Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής της Αιγύπτου, το κοινοβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το «ζήτημα των ανύπαντρων γυναικών» αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, νομοθετικά.
Η αλήθεια είναι ότι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σήμερα μια πιεστική κοινωνική κρίση γνωστή και ως «spinsterism» (γεροντοκορισμό) με περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια γυναίκες να παραμένουν ανύπαντρες μετά τα 30 τους χρόνια.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στα αγροτικά χωριά και την Άνω Αίγυπτο, η ηλικία για να χαρακτηριστεί μία γυναίκα ως μπορεί να είναι ακόμη πιο μικρή από τα 30 χρόνια.
Οι οικογένειες των ανύπαντρων γυναικών βυθίζονται στη θλίψη ενώ είναι εμφανής ο οίκτος των φίλων και συγγενών για το επονείδιστο «βάρος», που σηκώνουν οι οικείοι της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζονται τα προξενιά, ιδίως, στα χωριά που καταλήγουν στους λεγόμενους «γάμους σαλονιού» όπου στην ουσία η νύφη δημοπρατείται και οι επίδοξοι γαμπροί επιλέγουν με κύριο κριτήριο την προίκα.
Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών της Αιγύπτου, που βρίσκονται σε ηλικία γάμου είναι σήμερα ανύπαντρες, γεγονός που φαίνεται πως οδήγησε το κοινοβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να φέρει το ζήτημα στη Βουλή και να το εμφανίσει μάλιστα ως απειλή.
Ο συνταγματάρχης Ασράφ Γκαμάλ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε στο αραβικό δίκτυο «Al-Monitor» ότι «υπάρχει ένα φαινόμενο, που έχει γίνει θέμα εθνικής ασφάλειας, στο μέτρο που συνιστά απειλή για το θεσμό και τη σταθερότητα της οικογένειας, λόγω των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει. Μεταξύ άλλων συνεπειών που επιφέρει για την εθνική ασφάλεια έχει ως αποτέλεσμα και τον πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ αυξάνει τις κλοπές με σκοπό να βρεθεί η απαραίτητη προίκα για την τέλεση του πολυπόθητου γάμου».
Σύμφωνα με τον Γκαμάλ «το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ένα νέο, αντισυμβατικό όραμα. Πιστεύει ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας, πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τις κρίσεις που επηρεάζουν την αιγυπτιακή κοινωνία, ιδιαίτερα, στην περιφέρεια, όπου οι ανύπαντρες γυναίκες αποτελούν αιτία περιθωριοποίησης όλης της οικογένειας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός των αντιπροσώπων στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας που συντάσσει νομοθετικές ρυθμίσεις βασισμένες σε μελέτες και σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά με την αντιμετώπιση της επονομαζόμενης κρίσης «γεροντοκορισμού» που πλήττει την Αίγυπτο.
Αύξηση καταγράφουν επίσης και οι απόπειρες αυτοκτονίας από ανύπαντρες γυναίκες στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 θανάτους γυναικών, κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο.
Οι βουλευτές της επιτροπής συντονίζουν, παράλληλα, άλλες επιτροπές στο κοινοβούλιο, όπως την Επιτροπή Αλληλεγγύης και την Επιτροπή Οικογένειας και Θρησκευμάτων με σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα και να θεσπίσουν νομοθεσία που να μπορεί να εφαρμοστεί και να συμβάλλει στον τερματισμό της κρίσης.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός της κρατικής ασφάλειας και πρώην διοικητής της ασφάλειας στο Πορτ Σάιντ, στρατηγός Φουάντ Αλάμ απέρριψε την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «ο γεροντοκορισμός είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα- και όχι ζήτημα ασφαλείας- που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που ενθαρρύνουν το γάμο. Για παράδειγμα, παρέχοντας πραγματική δουλειά και δωρεάν στέγαση σε νέους άνδρες, που θέλουν να παντρευτούν, η αξία της οποίας, μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις και για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ομοίως, θα μπορούσε να συμβάλλει η αλλαγή των ηθών της κοινωνίας σε σχέση με το κόστος της προίκας ενώ θα βοηθούσε σημαντικά η κατάργησή της».
«Εάν αφήσουμε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να παρεμβαίνει στο ζήτημα της αγαμίας και του γεροντοκορισμού υπό το πρίσμα της απειλής, που αυτά συστήνουν για την εθνική ασφάλεια, τότε θα πρέπει επίσης να παρέμβει και για τα διαζύγια, τα οποία έχουν μια βαθύτερη και πιο διαβρωτική επίδραση στην αιγυπτιακή οικογένεια και τα οποία είναι δημιουργούν μια γενιά παιδιών που μεγαλώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε ο Αλάμ.
«Με 240 διαζύγια κάθε μέρα, η Αίγυπτος είναι τώρα μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τα ποσοστά διάλυσης γάμων. Έχουμε ένα νέο διαζύγιο κάθε έξι λεπτά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ανάλογες απόψεις έχει και ο Αμπντελχαμίντ Ζάιντ, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φαγιούμ και πρώην μέλος του κοινοβουλίου, που δηλώνει ότι το φαινόμενο των ολοένα και περισσότερων ανύπαντρων γυναικών, δεν έχει καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
«Υπάρχει μια ομάδα νεαρών ανδρών που δεν μπορεί να πάρει το… τρένο γάμος σε νεαρή ηλικία, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που συνδέονται με τη μείωση των μισθών σε μια εποχή που το κόστος του γάμου αυξάνεται και βασικές δαπάνες, όπως η παροχή κατάλληλης στέγασης και τα έπιπλα είναι όλο και πιο δαπανηρές» εξηγεί ο Ζάιντ προσθέτοντας ότι και η οικογένεια της νύφης αδυνατεί πλέον να προσφέρει τον χρυσό που συνηθίζεται ως ανταμοιβή.
Για τον Ζάιντ κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αποτελεί το 70% των ψηφοφόρων της Αιγύπτου που στερούνται βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής και εκλέγουν ανθρώπους με βάση ζωγραφιές και σύμβολα.
(Τα αιγυπτιακά ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν μια εικόνα του συμβόλου του κόμματος για τους αναλφάβητους ψηφοφόρους και ζωγραφιές.)
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκλογή των αντιπροσώπων οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα να θέσουν προτεραιότητες και δεν ξέρουν τι χρειάζεται η χώρα σε κάθε δεδομένη στιγμή και να μιλούν για απειλή από τις γεροντοκόρες!» συμπεραίνει ο Αιγύπτιος ακαδημαϊκός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου