... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Εχουμε πολύ δρόμο ώς την ισότητα των φύλων

Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Συντάκτης: 



Εάν η Ε.Ε. συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό προόδου στα θέματα ισότητας των φύλων, θα χρειαστούν ακόμη 70 χρόνια για να επιτευχθούν ίσες αμοιβές, 40 χρόνια για τον ίσο καταμερισμό των οικιακών εργασιών, 30 χρόνια για να φτάσει το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στο 70% και ακόμη 20 χρόνια για την ισορροπία μεταξύ των φύλων στην πολιτική.
Αυτό επισημαίνει ψήφισμα για την ισότητα γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε., που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου με 369 ψήφους υπέρ, 188 κατά και 133 αποχές.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Σε πολλά θέματα, όπως η ίση αμοιβή, η ίση σύνταξη ή οι ευκαιρίες απασχόλησης, η κατάσταση είτε παραμένει στάσιμη είτε έχει οπισθοδρομήσει», τόνισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερνεστ Ουρτασούν, εισηγητής της σχετικής έκθεσης, παρουσιάζοντας αποθαρρυντικές στατιστικές:
■ Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2015, η βαθμολογία της Ε.Ε. σ’ αυτόν τον τομέα είναι 52,9/100, έχοντας σημειώσει αύξηση μόλις 1,6 μονάδων από το 2005.
■ Παρά το γεγονός ότι το 2015 το 43% των γυναικών έναντι του 34% των ανδρών ηλικίας 30-34 ετών είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στο 16,5% και σε ορισμένα κράτη-μέλη έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 έτη.
■ Το χάσμα στις συντάξεις ανέρχεται στο ανησυχητικό ποσοστό του 40%. Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι στις μισές χώρες της Ε.Ε. το χάσμα στις συντάξεις έχει αυξηθεί και το 11-36% των γυναικών δεν έχει πρόσβαση σε σύνταξη.
■ Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι 64,5% έναντι 75,6% των ανδρών και σύμφωνα με το Eurofound το χάσμα αυτό κοστίζει στην Ε.Ε. περίπου 370 δισ. ευρώ ετησίως ή 2,8% του ΑΕΠ της.
■ Το 32% των Ευρωπαίων γυναικών εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και από αυτές το 44% δεν το επιλέγει αλλά αναγκάζεται λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Το 29% των Ευρωπαίων γυναικών ηλικίας 20-64 ετών είναι ανενεργό και από αυτές η μία στις τρεις δεν αναζητούσε δουλειά γιατί έπρεπε να φροντίζει παιδιά και οικογένεια.
■ Τα τρία τέταρτα των οικιακών εργασιών και τα δύο τρίτα των καθηκόντων γονεϊκής φροντίδας επιτελέστηκαν από εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες επωμίστηκαν διπλό φορτίο ευθυνών.
■ Το ένα τέταρτο των κρατών-μελών δεν έχει νομοθετικές διατάξεις για την άδεια πατρότητας. Κατά μέσο όρο μόνο το 10% των ανδρών στην Ε.Ε. παίρνει τουλάχιστον μία ημέρα γονικής άδειας και το 97% των γυναικών χρησιμοποιεί τη γονική άδεια που χορηγείται και στους δύο γονείς.
■ Το 33% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία και το 55% έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά (εξ αυτών το 32% στον χώρο εργασίας) και το 50% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα φόνου έχουν δολοφονηθεί από σύντροφο, συγγενή ή μέλος της οικογένειας.
Παράλληλα, το 23% των λεσβιών και το 35% των τρανσεξουαλικών ατόμων έχουν δεχτεί σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις ή απειλές βίας τουλάχιστον μία φορά εντός των τελευταίων 5 ετών.
■ Την τελευταία δεκαετία το συνολικό ποσοστό γυναικών σε εθνικά Κοινοβούλια αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 6%, φτάνοντας το 29% το 2015, ενώ μόνο το 6,5% των προέδρων και το 4,3% των διευθυντικών στελεχών στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ήταν γυναίκες.

Η λιτότητα βλάπτει τα γυναικεία δικαιώματα

Στην αιτιολογική έκθεση που παρουσίασε ο Ερνεστ Ουρτασούν επισημαίνεται πως η τάση οπισθοδρόμησης στον τομέα της ισότητας των φύλων συνδέεται στενά με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές που απέτυχαν να αναγνωρίσουν και να διορθώσουν τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στα θέματα φύλου.
Οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από τις περικοπές του δημόσιου τομέα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% του εργατικού δυναμικού σ’ αυτόν.
Οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών περίθαλψης, φροντίδας και υγείας τις πλήττουν δυσανάλογα, παρατηρείται επιστροφή στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, ενώ αυξάνει δραματικά ο αριθμός των γυναικών -ιδίως ηλικιωμένων ή επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών- μεταξύ των φτωχών.
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που επιδόθηκε στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, περιλαμβάνει 60 επισημάνσεις και συστάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δεσμευτικές. Ανάμεσα στα άλλα καλεί την Επιτροπή:
■ Να συνυπολογίσει τη διάσταση της ισότητας των φύλων στους προϋπολογισμούς και τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής και να λάβει μέτρα για την εξουδετέρωση του αρνητικού αντίκτυπου των περικοπών στα δικαιώματα των γυναικών.
■ Να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για χάραξη στρατηγικής για την ισότητα των φύλων για την περίοδο 2016-2020, να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την εξισορρόπηση της εργασιακής και της προσωπικής ζωής και να προχωρήσει σε ταχεία έκδοση Οδηγίας για τις γυναίκες σε διοικητικές θέσεις.
■ Να ενισχύσει τις πολιτικές υπέρ της γυναικείας απασχόλησης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των επισφαλών μορφών εργασίας.
■ Να θεσπίσει πολιτικές μηδενικής ανοχής για όλες τις μορφές βίας, να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Εμφυλη Βία και να παρέχει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες λόγω της τρέχουσας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: