... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Τουρκία: Η μπίζνα της διακίνησης προσφύγων και του sex trafficking ανήλικων κοριτσιών

1538


[Το παρόν αποτελεί μετάφραση του άρθρου Turkey: The Business of Refugee Smuggling, Sex Trafficking  που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Gatestone. Ένα ινστιτούτο-think tank που προωθεί τον φιλελεδισμό. Παρ’όλα αυτά το κείμενο δίνει σημαντικές πληροφορίες και δείχνει πως η Τουρκία ΔΕΝ είναι ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες]
***
Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι ειδήσεις της Τουρκίας κάλυπταν την τραγική ζωή και τον πρόωρο θάνατο μιας νύφης – παιδιού από τη Συρία.
Τον περασμένο Αύγουστο στο Αλέπο, η 15χρονη Μαφέ Ζαφούρ, παντρεύτηκε τον ξάδελφο της Ιμπραήμ Ζαφούρ με ισλαμικό γάμο. Το ζευγάρι μετακόμισε στην Τουρκία, αλλά ο γάμος έληξε μετά από έξι μήνες, όταν ο σύζυγός της την πέταξε ξαφνικά από το σπίτι. Μην έχοντας πουθενά για να κοιμηθεί η Μαφέ βρήκε καταφύγιο με τον 19χρονο αδερφό της και έναν 14χρονο ξάδερφο τους σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό.
Στις 8 Μαρτίου η Μαφέ αυτοκτόνησε με ένα δίκαννο. Το μοναδικό αντικείμενο που είχε στην κατοχή της ήταν το χειρόγραφο πιστοποιητικό γάμου της που βρέθηκε στην τσέπη της.
Η Μαφέ Ζαφούρ είναι μια μόνο από τις νεαρές Σύρες που έχουν πέσει θύματα παιδικού γάμου. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ακόμη μεγαλύτερη κακοποίηση που διαπράττεται από συμμορίες στους περίπου τρία εκατομμύρια Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία
Μια λεπτομερής έκθεση για τις Σύρες πρόσφυγες και μετανάστριες στην Τουρκία, που έχει εκδοθεί από το 2014 από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Αλληλεγγύης στους Καταπιεσμένους (γνωστή στα τουρκικά ως Mazlumder), αναφέρει τους πρόωρους και αναγκαστικούς γάμους, την πολυγαμία, τη σεξουαλική παρενόχληση, την εμπορία ανθρώπων, την πορνεία και τους βιασμούς που καταφέρθηκαν από εγκληματίες εναντίον Σύρων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, Σύροι και Σύρες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εκείνους που στην ουσία εκμεταλλεύονται την ένδειά τους. Τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια, είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή τις μαρτυρίες αλλά και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, σε κάθε πόλη όπου εγκαταστάθηκαν Σύροι πρόσφυγες, έχει αυξηθεί δραματικά η πορνεία. Νεαρά κορίτσια μεταξύ 15 και 20 ετών είναι συνήθως εκείνα που εκπορνεύονται, αλλά ακόμα και 13χρονα κορίτσια πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Η Σεσίλ Ερπολάτ, δικηγόρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκικής επαρχίας του Μπατμάν, είπε ότι πολλά κορίτσια από τη Συρία προσφέρονται για το ποσό των $7 – $18. Μερικές φορές οι πελάτες τους τα πληρώνουν με φαγητό ή άλλα αγαθά τα οποία χρειάζονται απελπισμένα.
Γυναίκες που έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα και φθάνουν χωρίς διαβατήριο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να απαχθούν και να πωληθούν ως πόρνες ή σκλάβες του σεξ. Συμμορίες εγκληματιών φέρνουν πρόσφυγες σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων ή στους τοπικούς σταθμούς λεωφορείων όπου η «παράνομη διακίνηση προσφύγων» έχει γίνει η κυριότερη πηγή εσόδων.
Επαγγελματίες εγκληματίες πείθουν τους γονείς ότι οι κόρες τους πάνε στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή. Δίνουν $700 – $1.700 σαν «προίκα» στους γονείς – ένα απίστευτα μεγάλο ποσό για μια φτωχή οικογένεια στη Συρία – για να μεταφέρουν τις κόρες τους πέρα από τα σύνορα.
«Πολλοί άνδρες στην Τουρκία ασκούν την πολυγαμία με κορίτσια και γυναίκες από τη Συρία παρόλο που η πολυγαμία είναι παράνομη στην Τουρκία,» λέει ο δικηγόρος Αμπτουλχαλίμ Γιλμάζ. «Μερικοί Τούρκοι παίρνουν κορίτσια από την Συρία ως δεύτερες ή τρίτες συζύγους χωρίς καν να τα δηλώσουν επίσημα. Άρα αυτά τα κορίτσια δεν έχουν νομική υπόσταση στην Τουρκία. Η οικονομική ανέχεια είναι η κυριότερη αιτία αυτής της κατάστασης, αλλά είναι επίσης ένα θρησκευτικό και πολιτισμικό φαινόμενο, καθώς ο πρόωρος γάμος επιτρέπεται από τη θρησκεία.»
Οι Σύρες αλλά και τα παιδιά από τη Συρία πέφτουν επίσης θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Όσοι καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά κερδίζουν ελάχιστα χρήματα, ίσα – ίσα για να φάνε, αλλά εργάζονται πολύ και σκληρά για αυτά. Υπόκεινται επίσης σε όλα όσα οι άλλοι θέλουν να τους κάνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Μια 16χρονη που ζει με την αδερφή της στη Σμύρνη, είπε στην έρευνα ότι «επειδή είμαστε Σύρες που ήρθαμε εδώ για να γλιτώσουμε τον πόλεμο, νομίζουν ότι είμαστε άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Η αδερφή μου ήταν φοιτήτρια Νομικής στη Συρία, αλλά ο πόλεμος την ανάγκασε να αφήσει τη σχολή. Τώρα άνεργοι με παιδιά της ζητούν να τους ‘παντρευτεί’. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν την κατάστασή μας.»
Αν μάλιστα είναι Κούρδοι τότε η διάκριση είναι εις διπλούν. Πρώτα γιατί είναι πρόσφυγες και μετά γιατί είναι Κούρδοι. «Οι υπηρεσίες βοηθούν μόνο τους Άραβες πρόσφυγες. Μόλις ακούσουν ότι είμαστε Κούροι, είτε θα φύγουν, είτε θα μας δώσουν  το ελάχιστο και μετά δεν θα επιστρέψουν.»
Ο οργανισμός ECPAT έχει ετοιμάσει μια λεπτομερή έκθεση για τη «Δράση ενάντια στην εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών: Τουρκία» Η ECPAT εκτιμά βάσει του Δείκτη Παγκόσμιας Σκλαβιάς του 2014, ότι ο δείκτης σκλαβιάς στην Τουρκία είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης, επειδή δεν υπάρχει κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί το trafficking για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τους πρόωρους γάμους.
Η έκθεση αναφέρει μια μελέτη του State Department από το 2013: «Η Τουρκία είναι προορισμός, σταθμός, και πηγή για τα παιδιά που πέφτουν θύματα sex trafficking.»
Η έκθεση του ECPAT συνεχίζει:
«Υπάρχει κίνδυνος για νεαρούς πρόσφυγες να εξαφανιστούν από τα κέντρα φιλοξενίας και να εκτεθούν στους διακινητές.
Υπάρχει φόβος ότι οι αναφορές από το στρατόπεδο Ζαατάρι των ΗΕ στην Ιορδανία είναι το ίδιο αληθείς και τα στρατόπεδα στην Τουρκία: γέροι από τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου, εκμεταλλεύονται τη Συριακή κρίση ώστε να αγοράσουν φθηνές έφηβες νύφες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παιδικό trafficking γίνεται επίσης μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας από καταγεγραμμένους ‘προξενητές’ που διακινούν κορίτσια από τη Συρία που δεν είναι προσφυγόπουλα και που έχουν προπαραγγελθεί βάσει ηλικίας. Τα κορίτσια από 12 έως 16 αποκαλούνται φιστίκια, από 17 έως 20 κεράσια, από 20 έως 22 μήλα και τα μεγαλύτερα αποκαλούνται καρπούζια.»
Φαίνεται ότι το 85% των Σύρων προσφύγων ζει εκτός στρατοπέδων, άρα δεν  μπορεί να παρακολουθηθεί από κάποιον διεθνή οργανισμό.
Σύμφωνα με την Ερέν Κεσκίν, δικηγόρο και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, πολλές γυναίκες πρόσφυγες εξαναγκάζονται να επιδίδονται σε πορνεία εκτός αλλά και εντός των στρατοπέδων.
«Υπάρχει αγορά πορνείας στο Αντέπ. Όλα αυτά τα μέρη ελέγχονται από το κράτος. Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες πωλούνται σε άνδρες κατά πολύ γηραιότερους,» είπε η Κεσκίν. «Ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες εξωθούνται στην πορνεία επειδή θέλουν να αγοράσουν ψωμί για τα παιδιά τους.»
Η Κεσκίν λέει επίσης ότι έχει λάβει πολλές αναφορές για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και σωματική βία από πρόσφυγες που βρίσκονται στα στρατόπεδα των Χατάι και Αντέπ. «Παρά όλες μας τις προσπάθειες να μπούμε στα στρατόπεδα, οι υπεύθυνοι δεν μας το έχουν επιτρέψει.»
Οι υπεύθυνοι του AFAD όμως έχουν αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες. «Παρέχουμε στους πρόσφυγες εκπαίδευση και περίθαλψη. Είναι λυπηρό μετά από όλη αυτή την δουλειά που έχει κάνει το AFAD αυτά τα πέντε χρόνια για να φροντίσει τους πρόσφυγες, να εμφανίζονται τέτοιες αβάσιμες και άδικες κατηγορίες,» είπε εκπρόσωπος του οργανισμού.
«Ο αριθμός των προσφύγων στην Τουρκία έχει φθάσει τα 2,8 εκατομμύρια. Η Τουρκία διαθέτει 26 κέντρα στέγασης στα οποία ζουν περίπου 300.000 πρόσφυγες. Αυτά τα κέντρα ελέγχονται τακτικά από τα ΗΕ και μερικοί αξιωματούχοι των ΗΕ βρίσκονται σε αυτά.»
«Σε πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να είχαν δοθεί δουλειές που ταιριάζουν στην εκπαίδευση ή στις δεξιότητές τους,» αναφέρει ο Κανσού Τουράν, κοινωνικός λειτουργός του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.
«Αλλά κανείς δεν τους ρώτησε για το τι δουλειά έκαναν ή για το ποια είναι η μόρφωσή τους όταν έγινε η καταγραφή τους από τους Τούρκους αξιωματούχους. Άρα μπορούν να εργαστούν μόνο παράτυπα και κάτω από τις σκληρότερες συνθήκες προκειμένου να επιβιώσουν. Αυτό επίσης ανοίγει και τον δρόμο για τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.
Το πιο σημαντικό όμως ερώτημα είναι το γιατί τα στρατόπεδα δεν είναι ανοικτά στην εποπτεία από πολίτες. Η είσοδος στα στρατόπεδα των προσφύγων απαγορεύεται. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες που αφορούν στο τι συμβαίνει μέσα σε αυτά. Συνεπώς ανησυχούμε για το τι είναι αυτά που μας κρύβουν.»
Η Σέμα Γκενέρ Καραοσμάνογλου, Διευθύνουσα του οργανισμού Υποστήριξη στη Ζωή, είπε ότι, «Στα δημόσια κέντρα μας παρέχουμε στήριξη στους πρόσφυγες. Έχουμε συναντήσει ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα trafficking, σεξουαλικής βίας αλλά και βίας λόγω του φύλου τους. Ακόμα δεν μπορούμε να μπορούμε να μπούμε στα στρατόπεδα και δεν υπάρχει διαφάνεια μιας και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εκείνους που παίρνουν άδεια από το κράτος. Αλλά μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα στρατόπεδα που διοικούνται από τους δήμους στις επαρχίες του Ντιγιαρμπακίρ, του Μπατμάν και του Σουρούκ.»
Όμως, εκπρόσωπος του AFAD είπε ότι «Στα κέντρα στέγασης υπάρχει διαφάνεια. Εάν θέλουν να μπουν μέσα σε αυτά τα μέρη κάποιοι οργανισμοί, κάνουν αίτηση σε εμάς και εμείς αξιολογούμε τις αιτήσεις. Χιλιάδες media έχουν μπει μέχρι στιγμής μέσα στα κέντρα για να κινηματογραφήσουν και να δουν πώς είναι η ζωή σε αυτά.»
«Ο αριθμός των προσφύγων είναι ήδη υπερβολικά μεγάλος,» λέει ο δικηγόρος Αμπτουλχαλίμ Γιλμάζ. «Αλλά πολλά Αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανόμενων και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του Μπαχρέιν, δεν έχουν πάρει ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα μέχρι τώρα. Και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν στα σύνορα της Τουρκίας.»
Εάν αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά ήξεραν τι τους περιμένει εν δυνάμει στην Τουρκία, δεν θα πάταγαν το πόδι τους στην χώρα.
Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όταν μια κουλτούρα – η Ισλαμική κουλτούρα – δεν έχει τον παραμικρό σεβασμό για τα δικαιώματα των γυναικών. Αντιθέτως είναι μια κουλτούρα βιασμού, σκλαβιάς, κακοποίησης και διακρίσεων που εκμεταλλεύεται τον πιο ευάλωτο.
Η φρίκη είναι ότι η Τουρκία είναι η χώρα αυτή στην οποία η ΕΕ εμπιστεύεται τη «λύση» του σοβαρότατου προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προστατεύσει τους Σύρους, να δημιουργήσει ζώνες φρούρησης σε κομμάτια της χώρας ώστε να μην χρειάζεται πλέον οι άνθρωποι να αφήνουν τα σπίτια τους και να γίνονται πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Ίσως πολλοί Σύροι να γυρίσουν και στα σπίτια τους.
Η Δύση άνοιγε πάντα την αγκαλιά της σε πολλά κυνηγημένα άτομα από Μουσουλμανικές χώρες – όπως τον 25χρονο φοιτητή και δημοσιογράφο Σαϊέντ Περβέζ Καμπάκς, που ξυλοκοπήθηκε, φυλακίσθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 επειδή «κατέβασε» στον υπολογιστή του μια έκθεση για τα δικαιώματα των γυναικών.
Τον βοήθησαν η Σουηδία και η Νορβηγία ώστε να το σκάσει από το Αφγανιστάν το 2009 με το να του δώσουν πρόσβαση σε ένα Σουηδικό κυβερνητικό αεροσκάφος. Τώρα εικάζεται ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όμως έχουν πέσει θύματα βιασμών, δολοφονιών και άλλων εγκλημάτων που έχουν μπει στην ήπειρο  ως πρόσφυγες ή μετανάστες.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας, όπως φαίνεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Πολλοί Μουσουλμάνοι δυσκολεύονται, ακόμα και απεχθάνονται την αφομοίωση στη Δυτική κουλτούρα. Πολλοί φαίνεται ότι σκοπεύουν να εισάγουν στην Ευρώπη την κουλτούρα του φόβου, του βιασμού και της κακοποίησης, από την οποία απέδρασαν.
Θα ήταν κάτι παρά πάνω από δίκαιο και ρεαλιστικό εάν οι Μουσουλμανικές χώρες που μοιράζονται το ίδιο γλωσσικό αλλά και θρησκευτικό υπόβαθρό με τους Σύρους πρόσφυγες – και που είναι πιο πολιτισμένες και έχουν περισσότερο ανθρωπισμό από την Τουρκία – αναλάμβαναν έστω και λίγη ευθύνη για τους Μουσουλμάνους αδερφούς και αδερφές τους. Παρότι τα απελπισμένα θύματα είναι αδελφές και αδελφοί Μουσουλμάνοι, τα πλούσια Αραβικά κράτη δεν δέχονται πρόσφυγες. Δεν έχουμε δει καμία διαδήλωση με πλακάτ «Refugees Wecome!» Οι άνθρωποι της περιοχής ξέρουν πολύ καλά ότι όσοι ζητούν άσυλο θα φέρουν μαζί τους προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά. Για πολλούς Μουσουλμάνους όπως τους πλούσιους γηραιούς Σαουδάραβες, είναι πολύ εύκολο το να αγοράσουν παιδιά από τη Συρία από την Τουρκία, την Συρία ή την Ιορδανία σαν φτηνούς σκλάβους του σεξ.
Για πολλούς οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είναι ανθρώπινα όντα που τους αξίζει να τους συμπεριφέρονται ανθρώπινα. Είναι μόνο αντικείμενα του σεξ των οποίων η ζωή και η αξιοπρέπεια δεν έχουν καμία αξία. Οι Σύροι βρίσκονται εκεί για να τους εκμεταλλεύονται και να τους κακοποιούν. Ο μόνος τρόπος που μπορούν να σκεφτούν για να βοηθήσουν μια γυναίκα είναι να την «παντρευτούν».
Η Ουζέι Μπουλούτ είναι δημοσιογράφος από την Τουρκία και Μουσουλμάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: