... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Αντιδράσεις για το εξώφυλλο του γερμανικού Focus με θέμα τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία

Αντιδράσεις για το εξώφυλλο του γερμανικού Focus με θέμα τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία
Με εξώφυλλο μια λευκή γυναίκα, γυμνή, που φέρει μαύρα αποτυπώματα από παλάμες πάνω στο σώμα της κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Focus, σε μια κίνηση να στηλιτεύσει τις επιθέσεις κατά γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.   "Οι γυναίκες καταγγέλλουν- Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;" είναι ο τίτλος του περιοδικού, το οποίο έχει ωστόσο προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία με τους επικριτές να το χαρακτηρίζουν "σεξιστικό" και "ρατσιστικό". 
  Από την μεριά του, ο αρχισυντάκτης του Focus, Ulrich Reitz υπερασπίστηκε την κίνηση δηλώνοντας: "Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια συμβολική αναπαράσταση όσων συνέβησαν στην Κολωνία. Γι' αυτό δείχνουμε μια ταπεινωμένη γυναίκα, που έχει υποβιβαστεί σε σεξουαλικό αντικείμενο -αντιπροσωπεύοντας τις πολλές γυναίκες-θύματα-, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να αμυνθεί. Όποιος χαρακτηρίζει ρατσιστικό το εξώφυλλο φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα".   
Τα αρνητικά σχόλια εστιάζουν στο στερεότυπο που αναπαράγει το εξώφυλλο, αυτό του κακού "μαύρου" άνδρα που επιτίθεται στη λευκή γυναίκα, το οποίο και καταδικάζουν.   Η επικεφαλής των Πρασίνων, Simone Peter, σε επίσημη διαμαρτυρία της στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου, σχολίασε ότι "η συγκεκριμένη απεικόνιση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σεξισμού και του ρατσισμού και παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του Τύπου. Δεν μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, χωρίς να καταφύγει σε παλιά στερεότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες, και που μέσω του ρατσισμού ενισχύουν τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά προπαγάνδα;". 

http://www.lifo.gr/now/media/86262

Δεν υπάρχουν σχόλια: