Η κρίση στη Συρία έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των μεταναστριών που πραγματοποιούν το ταξίδι προς την Ευρώπη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ και ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές.
Η προσφυγική κρίση έχει βαρύ τίμημα για τις ευάλωτες μετανάστριες, τόνισαν η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και Ευρωπαίοι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλαμβάνει επαρκώς τις ευθύνες της.
Από τους 644.000 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, το 34% είναι γυναίκες και παιδιά. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει αναφορές για παιδιά που πωλούνται στην πορνεία για να πληρώνουν στους διακινητές. Και οι γυναίκες είναι συχνά θύματα βίας, είτε στους καταυλισμούς προσφύγων ή στη διαδρομή προς την Ευρώπη, η οποία περνά μέσα από τη Βόρεια Αφρική ή την Τουρκία.
Οι γυναίκες όχι μόνο αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό των προσφύγων αλλά και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επιδεινωθεί σοβαρά, είτε στη Συρία είτε στα τουρκικά στρατόπεδα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες που έχουν χηρέψει λόγω της συριακής σύγκρουσης.
«Η βία είναι αυτό που εξωθεί τις γυναίκες να φύγουν. Αλλά στις διαδρομές που ακολουθούν, η βία είναι ακόμη χειρότερη,» δήλωσε η Jane Freedman, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 8. Έχει μελετήσει το θέμα για αρκετούς μήνες.
Μόλις αυτό το επικίνδυνο ταξίδι τελειώσει, οι μετανάστες της Συρίας λαμβάνουν άδεια παραμονής έξι μηνών, αλλά συχνά αναγκάζονται να παραβιάσουν τις συνθήκες της διαμονής τους προκειμένου να φτάσουν στον προτιμώμενο προορισμό τους, είτε πρόκειται για τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία.
Διακινητές: Σύμπτωμα των κλειστών συνόρων της ΕΕ
Η ΕΕ καταδικάζει τους δουλεμπόρους, κατηγορώντας τους ότι επωφελούνται από τη δυστυχία των μεταναστών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμμετέχουν στο βιασμό των γυναικών μεταναστών.
Όμως, σύμφωνα με την Freedman, «οι διακινητές έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι διαδρομές μέσα στην ΕΕ έχουν κλείσει καλά και ο δρόμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος».
Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας για την ώθηση των μεταναστών στην αγκαλιά των σωματεμπόρων. Στην Ελλάδα, το κλείσιμο των συνόρων της περιοχής του Έβρου με την Τουρκία έχει οδηγήσει τους μετανάστες της Συρίας να επιχειρήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής διαφώνησε με το γκρέμισμα του φράχτη.
«Διαφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να γκρεμιστεί», υπογράμμισε ο Μάρτιν Σούλτς, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να ελέγξουν τα κύματα των μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα.
«Πρέπει να σταματήσουμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες: οι διακινητές είναι ένα σύμπτωμα, όχι η αιτία του προβλήματος των προσφύγων», δήλωσε η Freedman.
Τα κέντρα προσφύγων επικίνδυνα για τις γυναίκες;
Η Freedman, ο οποίος έχει πάρει συνεντεύξεις από μετανάστες της Συρίας και του Αφγανιστάν στη Γαλλία και την Ελλάδα, ανησυχεί επίσης για τα μελλοντικά κέντρα υποδοχής προσφύγων.
«Υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα γύρω από το θέμα των hotspots, σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθούν αυτά τα κέντρα. Το πρώτο, το οποίο άνοιξε στη Λέσβο, τον Οκτώβριο, δεν προσφέρει ξεχωριστή στέγαση για τους άνδρες και τις γυναίκες», δήλωσε η ειδικός.
Mellissa Fleming, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, παρατήρησε ότι οι μετανάστες επίσης συχνά «τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης χωρίς ξεχωριστούς χώρους για τις ανύπαντρες γυναίκες ή οικογένειες με παιδιά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην EurActiv ότι τα «hot spots» έχουν σχεδιαστεί ώστε να συμμορφώνονται με την οδηγία περί ασύλου του 2013. Το άρθρο 21 του εν λόγω κειμένου ορίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουν τα ευπαθή άτομα, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας.
Οι γυναίκες δεν ξεχωρίζονται ως ευάλωτα άτομα, αλλά οι γονείς με ανήλικα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα θύματα της βίας είναι. Όμως, πρακτικά, η εφαρμογή της οδηγίας δεν είναι καθόλου συνεπής.
Πολλά «hotspots» πρόκειται να συσταθούν κατά τους επόμενους μήνες, περιλαμβανομένων πέντε στην Ελλάδα και έξι στην Ιταλία, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής. Αλλά τα κράτη μέλη δεν διαθέτουν τα μέσα για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Και δεν κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την ίδια προσπάθεια.
Έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch σχετικά με τη βία απέναντι στους μετανάστες στην ΠΓΔΜ, που είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να υποστούν βία ακόμη και μέσα στα κέντρα κράτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου