... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ιρανική… επανάσταση στο Ρίο για το δικαίωμα των γυναικών να μπαίνουν στα γήπεδα

Ιρανική… επανάσταση στο Ρίο για το δικαίωμα των γυναικών να μπαίνουν στα γήπεδα


Η Σαράι Ντάρια, Ιρανή ακτιβίστρια που ζει στο Βέλγιο, άπλωσε πανό κατά του νόμου που υπάρχει στην πατρίδα της και απαγορεύει στις γυναίκες να παρακολουθούν αθλητικές αναμετρήσεις μέσα από τα γήπεδα

Το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν αντιμετώπιζε την Αίγυπτο για το Ολυμπιακό τουρνουά βόλεϊ ανδρών και επικρατώντας με 3-0 εξασφάλισε την πρόκριση του στα προημιτελικά, στην παρθενική του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις κερκίδες οι Ιρανοί που έχουν βρεθεί στο Ρίο πανηγύριζαν με την ψυχή τους, κι ανάμεσα τους με νεαρή κοπέλα με δάκρυα στα μάτια φορώντας μια κορδέλα με τα χρώματα της σημαίας της χώρας της και κρατώντας ένα πανο.

«Αφήστε τις γυναίκες του Ιράν να μπουν στα γήπεδα τους…», ήταν αυτό που έγραφε και παραλίγο να την αφήσει εκτός γηπέδου, ωστόσο για την Σαράι Ντάρια τίποτα δεν θα την εμπόδιζε στην προσπάθεια της να περάσει το μήνυμα της.

Μάλιστα, προνοητική γαρ είχε τυπώσει το ίδιο μήνυμα και στο μπλουζάκι της, αλλά όταν οι άνδρες ασφαλείας την ενημέρωσαν ότι θα την οδηγήσουν εκτός γηπέδου αν δεν αποσύρει το πανό, αντέδρασε υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου του Ρίο που επέτρεψε τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες πολιτικού περιεχομένου στη διάρκεια των αγώνων.

Στο πλευρό της στάθηκε και η Λόρι Οκιμούρα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έχει τυπώσει ένα ανάλογο μπλουζάκι κι όταν δημιουργήθηκε θέμα με την είσοδο της βρέθηκε κοντά στην Ιρανή.

«Δεν είναι πολιτική δήλωση… Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα», δήλωσε η Οκιμούρα και συνέχισε: «Έχει να κάνει με τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Το βόλεϊ ήταν πάντα υπέρ της ισότητας και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν στέλνουμε και τώρα αυτό ξεκάθαρο μήνυμα».



Η Σαράι Ντάρια ζει στο Βέλγιο και έχει δημιουργήσει την οργάνωση «Αφήστε τις γυναίκες του Ιράν να μπουν στα γήπεδα τους», όντας ενεργή ακτιβίστρια κατά των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια έχει απαγορευτεί η είσοδος των γυναικών στους αγώνες ποδοσφαίρου και το 2012 αυτή η ποινή επεκτάθηκε και στους αγώνες βόλεϊ.

Μια απόφαση που δεν έπαιρνε διαστάσεις αν το καλοκαίρι του 2014 δεν προέκυπτε η φυλάκιση της Ιρανο-βρετανής Γκοντσέν Γκαβαμί η οποία προσπάθησε να μπει στο γήπεδο της Τεχεράνης προκειμένου να δει την εθνική ομάδα της χώρας της εναντίον της Ιταλίας για το World League.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά ο αδερφός της έκανε γνωστή την ιστορία της, με τον κόσμο του βόλεϊ να ξεκινά μια απίστευτη καμπάνια που οδήγησε στην απελευθέρωση της καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ απείλησε με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση.

Παράλληλα ζητήθηκε από το Ιράν να άρει την απαγόρευση στις γυναίκες, ωστόσο ελάχιστα έχουν συμβεί παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια.

«Θα είμαστε εδώ και στα επόμενα παιχνίδια και θα κάνουμε το ίδιο για να μάθει ο κόσμος και να σταλεί το μήνυμα μας παντού…», είπε με αποφασιστικότητα η νεαρή Ιρανή αποχωρώντας από το Μαρακαζίνιο και δίνοντας ραντεβού για τις επόμενες αναμετρήσεις της Εθνικής ομάδας της χώρας της.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: