Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχεις περάσει ατελείωτες ώρες φτιάχνοντας το τέλειο βιογραφικό. Έχεις καταγράψει όλα τα προσόντα, τις προηγούμενες δουλειές και έχεις δώσει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες.
Ενδεχομένως όμως, το βιογραφικό που τόσο σκληρά δούλεψες για να προετοιμάσεις, να έχει βασικά λάθη.
Οι εργοδότες βρίσκονται υπό πίεση ψάχνοντας να βρουν τον καλύτερο δυνατό υποψήφιο για τη θέση που προσφέρουν.
Όπως γράφει το Business Insider, μελέτη διαπίστωσε ότι εργοδότες δαπανούν κατά μέσο όρο έξι δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό. Ξεκινούν από τους βασικούς τομείς, όπως το όνομα, ο τίτλος του ατόμου και της εταιρείας, η προηγούμενη θέση εργασίας, ημερομηνίες έναρξης και λήξης της δουλειάς, καθώς και η εκπαίδευση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο εργοδότης θα αποφασίσει αν ο αιτών μπορεί να κάνει για τη θέση. Αν το βιογραφικό δεν ξεχωρίζει, κανείς δεν θα του ρίξει δεύτερη ματιά.
Μπορείς να οργανώσεις καλύτερα τις πιθανότητές να κάνεις μια καλή συνέντευξη εαν μπείς στον τρόπο σκέψης του εργοδότη και κοιτάξεις το βιογραφικό σου μέσα από τα μάτια του.
Πριν στείλεις το επόμενο βιογραφικό σου, αναζήτησε αυτά τα κοινά προβλήματα που μπορεί να σε αποκλείσουν από τη δεύτερη φάση.
1. Απουσία συνοδευτικής επιστολής
Πάρτε την πρωτοβουλία να συμπεριλάβετε μια συνοδευτική επιστολή, έστω και αν δεν διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να έχετε μία. Μάθετε το όνομα του διευθυντή που κάνει την πρόσληψη, μέσω του LinkedIn και απευθύνετέ του προσωπικά στην επιστολή. Η επιστολή θα πρέπει να είναι σύντομη, να αναδεικνύει τα πιο σημαντικά προσόντα σας και να περιλαμβάνει σύνδεση με το προφίλ σας στο LinkedIn.
2. Λάθος μορφή
Θέλετε το βιογραφικό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο να διαβάσει. Σιγουρευτείτε ότι το στέλνετε σε μορφή που ο καθένας μπορεί να το ανοίξει, να το διαβάσει και να το στείλει σε άλλους στην εταιρεία. Η καλύτερη μέθοδος είναι να σώσετε το βιογραφικό σας σε μορφή PDF, μετονομάζοντας το αρχείο με το όνομά σας (π.χ: ΓάιννηςΠαπαδόπουλος.pdf). Στείλτε το ως συνημμένο.
3. Αποσπάτε την προσοχή με εικόνες
Επιλέξτε ένα καθαρό layout με κουκκίδες, υπογραμμίζοντας το ρόλο και αυτά που έχετε καταφέρει. Σημείωση: Αν επιδιώκετε μια δημιουργικό δουλειά, χρησιμοποιήστε καλύτερα την κρίση σας σε αυτόν τον τομέα. Αλλά για τις περισσότερες θέσεις εργασίας, παραμείνετε minimal.
4. Γραμματικά λάθη
Ένα βιογραφικό που είναι γεμάτο με λάθη δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση και απροσεξία. Να θυμάστε ότι ορθογραφικός έλεγχος δεν πιάνει πάντα. Ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας το διορθώσει ή να διαβάστε το φωναχτά πριν πατήσετε "αποστολή".
5. Άχρηστη ορολογία
Το βιογραφικό σας θα πρέπει να παρουσιάζει μια σαφή εικόνα της σταδιοδρομίας σας. Επιλέξτε λέξεις που επικοινωνούν καλύτερα τι έχετε κάνει και αφαιρέστε τυχόν αρκτικόλεξα, επίθετα, και περιττές λέξεις που δυσκολεύουν το διάβασμά του.
6. Μεγάλο μήκος
Το βιογραφικό σας δεν θα πρέπει να πει την ιστορία της ζωής σας. Περιορίστε τη διάρκεια σε μία ή δύο σελίδες το πολύ. Αφήστε έξω εξωσχολικές δραστηριότητες που απλά πιάνουν χώρο. Χρησιμοποιήστε μια σύντομη περίληψη που θα δείξει ότι μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει σημασία (και αναζητά ο εργοδότης).
Ένα καλό βιογραφικό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον αριθμό των συνεντεύξεων που θα σας ζητηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου