... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Επίσκεψη των Στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας

   
Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών εχθές  και τα στοιχεία για την Βία των Γυναικών συνεχίζουν και σοκάρουν:
  • Κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.
  • 13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.
  • Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στο χώρο εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία μέσα σε ένα έτος.
  • Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση. Ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου.
  • Ιδιαίτερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ) όχι μόνον από τους διακινητές, αλλά και από τους συντρόφους τους στο μεταναστευτικό ταξίδι. Υφίστανται έτσι παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους και να επιτύχουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Τα στοιχεία, ωστόσο και για την Ελλάδα καταγράφουν μια σκληρή, απάνθρωπη πραγματικότηταΠερισσότερες από 20.000 κλήσεις έχει δεχθεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της και πάνω από 254 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Όσο εξακολουθούν να υφίστανται οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά περισυλλογής και αλληλεγγύης σε γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματικής, ψυχολογικής, σωματικής κα). 
Με την σκέψη αυτή , τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας ,αποφασίσαμε εφέτος για την ημέρα αυτή , να βρεθούμε δίπλα σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και συγκεκριμένα στις έγκλειστες Γυναίκες στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θήβας.
Μετά από πρωτοβουλία των στελεχών του Κέντρου και το κάλεσμα για συγκέντρωση προϊόντων ,συγκεντρώθηκαν 10 κούτες από προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης(ρούχα γυναικεία και παιδικά, είδη καθαριότητας, παιχνίδια, είδη ιματισμού, είδη ατομικής υγιεινής για τα παιδιά και τις γυναίκες κα) τα οποία ταξινομήθηκαν και παραδόθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Ελαιώνα Θήβας.
     
"320 Γυναίκες και 10 παιδιά , ηλικίας 0-3,5 ετών, διαβίουν στο Κατάστημα Κράτησης", σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έγινε τόσο απο τον διευθυντή όσο και από την κοινωνική υπηρεσία του καταστήματος κράτησης που μας υποδέχθηκε εχθές .
Συνοδευόμενες από τον Δήμαρχο κο Σπύρο Νικολάου, απο τον αντιδήμαρχο κο Σπύρο Κίτσο , από την πρόεδρο και μέλη της ΧΕΝ Θήβας καθώς και από την δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο της ΤΚ Ελαιώνα, όπου βρίσκεται και το κατάστημα Κράτησης,είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από την διεύθυνση και την κοινωνική υπηρεσία σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας του Καταστήματος κράτησης (απασχόληση κρατουμένων -μειώσεις ποινών., για την χώρα προέλευσης των κρατουμένων γυναικών και τις ποινές που τους έχουν επιβάλλει ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κλπ) . 


Μας έγινε ξενάγηση στους χώρους του κασταστήματος κράτησης από την κοινωνική λειτουργό του καταστήματος κράτησης, ενώ συνομιλήσαμε με τον διευθυντή και εκπαιδευτικό του ΣΔΕ (που λειτουργεί μέσα στον χώρο του Καταστήματος Κράτησης) σχετικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν και τις ανάγκες που υπάρχουν στο θέμα της εκπαίδευσης των έγκλειστων γυναικών.

Επίσης ,συζητήσαμε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας του Κέντρου Συμβουλευτικής υποστήριξης με το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας, σε πλαίσιο που θα συζητηθεί μετά την ένταξη των Δομών στο Νέο ΕΣΠΑ, ενώ φεύγοντας  ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Χαρούλα Κυριακάκη -κοινωνιολόγος
Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.








Δεν υπάρχουν σχόλια: