... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Πώς είναι να παντρεύεσαι σε ηλικία 7 ετών;». Μια 37χρονη Αφγανή αφηγείται την ιστορία της

Μια 37χρονη μητέρα πέντε παιδιών από το Αφγανιστάν, που παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμα 7 ετών, εξηγεί τις καταστροφικές συνέπειες των παιδικών γάμων στη ζωή των ανήλικων κοριτσιών. Η ίδια, μάλιστα, αφηγείται της ιστορία της στο σάιτ Sahar Speaks ως «η μητέρα του Spengul», εφόσον, κατά παράδοση, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό της όνομα, παρά μόνο να συστηθεί ως η μαμά του πρώτου της παιδιού.
«Δεν θέλω οι κόρες μου να ζήσουν τους ίδιους περιορισμούς και τα ίδια προβλήματα που έχω ζήσει εγώ», αναφέρει, λοιπόν, η μητέρα του Spengul, η οποία ζει σήμερα μαζί με τα παιδιά της σε ένα βρώμικο χωριό έξω από την Καμπούλ. «Θέλω να παντρευτούν όταν θα έχουν μεγαλώσει αρκετά. Όχι όταν θα είναι ακόμα ανήλικες».

«H μητέρα του Spengul» αφηγείται την ιστορία της και τις συνέπειες των παιδικών γάμων για τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη γυναίκα παντρεύτηκε σε ηλικία 7 ετών με έναν άνδρα που ήταν περίπου 25. Οι γονείς της, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα φτωχοί, θεωρούσαν ότι αυτός ο γάμος θα της πρόσφερε οικονομική ανακούφιση και ένα είδος προστασίας. «Όμως, ήμουν παιδί. Πώς μπορεί ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο, χωρίς τη μητέρα και τον πατέρα του, σε ένα άγνωστο σπίτι»;
Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι ο σύζυγός της είχε ψυχικές διαταραχές και, επιπλέον, ήταν εθισμένος στο όπιο. Έτσι, η κοπέλα άρχισε να υποφέρει από εγκατάλειψη και αφόρητη μοναξιά.
Όταν της εμφανίστηκε η πρώτη της περίοδος, σε ηλικία 13 ετών, συνέλαβε το πρώτο τους παιδί. Όμως, το εφηβικό σώμα της δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί πλήρως και δεν ήταν έτοιμο για γέννα. Επίσης, η ίδια δεν είχε χρήματα για επαρκές φαγητό και φάρμακα. Κι έτσι, το βρέφος πέθανε μετά από 4 μήνες.

Η γυναίκα σήμερα έχει τρεις κόρες. Εδώ, φαίνεται η Ζαρμίνα, 2 ετών, και η Μπαγκζαμίνα, 10 ετών.

Όπως συμβαίνει συχνά στις ανήλικες μητέρες, έτσι κι εκείνη, μετά τη γέννα υπέφερε από προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με ειδικούς, η μητρότητα πριν την ηλικία των 18 ετών μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αναιμία ή καρδιακές παθήσεις. Η ίδια ήταν τυχερή που έζησε. Εξάλλου, το Αφγανιστάν έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας νέων μητέρων στον κόσμο, κυρίως λόγω του εθίμου των παιδικών γάμων. Η φτώχεια και η ελλιπής διατροφή επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Η συγκεκριμένη γυναίκα, λοιπόν, έμεινε ακόμα πιο μόνη της και με προβλήματα υγείας μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού της. Και μόνο όταν, λίγα χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της την απείλησε ότι θα παντρευόταν άλλη, εκείνη έκανε περισσότερα παιδιά, όπως τον, 11χρονο σήμερα, Spengul. «Είμαι χαρούμενη που έχω τα παιδιά μου. Αλλιώς, δεν θα είχα καμία χαρά στη ζωή μου», εξηγεί.

Εικόνα του φτωχικού χωριού έξω από την Καμπούλ, στο οποίο μένει η οικογένεια.

Σήμερα, η «μητέρα του Spengul» έχει τρεις κόρες και δύο γιους, που δεν πηγαίνουν σχολείο, φορούν λερωμένα ρούχα και τρέφονται ελάχιστα. Το μικρότερο παιδί είναι 3 ετών.
Ο σύζυγός της εγκατέλειψε την οικογένεια πριν από 2,5 χρόνια χωρίς προειδοποίηση. «Εξαφανίστηκε», εξηγεί η ίδια, υποθέτοντας ότι μπορεί να είναι και νεκρός. «Δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα του».
Τώρα, εκείνη μένει μαζί με τα πεθερικά και τα παιδιά της σε ένα μικρό, κατεστραμμένο και παλιό σπίτι. Για να βγάλει λίγα χρήματα, καθαρίζει σταφίδες. Για κάθε μπολ σταφίδες, κερδίζει 80 σεντς. Χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα για να καθαρίσει ένα μπολ. Τα παιδιά της άλλες μέρες έχουν φαγητό, άλλες όχι.


Στο μεταξύ, οι παιδικοί γάμοι στο Αφγανιστάν συνεχίζονται. Παρότι το 2009 θεσπίστηκε ένας νόμος που απαγόρευε τους γάμους πριν από την ηλικία των 16 ετών για τα κορίτσια και των 18 για τα αγόρια, το έθιμο διατηρείται και οι δράστες σπάνια τιμωρούνται. Όπως οι ίδιες οι γυναίκες περιγράφουν, οι παιδικοί γάμοι είναι αποδεκτοί ως τρόπος ζωής και ως μέρος της ταυτότητας και των παραδόσεων των Αφγανών.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη γυναίκα τονίζει ότι ο γάμος σε τόσο μικρή ηλικία είναι καταστροφικός, τόσο για τα ίδια τα κορίτσια, όσο και για τα παιδιά που θα κάνουν. Και το μεγαλύτερο όνειρό της είναι να στείλει τις κόρες της στο σχολείο, μήπως και καταφέρουν να τα αποφύγουν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: