Ο σεξισμός «είναι δυστυχώς διάχυτος στην κυπριακή κοινωνία», αποφαίνεται σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, αφού, όπως επισημαίνει, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, δεν υπάρχει καμία γυναίκα δήμαρχος, μόνο το 17,5% των δημοτικών συμβούλων είναι γυναίκες και μόνο 7 από τους 56 βουλευτές είναι γένους θηλυκού.
Το χειρότερο, ακόμα και στον ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή, καταγράφονται, σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, σεξιστικά περιστατικά.
Σεξισμός, εξηγεί, «είναι και "ασήμαντες" χειρονομίες, "αθώα" σχόλια και "αστεϊσμοί" που, ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις ηθικού διδακτισμού, συγκαταβατικότητας και περιορισμού σε προδιαγεγραμμένους ρόλους που προϋποθέτουν μια γυναίκα "αθώα", χειραγωγήσιμη, που δεν θα πρέπει να "προκαλεί" με την παρουσία και τις πράξεις της, αλλά πρέπει να είναι ευγνώμων που της παρέχεται χώρος ύπαρξης και ενασχόλησης πέραν του οικιακού περιβάλλοντος και της ανατροφής των παιδιών».
Στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως κάνει εκτενή αναφορά και στο περιστατικό, που σημειώθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή, και οδήγησε γυναίκα βουλευτή στην Αστυνομία, όπου κατήγγειλε συνάδελφό της για σε βάρος της σεξιστική συμπεριφορά. Το περιστατικό αυτό «δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένο, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο σεξιστικής και υποτιμητικής αντιμετώπισης των γυναικών πολιτικών στον δημόσιο λόγο», αναφέρει η Επίτροπος και προσθέτει «ο σεξισμός κατά των γυναικών πολιτικών είναι υπαρκτός και πολυεπίπεδος, ενώ η νομική κατοχύρωση της ισότητας έχει αποτύχει να τον αντιμετωπίσει».
Αυτές οι σεξιστικές επιθέσεις, σημειώνει, «ανέδειξαν μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα. Ότι ο χώρος της πολιτικής εξακολουθεί να θεωρείται ως "ανδροκρατούμενος", με την παρουσία και συμμετοχή των γυναικών να αποτελεί κάποιου είδους "παραχώρηση", αλλά κυρίως ότι η λεκτική βία και ο σεξισμός μπορούν ανά πάσα στιγμή και με αξιοσημείωτη ευκολία να επιστρατευτούν προκειμένου να "συνετιστεί" η γυναίκα πολιτικός».
Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως η αύξηση της συχνότητας και της έντασης, με την οποία εμφανίζονται σεξιστικά περιστατικά είναι ανησυχητική και δεν μπορεί παρά να προβληματίσει. Και αυτό, όπως επισημαίνει, για δύο λόγους: «Πρώτον, στρέφονται ευθέως κατά της αξιοπρέπειας των γυναικών, λόγω του μειωτικού και υποτιμητικού τους χαρακτήρα, δεύτερον, αποτυπώνουν και υποδηλώνουν το γεγονός ότι στην κοινωνία μας εξακολουθούν να επιμένουν τα στερεότυπα, οι έμφυλες διακρίσεις και οι ανισότητες, ενώ ο σεξισμός αποτελεί εδραιωμένη πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής».
Στην έκθεση η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρεται και στον ρόλο τον ΜΜΕ εκτιμώντας ότι «δυστυχώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντί να αποδομούν, αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα, προβάλλοντας τον σεξισμό σαν κάτι ακίνδυνο και φυσιολογικό».
Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνονται τα ακόλουθα:
- Γεγονός είναι ότι στα ΜΜΕ υπάρχουν πολύ λιγότερες αναφορές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, με τις αναφορές αυτές να γίνονται στο πλαίσιο θεμάτων χαμηλής προτεραιότητας.
- Ένα δεύτερο δεδομένο συνίσταται στη σκιαγράφηση ενός κόσμου όπου οι άνδρες υπερέχουν αριθμητικά σε σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς τομείς και πεδία απασχόλησης.
- Παρουσιάζεται τεράστια αριθμητική ανισότητα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά, αντίθετα, αναπαράγει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι οι γυναίκες κατά βάση ανήκουν και κινούνται στον ιδιωτικό χώρο.
- Ένα τρίτο στοιχείο είναι η απουσία των γυναικών ως εκπροσώπων συλλογικοτήτων ή ως ειδημόνων.
- Το τέταρτο δεδομένο που οι έρευνες μας δίνουν, είναι πως στα δελτία ειδήσεων οι γυναίκες παρουσιάζονται συχνότερα ως θύματα σε σχέση με τους άνδρες. Έτσι, επικρατεί το στερεότυπο ότι η θυματοποίηση είναι αναπόσπαστο στοιχείο της έμφυλης ταυτότητας των γυναικών χωρίς να αναλύονται ενδελεχώς οι πραγματικοί λόγοι της βίας.
- Πέμπτο, ο τρόπος που κατά βάση απεικονίζονται οι γυναίκες περιορίζεται στην αναπαράστασή τους ως σεξουαλικών αντικειμένων ή ως ακούραστων μητέρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου