... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Κυρίες αφήστε τη σφουγγαρίστρα! Το 90% των Φινλανδών λέει ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι και για τα δύο φύλα

Κυρίες αφήστε τη σφουγγαρίστρα! Το 90% των Φινλανδών λέει ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι και για τα δύο φύλα

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 άνδρες ηλικίας 18-79 ετών -Ποιες δουλειές είναι για τους άνδρες και ποιες για τις γυναίκες

Η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι απλά ένας μύθος αλλά μια πραγματικότητα που εφαρμόζεται στις χώρες τις Σκανδιναβίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία των 90% των ανδρών απάντησε πως είναι πρόθυμο να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού. 

Δουλειές του σπιτιού όπως η ηλεκτρική σκούπα, το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο των πιάτων ή το μαγείρεμα είναι καθήκοντα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Όσον αφορά στις πιο βρόμικες δουλειές του σπιτιού οι άνδρες αν και δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα είπαν πώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. 



Σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η δυσοσμία που προκαλείται από τις αποχετεύσεις είναι δουλειά των ανδρών, ενώ μόνο μία στις τρεις γυναίκες είπε πως είναι δουλειά του άνδρα.

Επίσης το 45% των ανδρών είπε πώς το κούρεμα του γκαζόν είναι ανδρική υπόθεση. Από την άλλη ένας στους πέντε Φινλανδούς είπε ότι το ξεσκόνισμα, το πλύσιμο των ρούχων και το πλύσιμο των παραθύρων είναι γυναικείες δουλειές.



«Ειδικότερα, οι νεότεροι άνδρες είπαν ότι οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να μοιράζονται εξίσου». Στη δημοσκόπηση που έγινε από την Taloustutkimus συμμετείχαν 2.000 άνδρες ηλικίας 18-79 ετών.

Τέλος σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ δαπανούν κατά μέσο όρο σχεδόν το διπλάσιο χρόνο για δουλειές του σπιτιού, όπως και οι άνδρες.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: