... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το θέμα της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας: «Οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ»

prosfyges_11

«Οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ», είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.
Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη μεγαλώνει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να επιστήσει την προσοχή στους πιο ευάλωτους, στις γυναίκες και τα κορίτσια διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις προκειμένου να αναδείξει το θέμα.
Την π. Τετάρτη 2/3, το ΕΚ διοργάνωνε ειδικό σεμινάριο για δημοσιογράφους. Ευρωβουλευτές, και ειδικούς ΜΚΟ, οι οποίοι συζήτησαν την κατάσταση των γυναικών προσφύγων και την προστασία που χρειάζονται.
Την επόμενη μέρα 3/3, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Γυναικών με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προσφύγων, την κατάσταση της υγείας τους και μέτρα για την προώθηση της ένταξής τους.
Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε από την βραβευμένη φωτορεπόρτερ Marie Dorigny (Γαλλία), να δημιουργήσει ένα φωτορεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 1 Ιουνίου 2016.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 8ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: