ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν θέσεις που είναι περισσότερο κατάλληλες ως προς τις δεξιότητες και την προσωπικότητα του, όπως υπάρχουν και θέσεις που είναι λιγότερο κατάλληλες. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι είδους απασχόληση θέλεις, τι μπορείς να κάνεις και σε ποιους τομείς έχεις τις μεγαλύτερες προοπτικές. Αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα ώστε να προετοιμαστείς καλύτερα για την αναζήτηση δουλειάς και κάτι που θα σε γλιτώσει από άσκοπες αναζητήσεις.
Αφού έχεις σχηματίσει μια καθαρή εικόνα σχετικά με τα προσόντα και τις δεξιότητές σου και αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στο μέλλον, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσεις να βρεις τι είδους θέσεις είναι διαθέσιμες για σένα.
Το ερώτημα τώρα είναι: που θα πρέπει να ψάξεις;
Φυσικά η απάντηση είναι σχετική από το τι ψάχνεις. Έχοντας όμως υπόψη ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματικοί τομείς έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τότε πρέπει να γνωρίζεις από πριν τι μέθοδο ή συνδυασμό μεθόδων θα ακολουθήσεις για την εξεύρεση μιας θέσης.
Επιλογή καριέρας
H επιλογή καριέρας είναι μια σύνθετη υπόθεση. Τα στελέχη του προγράμματος "ΗΛΙΟΣ", μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε την καταλληλότερη για σας απόφαση, διερευνώντας μαζί σας τα ενδιαφέροντα, τις αξίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητες σας, και πληροφορώντας σας για τα διάφορα επαγγέλματα και τις προοπτικές απασχόλησης στους τομείς που σας ενδιαφέρουν. Μη διστάζετε, ζητείστε τους βοήθεια για να πάρετε τη σωστότερη για σας απόφαση σε σχέση με την επιλογή καριέρας.
Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν για να διαπιστώστε κατά πόσο χρειάζεστε βοήθεια στον τομέα αυτό.
· Έχετε αποφασίσει ποιο είναι το πιο κατάλληλο για σας επάγγελμα;
· Έχετε καταγράψει τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις αξίες σας πριν πάρετε αποφάσεις που αφορούν την καριέρα σας;
· Έχετε τα απαιτούμενα προσόντα που απαιτούνται για εισδοχή στο επάγγελμα που σας ενδιαφέρει;
· Γνωρίζετε αν το επάγγελμα που σας ενδιαφέρει έχει ειδικές απαιτήσεις;
· Γνωρίζετε τις προοπτικές απασχόλησης και εξέλιξης στο επάγγελμα που σας ενδιαφέρει;
Επιλογές
Μια σωστή κίνηση πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας είναι να συγκεντρώσεις όλες τις πληροφορίες που θα σου ήταν χρήσιμες για τη δουλειά που σε ενδιαφέρει.
Μέθοδοι Αναζήτησης Εργασίας
Αγγελίες. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη και απλή μέθοδο. Αγγελίες προσφοράς εργασίας θα βρεις στις εφημερίδες (ευρείας κυκλοφορίας ή και τοπικές). Χρειάζεται προσοχή στην αξιολόγηση της προσφερόμενης θέσης γιατί συνήθως πολλές αγγελίες ωραιοποιούν τα πράγματα.
Προσέγγιση επιχειρήσεων. Μπορείς να προσεγγίσεις εσύ μια επιχείρηση που νομίζεις ότι έχει τα περιθώρια να σε προσλάβει. Θα το κάνεις στέλνοντας ένα βιογραφικό σημείωμα και ζητώντας ένα ραντεβού για συνέντευξη, εφόσον ξέρεις ότι υπάρχουν θετικές πιθανότητες. Χρειάζεσαι φυσικά θάρρος και σιγουριά γι' αυτά που έχεις να προσφέρεις ως εργαζόμενος στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτή η μέθοδος είναι συχνά αποτελεσματική γιατί οι μικρές επιχειρήσεις δεν ανακοινώνουν συνήθως τις κενές θέσεις τους σε ευρεία κλίμακα, έτσι ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος.
ΟΑΕΔ.
Τα στελέχη του τοπικού γραφείου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι αρμόδια για να σε εξυπηρετήσουν σε περίπτωση που ζητήσεις βοήθειά για την εξεύρεση εργασίας. Θα κρατήσουν τα στοιχεία σου και όταν βρεθεί μια θέση κατάλληλη θα σε ειδοποιήσουν. Καλό θα ήταν να μην περιμένεις απλά να μάθεις νέα τους αλλά να επιμείνεις. Μπορείς να συζητήσεις το ενδεχόμενο να κάνεις χρήση των ειδικών προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας που αναφέρθηκαν προηγούμενα
Γραφεία Διασύνδεσης ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αφορά τους απόφοιτους ΑΕΙ - ΤΕΙ). Τα γραφεία αυτά έχουν καταλόγους με επιχειρήσεις με τις οποίες μπορείς να επικοινωνήσεις και με τη μεσολάβηση των αρμοδίων να στείλεις ένα βιογραφικό σημείωμα συνοδευόμενο από μια σύσταση.
Ειδικά Προγράμματα Απασχόλησης. Πρόκειται για προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχουν τη στήριξη της απασχόλησης. Αρκετά αφορούν την παροχή Συνοδευτικών και Υποστηρικτικών Ενεργειών, όπως το πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ". Παρόλο που κατ' αρχήν ο σκοπός τους δεν είναι να σου εξασφαλίσουν μια μόνιμη θέση εργασίας, αποτελούν ένα τρόπο να προσεγγίσεις την αγορά εργασίας και να κάνεις ένα ξεκίνημα. Η συνέχεια εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από σένα.
Άτυπες μέθοδοι αναζήτησης Εργασίας
Γνωριμίες.
Θα ξέρεις ήδη ότι οι γνωριμίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Μη διστάσεις να κάνεις γνωστό στους γύρω σου ότι χρειάζεσαι μια δουλειά. Μίλησε για τα προσόντα που έχεις, πες τι μπορείς να κάνεις και που θα σου άρεσε να εργαστείς. Όπως είπαμε και προηγουμένως πολλές επιχειρήσεις δεν ανακοινώνουν τις κενές θέσεις που έχουν γιατί συχνά προτιμούν να βρεθεί ένα άτομο μέσα από τις γνωριμίες τους.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τα ανεπίσημα κανάλια πληροφόρησης αποτελούν τον κύριο μηχανισμό συμψηφισμού προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Η ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων (γνωριμιών) μοιάζει να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την ελληνική αγορά.
Σημαντικό επίσης κατά την διάρκεια της περιόδου αναζήτησης εργασίας είναι το να είσαι ήρεμος και επιεικής προς τον εαυτό σου. Σκέψου θετικά και προχώρα με επιμονή και μέθοδο!
--------------------------------------------------------------------------------
ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Για ποιους λόγους το χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις:
1. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους πριν ακόμα τους δουν από κοντά.
2. Ο εργοδότης θέλει να μάθει αν ο υποψήφιος έχει τα προσόντα για να παρουσιάζει σωστά τον εαυτό του, να χειρίζεται σωστά τον γραπτό λόγο. Το βιογραφικό σημείωμα είναι για τον εργοδότη μια πρώτη ένδειξη για στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου που το σύνταξε (κοινωνικότητα, ευχέρεια λόγου, τάξη) στοιχεία που έχουν βαρύτητα για πολλούς εργοδότες.
Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος
Η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και η συχνή και κατάλληλη αναθεώρηση του, είναι δεξιότητα που όλοι πρέπει να αναπτύξουμε στον κόσμο του σήμερα. Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα σας βοηθά να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο, είτε πρόκειται για εξασφάλιση θέσης σε κάποιο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει είτε για εξασφάλιση εργασίας.
Προετοιμασία
Όταν ανταποκρίνεται κανείς σε μια μικρή αγγελία και πριν αποστείλει το βιογραφικό του σημείωμα, πρέπει πρώτα να αναλύσει το περιεχόμενο της αγγελίας, στη συνέχεια να ανακαλύψει τι επιδιώκει ο συντάκτης της και τέλος να δει αν η θέση αυτή ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις και τα προσόντα του. Απαντά κανείς μόνο σε αγγελίες όπου μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τα περισσότερα από τα φανερά κριτήριά τους.
Συχνά οι συστάσεις / συστατικές επιστολές είναι μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας ενός βιογραφικού, ακόμα και αν δεν τις ζητούν όλοι οι εργοδότες. Πρέπει να έχει κανείς στη διάθεσή του όσο το δυνατόν περισσότερες συστατικές επιστολές από άτομα γνωστά στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο, τα οποία τον γνωρίζουν και μπορούν να εγγυηθούν για το χαρακτήρα και τις γνώσεις του Καλό είναι να τους ενημερώσετε για τον σκοπό για τον οποίο ζητάτε την συστατική επιστολή. Δεν είναι σωστό να αναφέρει ένας υποψήφιος στο βιογραφικό του σημείωμα ονόματα ατόμων που μπορούν να δώσουν συστάσεις για το άτομό του χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση μαζί τους.
Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν συντάσσεις το βιογραφικό σου σημείωμα
· Να γνωρίζεις με σιγουριά τα προσόντα σου και να έχεις αποδείξεις γι' αυτά. Η καταγραφή των προσόντων στο βιογραφικό πρέπει να γίνεται με σαφήνεια. Η λίστα των αυτή χρειάζεται μια συνεχής ανανέωση εφόσον αποκτάς καινούργια προσόντα που θα άξιζε να αναφερθούν.
· Να είναι σίγουρος/η ότι έχεις τα κατάλληλα προσόντα για τον τομέα που σε ενδιαφέρει.
· Μερικά σημεία στο βιογραφικό σου σημείωμα θα πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα. Φρόντισε ώστε τα σημεία που θα τονίσεις είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον μέλλοντα εργοδότη σου. Π.χ. για μια θέση σε ένα λογιστήριο πρέπει να δώσεις έμφαση στις οικονομικές σπουδές σου ή στο γεγονός ότι έχεις σχετική εμπειρία.
· Είναι σφάλμα να δίνονται λανθασμένες πληροφορίες σε ένα βιογραφικό σημείωμα, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να αποκαλυφθούν (με ένα τηλεφώνημα εξακρίβωσης, μια τυχαία συνάντηση?). Τα άτομα που κάνουν επιλογή προσωπικού είναι πολύ συχνά ειδικοί και αναγνωρίζουν γρήγορα παρόμοιες τακτικές. Δεν χρειάζεται να λέει κανείς ψέματα ούτε να μειώνει τον εαυτό του. Μπορεί όμως να παραλείψει πληροφορίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την διεκδικούμενη θέση εργασίας και πιθανόν να τον βλάπτουν.
Τέλος, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση του βιογραφικού σου. Χρησιμοποίησε Η/Υ για να το γράψεις. Φρόντισε ώστε να ξεχωρίσουν οι τίτλοι, να αφήνεις κενά μεταξύ των παραγράφων του κειμένου σου.
Τα μέρη ενός τυπικού βιογραφικού
Ένα βιογραφικό συνήθως αποτελείται από τέσσερα μέρη: τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, τις σπουδές, την επαγγελματική πείρα και διάφορες γενικές πληροφορίες (επιπλέον στοιχεία που αναφέρονται για να ενισχύσουν την υποψηφιότητα). Μπορεί κανείς να αναφέρει ξεχωριστά - για να δώσει έμφαση - την ειδικότητά του και τους τίτλους σπουδών
Στοιχεία ταυτότητας
Εδώ αναφέρονται το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, η ημερομηνία, ο τόπος γεννήσεως, η οικογενειακή κατάσταση, η εθνικότητα και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις για τους άντρες.
Το επώνυμο αναφέρεται χωρίς επαγγελματικούς τίτλους. Οι παντρεμένες βάζουν το όνομα που χρησιμοποιούν.
Γράφουμε το επώνυμο με κεφαλαία σε περίπτωση που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά (π.χ. Στέφανος ΓΑΒΡΙΗΛ) και δεν χρησιμοποιείται ποτέ υποκοριστικό.
Αναφέρεται η διεύθυνση και το τηλέφωνο που μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με τον υποψήφιο πολύ σύντομα (πόλη και ταχυδρομικός κώδικας είναι απαραίτητοι, ο αριθμός τηλεφώνου σημειώνεται μαζί με τον κωδικό της πόλης).
Η ημερομηνία και ο τόπος γεννήσεως, καθώς επίσης και η οικογενειακή κατάσταση ή η εθνικότητα, αναφέρονται μόνο αν αυτό κρίνεται αναγκαίο και ιδιαίτερα βοηθητικό. Συνηθίζεται σήμερα τα στοιχεία αυτά να αναφέρονται στο τέλος του βιογραφικού σημειώματος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνεται λιγότερη βαρύτητα στην επιλογή από τις σπουδές και την επαγγελματική πείρα.
Σπουδές
Εδώ δίνεται έμφαση τόσο στην εκπαίδευση όσο στην επιμόρφωση και σε άλλες γνώσεις (Η/Υ, ξένες γλώσσες κλπ.).
Ψ Συνήθως αναγράφονται πρώτα οι δευτεροβάθμιες σπουδές και στη συνέχεια οι τριτοβάθμιες. Οι βαθμοί αναφέρονται μόνο όταν δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του υποψήφιου.
Για τα διπλώματα αναφέρουμε το έτος απόκτησης, το πανεπιστήμιο και στη συνέχεια οι τριτοβάθμιες. Οι βαθμοί αναφέρονται μόνο όταν δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του υποψηφίου.
Για τα διπλώματα αναφέρουμε το έτος απόκτησης, το πανεπιστήμιο και την πόλη που βρίσκεται (κυρίως για διπλώματα εξωτερικού). Σε περίπτωση που κάποιος έχει πολλά διπλώματα από διαφορετικούς τομείς, είναι καλύτερο να δηλώνει μόνο αυτά που έχουν σχέση με τη θέση εργασίας.
Οι πρακτικές ασκήσεις, τα σεμινάρια, η επιμόρφωση καθώς και οι εξωπανεπιστημιακές σπουδές (Η/Υ, μουσική, σχέδιο ?) αναφέρονται ανάλογα με τη θέση εργασίας που διεκδικεί ο υποψήφιος.
Στις ξένες γλώσσες αναφέρεται το επίπεδο γνώσης τους.
Στο τμήμα αυτό αναφέρονται επίσης και οι υποτροφίες (και από ποιο ίδρυμα) και η συμμετοχή σε προγράμματα πανεπιστημιακών ανταλλαγών.
Επαγγελματική πείρα
Αναφέρονται οι προηγούμενες θέσεις εργασίες του υποψηφίου, με κεφαλαία τα στοιχεία της κάθε εταιρείας και σε παρένθεση την πόλη όπου εδρεύει η εταιρεία, καθώς και ο τομέας των δραστηριοτήτων της (κυρίως αν είναι ο ίδιος με αυτόν στον οποίο αναζητείται απασχόληση).
Σχετικά με τις αρμοδιότητες σε προηγούμενες θέσεις εργασίας, πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά, και ανάλογα πάντα με τον παραλήπτη του βιογραφικού και τις ανάγκες του. Πρέπει να αναφέρονται όλα τα σημαντικά αποτελέσματα και οι δεξιότητες που απέκτησε ο υποψήφιος σε προηγούμενες θέσεις.
Δεν αναφέρονται τα αίτια αποχώρησης από μία θέση εργασίας, όποια και να είναι αυτά.
Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος δεν θέλει να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του εν ενεργεία εργοδότη του, μπορεί να σημειώσει ότι θα τα δώσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Όταν δεν υπάρχει επαγγελματική πείρα, εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθούν οι πρακτικές ασκήσεις, οι εποχιακές εργασίες, η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες στη διάρκεια των σπουδών. Παρατίθενται όλες οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν από κάθε δραστηριότητα.
Διάφορα
Στο τμήμα αυτό του βιογραφικού αναφέρονται διάφορες πληροφορίες όπως: αν ο υποψήφιος είναι μέλος επιστημονικών συλλογών ή επαγγελματικών οργανώσεων, τα ενδιαφέροντά του, οι δραστηριότητές του, καθώς επίσης τα ταξίδια ή η παραμονή στο εξωτερικό, τα άτομα που μπορούν να δώσουν συστατικές επιστολές, η άδεια οδήγησης, η διαθεσιμότητα για ταξίδια, μετακινήσεις ή εργασία σε άλλη πόλη κλπ. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται μόνο όταν έχουν κάποια σχέση με τη θέση εργασίας και πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να υποστηρίζεται η υποψηφιότητα.
Η αμοιβή που περιμένετε, συνήθως δεν αναφέρεται, μιας και αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δείτε ένα υπόδειγμα βιογραφικού σημειώματος της Ευρωπαϊκής ένωσης.
( Από την ιστοσελίδα: http://www.cedefop.gr/download/transparency/CV-ELfin08-03-02.doc )
ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η συνέντευξη γεμίζει άγχος καθένα από εμάς. Αυτό είναι φυσιολογικό μια και είναι το σημαντικότερο, μερικές φορές το τελικό βήμα πριν από την πρόσληψη. Ακολουθήστε με προσοχή τις παρακάτω συμβουλές. Θα κάνουν την προετοιμασία σας μεθοδικότερη και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη της συνενευξης επιλογής.
Σκοπός
Οι εργοδότες θέλουν να έχουν μια συνάντηση με κάθε υποψήφιο υπάλληλό τους ώστε να πάρουν μια ιδέα για το άτομό του και τον τρόπο που επικοινωνεί με τους άλλους, καθώς επίσης και το πώς αντεπεξέρχονται καταστάσεις άγχους, ή το πώς ταιριάζουν με το υπόλοιπο προσωπικό.
Τύποι συνεντεύξεων
Εξαρτάται από τον εργοδότη αν θα κάνει μια σύντομη ή μια εκτενή συνέντευξη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δύο συνεντεύξεις ή να συμπεριληφθεί κάποιο τεστ. Συνήθως μια συνέντευξη αφορά τα παρακάτω ζητήματα:
- Το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση
- Τα προσόντα και εμπειρία που έχεις για τη συγκεκριμένη θέση
- Τα μελλοντικά σου σχέδια
- Πόσο καλά μπορείς να προβάλεις τον εαυτό σου
Υπάρχει περίπτωση να σου ζητηθεί να γράψεις τις απόψεις σου για ένα θέμα που αφορά την επιχείρηση, και μετά να ερωτηθείς πάνω σ' αυτό, μ' αυτό τον τρόπο θα εξεταστεί η ετοιμότητά σου.
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να περάσεις με επιτυχία μια συνέντευξη.
Αν έχεις κάποιες ιδιεταιρότητες (π.χ. πρόβλημα υγείας) τότε είναι καλύτερα να το πεις στον εργοδότη πριν πας εκεί για την συνέντευξη. Είναι καλύτερα να γνωρίζει πριν τη συνέντευξη κάποιες ιδιαιτερότητές σου.
Κοίταξε ακόμα μια φορά το βιογραφικό ή την αίτηση (αν την έχεις συμπληρώσει ήδη) ώστε να θυμάσαι τι ακριβώς έχεις γράψει.
Συνήθως το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη, εκτιμά ιδιαίτερα κάποια χαρίσματα στην επικοινωνία. Π.χ. εκτιμά όταν το άτομο που του μιλά τον κοιτάει τα μάτια ή όταν χρησιμοποιεί και το σώμα του για να εκφραστεί. Σε περίπτωση που έχεις κάποια αναπηρία η οποία δε σου επιτρέπει να κοιτάς στα μάτια ή η γλώσσα σώματος που χρησιμοποιείς δεν είναι η ίδια μ΄ αυτήν που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι, φρόντισε να κάνεις έγκαιρα γνωστή αυτή την ιδιαιτερότητά σου και να έχεις αυτοπεποίθηση.
Πάντα να ακούς προσεκτικά τι σε ρωτάνε και να απαντάς ακριβώς σε αυτό που σε ρωτάνε
Χρησιμοποίησε περισσότερα από ένα επιχειρήματα για να στηρίξεις μια άποψη.
Μπορείς να ζητήσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς την απάντησή σου, δεν χρειάζεται να απαντάς αμέσως.
Φρόντισε να σκέφτεσαι θετικά, να είσαι ο εαυτός σου.
Αφού πληροφορηθείς το αποτέλεσμα της συνέντευξης, μάθε πως τα πήγες σε συγκεκριμένα ζητήματα, άσχετα με το αν πέτυχες ή όχι. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος σε επόμενες συνεντεύξεις.
Μη διστάσεις να απευθύνεις κι εσύ μερικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, π.χ μάθε τι μελλοντικές προοπτικές μπορεί να σου δώσει η συγκεκριμένη θέση στην επιχείρηση, αν θα χρειαστεί να ταξιδεύεις κλπ.
Τι πρέπει να προσέξεις
Α. Στην αρχή της συνεντευξης
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τον συνομιλητή σας. Βλέμμα ευθύ και άμεσο, χαμόγελο σιγουριάς, μία ζεστή χειραψία είναι πολύ σημαντικά ως προς αυτό.
Μην ξεχάσετε να χαιρετήσετε τα πρόσωπα που θα συναντήσετε και να περιμένετε να σας προσκαλέσουν να καθήσετε.
Μπαίνετε στο γραφείο του μελλοντικού σας εργοδότη και σας προσκαλεί να καθήσετε. Η συνέντευξη τώρα μπορεί να ξεκινήσει.
Δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χειριστεί την συνέντευξη :
Ο συνομιλητής σας επιλέγει να πάρει εκείνος τον λόγο προκειμένου να σας παρουσιάσει την επιχείρηση, την θέση εργασίας και το περιεχόμενό (καθήκοντα) της. Επωφεληθείτε απο την παρουσίαση συγκρατώντας κάποιες πληροφορίες χρήσιμες για την συνέχεια της συζήτησης. Μπορείτε αργότερα, κατά την διάρκει ατης δικής σας παρουσίασης να κάνετε κάποια αναφορά ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο επιχείρημα βασισμένο σε παραδείγματα που προέρχονται απο εμπειρίες σας.
Ο συνομιλητής σας μπορεί να μπει αμέσως στο θέμα.Γενικά, θα σας ζητήσει να παρουσιαστείτε με συντομία. Για αυτήν την παρουσίαση, έχετε συνήθως στην διάθεσή σας 3 με 4 λεπτά, χρόνος που είναι ταυτόχρονα μακρύς και σύντομος. Γι' αυτό, αποφύγετε να παρουσιάσετε το βιογραφικό σας. Είναι προτιμότερο να επιμείνετε στην λογική της παρουσίασης της επαγγελματικής σας διαδρομής , των προτερημάτων και των αποτελεσμάτων που είχατε απο τις προηγούμενες σας εργασίες.
Μην διστάσετε να αξιοποιήσετε τις εμπειρίες σας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαφοροποιηθείτε σε σχέση με άλλους υποψήφιους
Β. Προς το τέλος της συνεντευξης
Να αποφύγετε να παρατείνετε την συνέντευξη πολλαπλασιάζοντας τις ερωτήσεις σας, καθώς αυτό θα "χαλάσει" την εικόνα σας έναντι του συνομιλητή σας που πρέπει να συναντήσει και άλλους υποψηφίους στην διάρκεια της ίδιας ημέρας.
Επίσης, μην ξεχνάτε πως την συνέντευξη θα πρέπει να την κλείσει ο υποψήφιος εργοδότης σας, όχι εσείς!
Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον συνομιλητή σας που σας δέχθηκε σε συνέντευξη.
Γ. Τι πρέπει να προσέξετε για μία σωστή εμφάνιση σε μία συνέντευξη εργασίας
Δεν σας ζητούν να έχετε την εμφάνιση ενός μοντέλου..ωστόσο ακόμη κι αν το ντύσιμο δεν μετρά στην συνέντευξη, μπορεί να σας εμποδίσει στην πρόσληψή σας, αν δεν το φροντίσετε!
Οταν παρουσιάζεστε σε μία συνέντευξη για πρόσληψη, φροντίστε απο πριν να εναρμονίσετε το ντύσιμό σας προς την θέση εργασίας που διεκδικείτε. Αποτελεί και ένδειξη σεβασμού να παρουσιαστείτε σε μία συνέντευξη ντυμένος/η στα πλαίσια ενός μίνιμουμ κονφορμισμού κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εμφάνισή σας: δεν κινδυνεύετε από άμεσες παρατηρήσεις αλλά από ένα βλέμμα αποδοκιμασίας πάνω σε'ένα ντεκολτέ ή μία κακοδεμένη γραβάτα
http://my.aegean.gr/web/ftopicp-8335.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου