Το έργο Innovation and Employability for Women - Καινοτομία και Απασχολησιμότητα Γυναικών (e-Women) χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό (XΜ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Περιόδου 2009 – 2014, με φορέα ελέγχου τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Κωδικός Έργου: ΕΟΧ GR07/3889, ΣΑΕ “013/8”) και διάρκεια υλοποίησης από τον Ιανουάριο 2016 έως το Μάρτιο 2017.
Οι συμμετέχοντες εταίροι για την υλοποίηση του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε) «Δημόκριτος» - Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) – Ελλάδα,
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (Σ.Ε.Π.Ε.) – Ελλάδα, η Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης (ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ) – Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (E.C.W.T.) – Νορβηγία.
Ο στόχος του ερευνητικού έργου είναι να καθορίσει την τρέχουσα εξέλιξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων σε τεχνολογίες ΤΠΕ και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους στον τομέα της απασχόλησης.
Το έργο θα επικεντρωθεί στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο μπορούν να καταπολεμήσουν τις ανισότητες της απασχόλησης και την προώθηση νέων ευκαιριών για την Επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση των γυναικών και ιδίως, νεαρής ηλικίας.
Το έργο περιλαμβάνει την ανίχνευση και αξιολόγηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, τα εργαλεία και τις αγορές, καθώς και την επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες e-learning.
Μια παράλληλη επιστημονική έρευνα θα καταγράψει και να αναλύσει την τρέχουσα χρήση του Διαδικτύου για σκοπούς απασχόλησης, καθώς και την ευαισθητοποίηση των νέων γυναικών στην Ελλάδα.
Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω:
- Έρευνας για την επίδραση των τεχνολογιών ΤΠΕ, τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης για τη δημιουργία νέων μονοπατιών της απασχολησιμότητας.
Κοινωνικής και γνωστικής έρευνας για τη χρήση των ΤΠΕ στην Ελλάδα για τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια από την άποψη της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικότητας. - Έρευνας σε κοινωνικές πτυχές και τις πτυχές της ισότητας των φύλων, την ασφάλεια των κοινωνικών δικτύων για τις γυναίκες, τη χειραφέτηση των γυναικών, τεχνικές e-mentoring, κλπ.
- Έρευνας για πιθανούς τρόπους για την προσαρμογή των παραδοσιακών οικονομικών πρακτικών με δυνατότητες Internet και κοινωνικής δικτύωσης.
- Ανάλυσης και μελέτης των διαφορετικών τεχνολογικών πλατφορμών (Διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές) και εννοιών που οδηγούν σε νέες μορφές γνώσης και ευκαιριών τηλε-εργασίας, την προσαρμογή της τεχνολογίας για την αυτο-απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και άλλες καινοτόμες μορφές ανατροφοδότησης κέρδους από την αγορά ΤΠΕ.
Θα παραχθούν ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και θα οργανωθούν πειραματικά σεμινάρια σχετικά με τις τελευταίες τάσεις για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας
Τέλος, το έργο θα ολοκληρωθεί με μια μελέτη σκοπιμότητας που θα οδηγήσει στη διατύπωση των προδιαγραφών για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και καινοτομίας για τις γυναίκες, το οποίο θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Νορβηγικό εταίρο μας ECWT.
Ο ΣΕΠΕ συμμετέχει στο έργο για την υλοποίηση της δράσης “Νέες τάσεις της απασχολησιμότητας στις γυναίκες”, που αφορά στην περιγραφή, τη διερεύνηση και την ανάλυση διαφορετικών τεχνολογικών πλατφορμών (Διαδίκτυο, τα social media, εφαρμογές) που οδηγούν σε νέες μορφές γνώσης και ευκαιριών εργασίας για τις γυναίκες, την προσαρμογή της τεχνολογίας για την αυτοαπασχόληση, της επιχειρηματικότητας και άλλες καινοτόμες μορφές, με σκοπό την προώθηση νέων ευκαιριών για την Επιχειρηματικότητα και την αυτο-απασχόλησης των γυναικών και νεαρών κοριτσιών.
Συμμετέχει, επίσης, στη δράση “Ενέργειες Προβολής και Ευαισθητοποίησης”, με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων του έργου και την ευαισθητοποίηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου