... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Έτσι ξεφεύγουν από τη βία οι γυναίκες του El Salvador

Η διαβίωση στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι γυναίκες όμως αυτές έχουν βρει τον τρόπο να απομακρυνθούν από τη βία και το έγκλημα.

Η πρώην Πρώτη Κυρία του El Salvador, Vanda Pignato έχει ιδρύσει έξι μίνι πόλεις με την ονομασία Ciudad Mujer. Σε αυτές μπορούν να βρουν καταφύγιο οι γυναίκες που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία και τα όπλα των συμμοριών. Εκεί μπορούν να μάθουν πράγματα, να δημιουργήσουν και κυρίως να απομακρυνθούν από τον θάνατο που υπάρχει έξω από αυτές τις πόλεις.


Έχει περάσει καιρός από τότε που η 37χρονη Idalia δέχτηκε το τηλεφώνημα που της άλλαξε τη ζωή. Η φωνή από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής της είπε να φύγει από την πόλη αλλιώς τα μέλη του σώματος της θα βρεθούν σε σακούλες σκουπιδιών.
Ήταν η φωνή του ανθρώπου που είχε προσλάβει ο ίδιος ο σύζυγος της μέσα από τη φυλακή για να εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου αξίας 10 χιλιάδων δολαρίων.
Αρχικά, η νεαρή γυναίκα αρνήθηκε να ενδώσει στις απειλές. Τότε όμως τα μέλη της συμμορίας που είχε προσλάβει ο σύζυγος της άρχισαν να την κυνηγούν. Τότε, άφησε τα πάντα και έφυγε τρέχοντας. Άφησε πίσω της ο,τι είχε και δεν είχε προκειμένου να σώσει τη ζωή της.
Σήμερα, η Idalia ζει στο Ciudad Mujer. Αισθάνεται ασφαλής και ξέρει πως δεν μπορεί να την πειράξει όσο είναι εκεί. Η ζωή εκεί κυλά ήρεμα. Οι γυναίκες μπορούν να πάνε σε ομαδικές θεραπείες με ψυχολόγους, να κάνουν μαθήματα επιχειρηματικότητας, να παρακολουθούνται από γιατρούς εάν έχουν σημάδια κακοποίησης... Μπορούν να παίρνουν ακόμα και δάνεια για να ανοίγουν δικές τους επιχειρήσεις.
«Ήμουν μια κατεστραμμένη γυναίκα» λέει η Idalia η οποία παραδέχεται πως το Ciudad Mujer της έσωσε τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: