... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Βία κατά των γυναικών: Νομικά αποδεκτή! Κι όμως υπήρξε!



H βίαιη συμπεριφορά έναντι των γυναικών έχει υπάρξει κοινωνικά αλλά και νομικά ανεκτή ως "εργαλείο" με την οποία ο άνδρας μπορούσε να "συμμορφώνει" την σύζηγο ,την κόρη αλλά και την μητέρα του.
Παράδειγμα αποτελεί ένας νόμος του 19ου αιώνα για δικαίωμα του συζήγου στην εφαρμογή της τιμωρίας. Ο νόμος όριζε ότι "ο σύζηγος είχε το δικαίωμα να χτυπά την γυναίκα του χωρίς περιορισμούς εφόσον χρησιμοποιούσε κομμάτι ξύλου, όχι φαρδύτερο απο το μέγεθος ενός αντίχειρα.
 H βία αυτή αντιμετωπιζόταν, ως την δεκαετία του 70΄, από τους επιστήμονες ως ένα σύμπτωμα ψυχοπαθολογίας του θύτη, δηλαδή , οτι ο θύτης έπρεπε να αντιμετωπίζετε σαν ασθενής.
Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο επανεξετάσθηκε μέσα σε ενα νέο πολιτικό-κοινωνικό πρίσμα μετά απο παρέμβαση του φεμινιστικού(γυναικείου) κινήματος τη δεκαετία του 70'. 
Σήμερα, λοιπόν ,η κακοποίηση μιας γυναίκας απο το σύντροφο της δεν είναι περίπτωση ψυχοπαθολογίας , αλλά μια αδικοπραγία.

ΝΙΚΙ ΜΙΧΑΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: