... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία στην Ευρώπη» ανακοινώνει την έναρξη της εκστρατείας Step up!

step up

1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Παρά το γεγονός αυτό, τα κράτη, στα οποία οι γυναίκες πληρώνουν φόρους, αποτυγχάνουν να τους εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης. Ειδική γραμμή βοήθειας παρέχεται μόνο σε 15 από τις 46 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν τουλάχιστον 47.000 καταφύγια. Ειδικευμένα κέντρα για περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης επίσης δεν υπάρχουν. Οι κοινωνικές διακρίσεις είναι διαρκή εμπόδια για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να βρουν οποιαδήποτε υποστήριξη!
Η κα Ρόζα Λόγκαρ, πρόεδρος του δικτύου W.A.V.E. δηλώνει: «Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η έλλειψη επενδύσεων σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης είναι πολύ σοβαρή με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην έχουν κάπου να απευθυνθούν ή να μην μπορούν να λάβουν επαρκή βοήθεια. Καλούμε όλες τις αρχἐς της Ε.Ε., τις εθνικές κυβερνήσεις και όλη την κοινωνία, να επενδύσουν σε ειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους!» 
Σήμερα, το δίκτυο Γυναίκες ενάντια στη Βία στην Ευρώπη, Women against Violence Europe (W.A.V.E.) ξεκινά την 2-ετή Ευρωπαϊκή εκστρατεία «Step up. Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών παραμένει ως η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. Μετρήσεις για το έτος 2012, έδειξαν ότι το 47% των δολοφονιών των γυναικών διεπράχθει είτε από μέλος της οικογένειας είτε από το σύντροφο τους.
Στοιχεία για την έλλειψη ειδικευμένων υπηρεσιών το 2015 από την έρευνα του W.A.V.E.:
  • Mόνο 15 από τις 46 Ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν 24ωρη δωρεάν γραμμή βοήθειας.
  • Περισσότερα από 47,000 γυναικεία καταφύγια πρέπει να χτιστούν στην Ευρώπη, ειδικά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εντάχθηκαν στην Ένωση μετά το 2004. Τέτοια καταφύγια πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν κέντρα υποστήριξης για γυναίκες και κορίτσια θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Η πρόσβαση σε κέντρα ειδικευμένης υποστήριξης δεν είναι δυνατή για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, όπως εθνοτικές ή μειονοτικές ομάδες, μετανάστριες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, άτομα με ειδικές δεξιότητες, ηλικιωμένοι κ.α.
Το δίκτυο W.A.V.E., το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το KAYAD Community Center: Association of Women To Support Living καλούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όλους τους  αρμόδιους:
1) Να στηρίξουν ενεργά την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων της.
2) Να δεσμευτούν για την πρόσβαση ΟΛΩΝ των γυναικών και τον παιδιών τους σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης
3) Να αυξήσουν τις ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης (ιδιαίτερα τις γραμμές βοήθειας, τα καταφύγια και τα κέντρα που απευθύνονται σε γυναίκες).
4) Να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης, οι οποίες προσφέρονται καλύτερα από τους ανεξάρτητους οργανισμούς για γυναίκες, γιατί στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους τοποθετούν τις ανάγκες αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η σύμπραξη για την αλλαγή είναι στοιχειώδης και καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία Step up!
Step up and stand together to end violence against women and their children!
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία Step up!:
Website της εκστρατείας: www.wave-network.org
Βίντεο έναρξης: https://www.youtube.com/watch?v=lvcu2lZgpNE
——————————————————————————————
Sources:
European Union Fundamental Rights Agency (FRA). 2014. Violence against women – an EU-wide survey. Available at: http://fra.europa.eu/en/publication/2014/violence-against-women-eu-wide-survey-main-results-report
Gracia, E. and Lila, M. 2015. Attitudes towards violence against women in the EU. Available at:http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/151125_attitudes_enege_report_en.pdf
United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). 2013. Global study on homicide – trends, contexts, data. Available at: https://www.unodc.org/documents/gsh/pdfs/2014_GLOBAL_HOMICIDE_BOOK_web.pdf
Women against Violence Europe (WAVE). 2016. WAVE Report 2015 – On the role of specialist women’s support services in Europe. Available at: http://fileserver.wave-network.org/researchreports/WAVE_Report_2015.pd

Δεν υπάρχουν σχόλια: