... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Πλεόνασμα... ανδρών



Μπροστά σε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Δύσης φαινόμενο έχει βρεθεί η Σουηδία, καθώς για πρώτη φορά οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για την Ευρώπη, όπου, παραδοσιακά οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, καθώς ζουν περισσότερα χρόνια.
Η Σουηδία, μια χώρα που φημίζεται για τις προσπάθειες οι γυναίκες να έχουν ζουν επί ίσοις όροις με τους άνδρες, βλέπει για πρώτη φορά από το... 1749 (όταν και άρχισαν να κρατούν αρχεία) τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.
Αυτό, όμως, ίσως και να είναι ένα σημάδι από τις αλλαγές που ενδέχεται να επέλθουν στην Ευρώπη, καθώς το προσδόκιμο ζωής και η μετανάστευση αλλάζουν τα δημογραφικά δεδομένα.\«Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο» δηλώσει στο Associated Press ο Φραντσέσκο Μπιλάρι, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μελέτης Πληθυσμών, και πρόσθέτει «Εμείς ως ερευνητές δεν το έχουμε ακόμη αποσαφηνίσει».
Η αλλαγή στη Σουηδία σημειώθηκε τον Μάρτη του περασμένου έτους, όταν οι στατιστικές έδειξαν πως υπάρχουν 277 περισσότεροι άνδρες. Από τότε το νούμερο έχει ανέβει στις 12.000, αριθμός που παραμένει μικρός για έναν πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων. Ο Τόμας Γιόχανσον, ειδικός στην εθνική στατιστική υπηρεσία, δηλώνει ότι «δεν είναι παράλογο να υποπτευόμαστε ότι η Σουηδια θα έχει πλεόνασμα ανδρών στο μέλλον».
Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός γεννήσεων είναι 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, οι Ευρωπαίες ιστορικά ήταν περισσότερες από τους άνδρες γιατί ζούν περισσότερο. Μια ανάλυση του Associated Press δείχνει ότι οι γυναίκες θα παραμείνουν η πλειοψηφία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά ο αριθμός των ανδρών αυξάνεται αργά στην Ευρώπη και γρήγορα σε μερικές βόρειες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες.Η Νορβηγία απέκτησε πλεόνασμα ανδρών το 2011, τέσσερα χρόνια πριν από τη Σουηδία, ενώ η Δανία και η Ελβετία βρίσκονται κοντά στην απόλυτη αναλογία. Η Γερμανία που είχε αφύσικο έλλειμμα ανδρών μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, έχει δει την αναλογία να φθάνει σχεδόν στην απόλυτη ισορροπία πέρυσι.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έχουν ξεκάθαρη ιδέα του τι συμβαίνει σε μια κοινωνία όταν ο πληθυσμός γίνεται περισσότερο αρσενικός. Ο Τόμας Σόμποτκα, από το Δημογραφικό Ινστιτούτο της Βιέννης, δήλωσε ότι θεωρητικά ο μεγαλύτερος αριθμός ανδρών αυξάνει τη «δύναμη» των γυναικών οι οποίες μπορούν να γίνουν πολύ πιο εκλεκτικές όταν διαλέγουν σύντροφο. Αλλά ίσως να αντιμετώπζαν και το αυξημένο ρίσκο παρενοχλήσεων από απογοητευμένα αρσενικά που δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο.
Η ραγδαία αύξηση των ανδρών στη Σουηδία, την οποία οι ειδικοί δεν είχαν προβλέψει μόλις πριν από δέκα χρόνια, έχει δημιουργήσει συζητήσεις στις τάξεις ορισμένων φεμινιστριών για τις συνέπειες στις γυναίκες σε μια από τις πιο ισότιμες κοινωνίες.
Οι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι η δημογραφική αλλαγή προέκυψε κυρίως επειδή οι άνδρες έφτασαν τις γυναίκες στο προσδόκιμο ζωής, ενώ, άλλο ένα στοιχείο είναι και η άφιξη ασυνόδευτων εφήβων αγοριών από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.
Οι ηλικίες στις οποίες παρουσιάζεται η μεγαλύτερη διαφορά είναι μεταξύ 15 και 19 ετών.Η Βαλερί Χάντσον, διευθύντρια ενός προγράμματος για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, εξηγεί στο Associated Press ότι οι Σουηδοί θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η έρευνά της έχει συνδέσει τις ασύμμετρες αναλογίες σε Κίνα και Ινδία με περισσότερη βία κατά γυναικών και μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας.
Άλλες φεμινίστριες ερευνήτριες διαφωνούν. Η Ζακί Τρού, καθηγήτρια πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μονάς στην Αυστραλία, επισημαίνει ότι δεν έχει σημασία πόσοι άνδρες υπάρχουν. Περισσότερο μετράει το πόσο μια κοινωνία σχηματίζεται με βάση «αρσενικά» χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα και οι ιεραρχίες όπου προτιμούνται άνδρες.
Η Ανίκ Γουίμπεν, από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνει ότι η ισότητα μεταξύ των φίλων είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη σουηδική κοινωνία που οι συγκρίσεις με την Κίνα ή την Ινδία δεν έχουν νόημα.Στη Σουηδία, πάντως, το ζήτημα έχει δημιουργήσει τροφή για συζήτηση εξαιτίας και του μεταναστευτικού που αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα. Τόσο η υπουργός Εργασίας της χώρας που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και εκπρόσωποι της Κεντροδεξιάς αρνήθηκαν να τοποθετηθούν.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ισορροπία μεταξύ των φύλων παραμένει σταθερά υπέρ των γυναικών, όπως σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ανδρών αυξάνεται αργά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνδρες, ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη, ζουν πιο υγιείς ζωές από τους πατεράδες τους, πίνουν και καπνίζουν λιγότερο και επωφελούνται από καλύτερες θεραπείες για καρδιακές παθήσεις. Σε πλούσιες χώρες, έχουν μετακινηθεί από ορυχεία και άλλα επικίνδυνα επαγγέλματα περισσότερο σε δουλειές γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: