Πρώτα το έλεγαν “λευκό γάμο”. Τώρα είναι “μαύρη ένωση.” Αλλά δεν έχει σημασία πόσοι Ιρανοί αξιωματούχοι επιλέγουν να βάζουν ταμπέλες στην αυξανόμενη τάση των νέων ανύπαντρων ζευγαριών που ζουν μαζί, αυτό γίνεται όλο και πιο συχνά.
Αυτό συμβαίνει γιατί το φαινόμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ Ιρανών ανδρών και γυναικών, λέει ένας κοινωνιολόγος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας για τη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν.
Για παράδειγμα, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να ζήσουν με τους άνδρες συντρόφους τους εκτός γάμου, επειδή οι άνδρες και οι γυναίκες δεν έχουν ισότιμη θέση βάσει του ιρανικού νόμου.
“Οι περισσότεροι από τους όρους που περιέχονται στις συμβάσεις του γάμου είναι υπέρ των ανδρών”, δήλωσε ο κοινωνιολόγος, ο οποίος ειδικεύεται στις μελέτες των γυναικών. “Οι άνδρες έχουν περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά το διαζύγιο ή τον προσδιορισμό του τόπου της κατοικίας και τον έλεγχο των ταξιδιών της συζύγου τους, την εκπαίδευση και την απασχόληση”.
Οι Ιρανοί άνδρες και γυναίκες επίσης δεν εκτίθενται σε πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πορείας τους λόγω του διαχωρισμού ανάμεσα στα φύλα—που επιβάλλεται σε κρατικό και οικογενειακό επίπεδο—-έτσι οι “λευκοί γάμοι” θεωρούνται ως ένας τρόπος για τα ζευγάρια να είναι μαζί χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις .
“Αυτό το είδος τρόπου ζωής επιτρέπει στις γυναίκες και στους άνδρες να απολαύσουν το να ζουν κάτω από την ίδια στέγη μαζί χωρίς επιπλοκές,” ειδικά όταν οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.
Αλλά ο κοινωνιολόγος προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη αντίθεση της κυβέρνησης στους λεγόμενους λευκούς γάμους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις γυναίκες στο Ιράν, οι οποίες έχουν ήδη λιγότερα δικαιώματα από τους άνδρες υπό το σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
“Αν μια γυναίκα δεχθεί επίθεση από τον σύντροφό της, δεν θα έχει καμία νομική προστασία”, είπε ο κοινωνιολόγος στην Εκστρατεία. “Αντ ‘αυτού, θα ερωτηθεί από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές σχετικά με την οικογενειακή κατάστασή της, και αν δεν είναι νομικά παντρεμένη, θα βρεθεί σε μεγάλο πρόβλημα.“
Αφότου η συγκατοίκηση εκτός γάμου είναι συχνά κρυμμένο μυστικό από τους παραδοσιακούς Ιρανούς γονείς, οι γυναίκες θα μπορούσαν επίσης να γίνουν λιγότερο πρόθυμες να αναζητήσουν οικογενειακή υποστήριξη, ακόμη και ανείχαν υποστεί ψυχική και σωματική κακοποίηση από τους συντρόφους τους.
Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο της Σαρία, οι άνδρες και οι γυναίκες απαιτείται να καταγράφουν την συζυγική τους ένωση. Εκείνοι που επιλέγουν να μην το πράξουν θεωρούνται από το κράτος ότι ζουν στην αμαρτία και ότι διαπράττουν μοιχεία, αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο.
Αλλά όλο και περισσότεροι νέοι Ιρανοί επιλέγουν να ρισκάρουν.
Αντιλαμβανόμενοι την αυξανόμενη τάση ως απειλή για επαναστατικές ιδέες, οι κρατικοί αξιωματούχοι καταδικάζουν την επιλογή τρόπου ζωής με λόγια και πράξεις. “Η μείωση των στατιστικών των γάμων είναι μια σοβαρή απειλή, και δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί στους “λευκούς γάμους”, οι οποίοι είναι μια νέα ασθένεια και ένα σοβαρό πλήγμα για την οικογένεια,” λέειSeyed Reza Salehi Amir, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Rouhani.
Πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι γάμοι έχουν μειωθεί κατά 6,5% και τα διαζύγια έχουν αυξηθεί κατά 4,5%.
“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι μία από τις λίγες κοινωνίες στις οποίες ο ρυθμός της αλλαγής είναι πολύ γρήγορος και οι γρήγορες αλλαγές είναι ανησυχητικές,” είπε.
Η Λέσχη Νέων Δημοσιογράφων, που συνδέεται με τον οργανισμό των κρατικώνραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, έχει αποδώσει την αύξηση των άγαμων ζευγαριών στη διείσδυση των “δυτικών ελευθεριών και νεωτερικότητας” στην ιρανική κοινωνία.
Ο αναπληρωτής δικαστικός για τα πολιτιστικά θέματα παρότρυνε τα μέσα ενημέρωσης να “σταματήσουν να αναφέρονται σ’ αυτό το δυσοίωνο φαινόμενο ως ‘λευκό γάμο’ και αντ’ αυτού να το ονομάσουν ‘μαύρη ένωση.’”
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2015, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υλοποίηση του έργου “Προώθηση της σταθερής οικογένειας” στην επαρχία της Τεχεράνης, με στόχο την καταπολέμηση των “λευκών γάμων” που περιγράφονται ως “εισαγόμενη έννοια ασυμβίβαστη με την αρμονία και την ευτυχία της ιρανικής οικογένειας.”
Μερικοί Ιρανοί ακαδημαϊκοί έχουν εν τω μεταξύ δημοσίως προσβάλει και διαπομπεύσει γυναίκες που επιλέγουν να συμβιώσουν με τους συντρόφους τους.
Ο “λευκός γάμος”, όταν επιλέγεται από γυναίκες, διαρκεί μόνο εφόσον είναι νέες και όμορφες, είπε ο κοινωνιολόγος Amanollah Gharaee Moghaddam στην συντηρητική εφημερίδα Entekhab.
“Μετά μετατρέπονται σε πόρνες,” πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου