Ένα αφιέρωμα στις γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, με έργα 67 δημιουργών, εγκαινιάζει στις 9/12 το μουσείο Φρυσίρα, φιλοδοξώντας να αποτίσει ένα φόρο τιμής στο φύλο που συντέλεσε σιωπηρά αλλά δυναμικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης, βγαίνοντας από το περιθώριο και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η τέχνη δεν έχει φύλο.
«Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη γυναίκα ζωγράφο, στη γυναίκα δημιουργό. Η παρουσία της γυναίκας στον εικαστικό χώρο ήταν ασήμαντη έως ανύπαρκτη. Τα τελευταία 50 -60 χρόνια η παρουσία της είναι έντονη» λέει ο ιδρυτής του μουσείου και συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας.
«Η γυναίκα ανακτώντας τα δικαιώματά της και μπαίνοντας στον κοινωνικό ιστό, αποκτά έντονη δυναμική σε όλα τα επίπεδα και στη ζωγραφική. Ακόμη και σήμερα υπάρχει το ταμπού, ειδικά στους συλλέκτες για επένδυση, τους τρομάζει η επένδυση στο γυναικείο δημιούργημα. Και αυτό θέλω να ξεπεράσω με την έκθεση Elles. Θέλω να καταδείξω ότι το έργο τέχνης δεν έχει φύλο. Η ποιότητα των έργων που βγαίνουν από τις γυναίκες ζωγράφους είναι εξαιρετική» όπως επισημαίνει.
Οι γυναίκες δεν ξέρουν να ζωγραφίζουν, έχει ισχυριστεί ο Γκέοργκ Μπάζελιτς (Georg Baselitz) υπενθυμίζει η ιστορικός και συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης. Η συγγραφέας, προκειμένου να εξηγήσει γιατί η γυναικεία τέχνη δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την ανδρική αναφέρει στο εισαγωγικό της κείμενο τα λόγια του Γερμανού καλλιτέχνη ότι «αν και οι γυναίκες είναι πλειονότητα στις σχολές καλών τεχνών, δεν τα καταφέρνουν στο τέλος…» κι ότι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις - Agnes Martin, Cecily Brown, Rosemarie Trockel, Paula Modersohn-Becker- που δεν είναι όμως Πικάσσο, Μοντιλιάνι ή Γκωγκέν»
Ξεκαθαρίζει στη συνέχεια «Πράγματι, λίγες γυναίκες ξέρουν να ζωγραφίζουν. Σπεύδω να προσθέσω ότι λίγοι άνδρες ξέρουν να ζωγραφίζουν. Οι ζωγράφοι, οι εικαστικοί καλλιτέχνες, είναι λιγοστοί - κι απ' αυτούς, ελάχιστοι αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα όπως ο Πικάσσο, ο Μοντιλιάνι και ο Γκωγκέν. Αυτό που κάνει μεγάλους τους ζωγράφους δεν είναι το φύλο τους - η αρσενικότητα, η θηλυκότητά ή η αμφιφυλία τους: είναι η ατομικότητα, το προσωπικό τους ταλέντο, το genius» υπογραμμίζει η συγγραφέας.
Η πρώτη φορά που ο Βλάσης Φρυσίρας σκέφθηκε μια τέτοια έκθεση, ήταν, όπως ομολογεί, πριν πέντε χρόνια όταν διάβασε το «Λουλούδι της ερήμου» της Γουόρις Ντίρι, που μιλάει για το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής. «Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω κάτι για την γυναίκα.
Είχα στη συλλογή μου πίνακες από περίπου 40 γυναίκες, άρχισα να παίρνω έργα και από άλλες, την κοίταξα πιο πολύ τη γυναίκα. Επέλεξα τις καλύτερες, από όλα τα μέρη του κόσμου την Ινδία, την Κίνα, την Περσία και την Ευρώπη. Είναι ένα πανόραμα από 67 γυναίκες ζωγράφους. Είναι πολύ συγκινητικός ο διάλογος μεταξύ των έργων αυτών των γυναικών, με διαφορετική κουλτούρα, με διαφορετικά έθιμα και πολιτισμούς» λέει ο συλλέκτης.
Το Μουσείο Φρυσίρα που αναδεικνύει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ζωγραφική φέτος κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας και έχει επιλεγεί από την Europeana, την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ιντερνετικό μουσείο της Ευρώπης που παρουσιάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κληρονομιά.
«Οι εκθέσεις του Μουσείου γίνονται με εκθέματα της συλλογής μου που αριθμεί 4000 έργα και καλύπτει ό,τι έχει γίνει τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη. Η συλλογή έχει ένα ανθρωπομορφικό χαρακτήρα, έχει έργα βιωματικά, δεν έχει έργα διακοσμητικά και θέλω μέσα από αυτά να αναδείξω τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με συλλογικές εκθέσεις όπως αυτή των γυναικών και με ατομικές καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και νέων που ευελπιστώ ότι μπορεί να γίνουν σπουδαίοι. Παίρνω το ρίσκο με τα νέα παιδιά όταν βλέπω ότι έχουν ταλέντο, παίρνω έργα τους, τους ενισχύω ηθικά» ο Βλάσης Φρυσίρας.
Στην έκθεση «Εκείνες» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Baillon Agnes, Bigaj Beata, Dixon Jane, Djurdjevic Biljana, Driffield Rebecca, Fambris Georgia, Hay Susan, Glowacka Viola, Fambris Georgia, Lampe Katinka, Loutz Frederique, Pasquaili Beatrice, Paul Celia, Perat Emmanuelle, Pouyandeh Nazanin, Rego Paula, Russel Victoria, Schleime Cornelia, Siebert Uta, Szczekan Ewa, Verebics Agnes, Wang Jojo, Xiang Shi, Αγγελή Ηώ, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βέργη Χρύσα, Βλαχάκη Μαριλίτσα, Γεωργιοπούλου Βίκυ, Γιαννακάκη Μαρία, Γκόνου Ειρήνη, Ζαμπούρα Μαριλένα, Θεοδωρούπουλου Ελίνα, Κάλμπαρη Χριστίνα, Καπεζάνου Στέλλα, Κάσση Μαριγώ, Καστώρη Κάλλη, Κατράκη Βάσω, Κατσαμπάνη Ohta 'Αρτεμις, Κατσουλίδη Μαριάννα, Καφίδα Ιωάννα, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κρυσταλλά Ασπασία, Κυριαζή Πελαγία, Λατινοπούλου Αθηνά, Λίτη Αφροδίτη, Μαρούδα Καλλιρόη, Μαυρίδου Εύα, Μιχαήλου Ελένη, Μιχαλακοπούλου Ελένη, Μιχάλη Ολίβια, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπρισκόλα Σούλα, Μυταρά Χαρίκλεια, Μωραΐτη Ελένη, Ξαφοπούλου Αλεξία, Παπαδημητρίου Έλενα, Παυλοπούλου Ελένη, Ράγκου Ράνια, Ρωμανού Χρύσσα, Σούτογλου Έφη, Σταματιάδη Ντανιέλα, Στεφάνου Μαριάννα, Τσακάλη 'Αννα Μαρία, Φιλοπούλου Μαρία, Φραντζολά Εβίτα, Χαδουλού Κατερίνα, Χαλκίδου Σταματία, Χρυσοχόου Σίσσυ.
Η έκθεση «Elles» θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2016
http://www.skai.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου