωση των νεοεισερχόμενων κρατουμένων πάνω στα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Αγγλική και την Αλβανική γλώσσα.

Το «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ» στα αγγλικά, «PRISONER’S A-Z», μεταφράστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η μετάφρασή του στα αλβανικά, «ABETARJA E TË BURGOSURIT», αποτελεί προσφορά της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Την έκδοσή σε 6.000 αντίτυπα (3.000 στα αγγλικά και 3.000 στα αλβανικά), όπως και την εικαστική του επιμέλεια με σχέδια και πίνακες κρατουμένων που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το Ι.Ε.Κ Κορυδαλλού, ανέλαβε και πάλι το Εθνικό Τυπογραφείο.


Το αλφαβητάρι στα ελληνικά είναι διαθέσιμο εδώ

Το κείμενο του «PRISONERS A-Z» εδώ

Το κείμενο του «ABETARJA E TË BURGOSURIT» εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια: