... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Θύματα αναγκάζονται να ταξιδεύουν αμέσως μετά το βιασμό επειδή δεν υπάρχουν ιατροδικαστές!

Θύματα αναγκάζονται να ταξιδεύουν αμέσως μετά το βιασμό επειδή δεν υπάρχουν ιατροδικαστές!

Κακοποιημένες γυναίκες, αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό ή μετά τον ξυλοδαρμό, καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία

Δραματικές ιστορίες εξελίσσονται στις πόλεις της χώρας που δεν έχουν ιατροδικαστή. Σοροί διακομίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σημείο θανάτου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, ενώ οι συγγενείς των θανόντων βιώνουν εκτός από την απώλεια του οικείου τους, μεγάλη ψυχική και οικονομική επιβάρυνση με τη διαδικασία. Μακρύ είναι όμως και το ταξίδι που αναγκάζονται να κάνουν όσοι εν ζωή χρειαστούν ιατροδικαστή όπως οι γυναίκες θύματα βιασμού.
 
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), που γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων ή και καταγγελιών από θύματα, βιασμένες ή κακοποιημένες γυναίκες, αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό (χωρίς να έχουν πλυθεί) ή μετά τον ξυλοδαρμό, καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία.
 
Πρόσφατα η ΕΙΕ κατέγραψε περιστατικό από την περιοχή της Μεσσηνίας. Οι οικείοι του θανόντα αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ημέρες για να προχωρήσουν στην ταφή, καθώς η σορός έπρεπε να μεταφερθεί στην Κόρινθο αφού, πλέον, δεν υπάρχει ιατροδικαστής, ούτε στο   νοσοκομείο της Καλαμάτας. Εκτός από τη ψυχοφθόρα αναμονή για την ταφή, οι συγγενείς κατήγγειλαν, ότι κατέβαλαν σημαντικά ποσά για τη μεταφορά της σορού, τη στιγμή που οι   ιατροδικαστικές πράξεις από δημόσιους λειτουργούς είναι δωρεάν.

Στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά είχαν αναφερθεί από πολλές μεγάλες πόλεις (όπως το Αγρίνιο, η Χαλκίδα, ο Βόλος, η Καβάλα κ.ά) και νησιά της χώρας όπου σοροί μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα για να υποβληθούν στην απαραίτητη ιατροδικαστική διερεύνηση.
 
Με βάση τις καταγγελίες ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων ζήτησε από την πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα. «Είναι ελάχιστες οι θέσεις ιατροδικαστών, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός ιατροδικαστή σε κάθε νομό είναι επιτακτική ανάγκη. Κανείς πλέον πολίτης δεν μπορεί να επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά και επιπλέον πόνο για ένα αναφαίρετο δικαίωμά του» τονίζει ο κ. Λέων.


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: