... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ενδοοικογενειακή βία τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών ;




Η οικογενειακή βία και οι μορφές της
Στην Κύπρο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, παρατηρούνται προβληματικές οικογένειες, όπου σε ακραίες περιπτώσεις βιώνουν ενδό-οικογενειακή βία διαφόρων μορφών.  Πίσω από  τις κλειστές πόρτες των σπιτιών σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.   Κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες λόγω της ντροπής και  της ενοχής που αισθάνονται δεν αποκαλύπτουν τη βία που υφίστανται, δεν αναζητούν βοήθεια κι έτσι εγκλωβίζονται σε καταστροφικές καταστάσεις.   Παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με συζυγικούς τσακωμούς, κακοποίηση και ψυχολογική πίεση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο και να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους.   
Τον όρο οικογενειακή βία τον  χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάθε είδους σωματική, ψυχική, σεξουαλική, λεκτική βία, κακή μεταχείριση και παραμέληση που ασκείται σε βάρος ενός μέλους μιας οικογενείας. Συγκεκριμένα, είτε σε μια πυρηνική οικογένεια (γονείς – παιδιά) είτε σε μια διευρυμένη μορφή οικογένειας από συγγενείς εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας.
Η βία στην οικογένεια  έχει διάφορες μορφές και αυτή κατηγοριοποιείται ως εξής:  Τη σωματική βία που αποτελεί το  ξυλοδαρμό από τα δυνατότερα μέλη της οικογένειας εναντίον των πιο αδυνάτων σε σημείο να τα τραυματίσουν ακόμη και να τους προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες. Τη λεκτική βία με κύριο χαρακτηριστικό τον υποβιβασμό της προσωπικότητας με άσχημο λεξιλόγιο έτσι ο θύτης κάνει το θύμα να χάνει την αυτοπεποίθηση του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και στους γύρω του.  Τη ψυχολογική βία και συναισθηματική εκμετάλλευση όπου χαρακτηρίζεται από κριτικάρισμα,  ρατσιστικά σχόλια, ταπείνωση,  υποβάθμιση, απομόνωση,  απειλές, εκφοβισμό στέρηση οικονομικών πηγών και  παραμέληση ενός μέλους της οικογένειας από ένα άλλο.  Τέλος, τη  σεξουαλική βία που περιέχει όλες τις μορφές σεξουαλικής επίθεσης η παρενόχλησης, καθώς ο θύτης επιβάλλει στο θύμα με τη βία , την δύναμη και τις επιθυμίες του και το μεταχειρίζεται σαν αντικείμενο, αδιαφορώντας τελείως για τα συναισθήματα του . 
Όσο αφορά τις μορφές εκδήλωσης της βίας στην οικογένεια, αυτή μπορεί να διακριθεί σε βία μεταξύ συντρόφων, καθώς και βία του ενός ή και των δύο γονέων προς το παιδί. Επίσης, μια άλλη μορφή βίας,  είναι η παραμέληση, εγκατάλειψη ή εκμετάλλευση ανηλίκων παιδιών. Ακόμη, οι επιθέσεις εφήβων προς γονείς, αλλά και η κακοποίηση ή εκμετάλλευση ηλικιωμένων - ανήμπορων μελών της οικογένειας, μπορεί να θεωρηθεί ως μια άλλη μορφή ενδοοικογενειακής βίας.
 Η ενδοοικογενειακή βία όπως άλλωστε και κάθε άλλη μορφή βίας  συνδέεται  άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας, της ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία.  Οποιαδήποτε είδος βίας διώκεται ποινικά και η τιμωρία είναι αυστηρή λόγω της παραβίασης των πιο πάνω θεσμών .
Εν κατά κλειδί, η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο διαπολιτισμικό, διαχρονικό και δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις.   Επιβάλλεται  να αντιμετωπίζεται σε κοινωνικό πλαίσιο όσον αφορά τις αξίες και τα στερεότυπα που υπάρχουν. Η ουσιαστική παιδεία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για τη μείωση, αν όχι εξάλειψη, της επιθετικότητας καθώς και της βίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: