... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Grooming ή αλλιώς "Αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου".Η μεγάλη απειλή.

 
Ο Μάριος είναι 14 ετών .Κάθεται  ,αφού έχει τελειώσει τα τα μαθήματά του ,στον υπολογιστή  που έχει στο δωμάτιό του ,μπαίνει σε ένα chat room το οποίο είναι ενσωματωμένο σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι και συνομιλεί με κάποιον.Μετά από 10 λεπτά έρχεται στο χώρο που είστε και σας λέει.."
Μαμά ένας κύριος/κυρία μου είπε να βρεθούμε από κοντά σήμερα το απόγευμα στις 7 στο πάρκο.".Να πάω? "Αυτή είναι η ιδεατή πλευρά μιας κατάστασης που δεν θα συμβεί ποτέ όσον αφορά την ερώτηση του παιδιού προς εσάς, πρώτον γιατί δεν θα ξέρει( καθώς μιλάει μόνο μέσω διαδικτύου ότι το άτομο είναι ενήλικο )  και δεύτερον ,γνωρίζει καλά πως,  αν σας πει ότι θα  πάει  να γνωρίσει κάποιον με τον οποίο μιλάει  στο διαδίκτυο μα δεν τον ξέρει αλλά φαίνεται να τον καταλαβαίνει σαν .."φίλος",  η απάντησή σας θα ναι αρνητική ..Και όμως αυτό συμβαίνει. 
Η πραγματική κατάσταση ,που είναι υπαρκτή ,λέγεται GROOMING .

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ GROOMING?
Oπως αναφέρεται και στο υλικό της help line.gr που δημιουργήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε: "Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλλευτεί µε πολύ άσχηµο τρόπο. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, stardoll), στα δωµάτια συνοµιλίας (chat rooms) κλπ. Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµίληκοι µε τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Για αυτό είναι σηµαντικό να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιον συνοµιλούµε στο διαδίκτυο."

Είναι ίσως από τις μεγαλύτερες απειλές των παιδιών καθώς δεν έχουν αναπτύξει τις άμυνές τους και δεν μπορούν πολλές φορές να υποπτευθούν ότι πίσω από έναν συνομιλητή τους μπορεί να κρύβεται ένας ενήλικας.
Γονείς ενημερώστε τα παιδιά σας για το τι είναι το grooming και με τον τρόπο σας πείτε τους πως και γιατί πρέπει να ναι υποψιασμένα,.Ενημερώστε τα για τις βασικές ερωτήσεις που κάνουν όσοι θέλουν να τα προσεγγίσουν και πως αν τυχόν τους τύχει κάτι τέτοιο να σας ενημερώσουν αμέσως.Το πιο βασικό είναι να έχετε τον έλεγχο του υπολογιστή και να γνωρίζετε τις σελίδες ή τα παιχνίδα που μπαίνει το παιδί σας.Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ο υπολογιστής να βρίσκεται σε χώρους που περνάτε την περισσότερη ώρα σας εσείς και φυσικά να ναι στραμμένη η οθόνη προς εσάς τους γονείς και όχι προς τον τοίχο. .Ετσι θα μπορείτε να ρίχνετε "κλεφτές"ματιές στο τι κάνει το παιδί χωρίς να γίνεστε πιεστικοί.


   ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΈΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ  ΕΞΥΠΝΑ παραμένοντας ασφαλής.

• Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι.
•Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν “φίλοι” και µε ποιους µιλάµε στο Διαδίκτυο.
• Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας! • Δε βάζουµε προκλητικά ονόµατα (username) στο προφίλ µας.
• Δεν κανονίζουµε ΠΟΤΕ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει “φίλοι” στο Διαδίκτυο.
• Δεν ανταλλάσουµε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να µείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεµηθούν στον οποιονδήποτε!
 • Δε δελεαζόµαστε ποτέ από τα χρήµατα και τα δώρα. Ακόµα και αν κάποιος σε πληρώσει για να κάνεις κάτι ακατάλληλο, παραµένει να είναι κακοποίηση.
• Ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε (π.χ. γονέα, καθηγητή). Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα γι΄αυτό όπως ντροπή, φόβο (ότι θα µου στερήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ότι θα µου φερθούν άσχηµα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ  ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΟΠΩΣ αναφέρεται στο υλικό της help line  το οποίο επισυνάπτω στο τέλος και ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ  ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, μερικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιτήδειοι που θέλουν να προσεγγίσουν τα παιδιά είναι:

«Ας µιλήσουµε πιο ιδιωτικά» (προκειµένου να γίνει η κουβέντα πιο ιδιωτική όπως σε ενα προσωπικό chat ή στο κινητό τηλέφωνο).
• «Που βρίσκεται ο υπολογιστής; Από που µου µιλάς τώρα;» (προκειµένου να δει εάν κάποιος ενήλικας ή γονέας είναι κοντά).
 • «Ποιος είναι ο αγαπηµένος σου ηθοποιός; Συγκρότηµα; Τραγουδιστής;» (προκειµένου να εξοικειωθεί συναισθηµατικά το παιδί ή και να του κάνει δώρο κάποιο εισιτήριο για συναυλία)
• «Ξέρω κάποιον που µπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καριέρα µοντέλου / χορεύτριας / ηθοποιού» (προκειµένου να φλερτάρει και να ενθαρρύνει προσωπική συνάντηση)
• «Ξέρω έναν τρόπο που µπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα χρήµατα» (προκειµένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το παιδί και να το εκµεταλλευτεί)
• «Πες µου τι σε απασχολεί. Ακούγεσαι πολύ στεναχωρηµένος. Μπορώ να σε βοηθήσω» (προκειµένου να κερδίσει την εµπιστοσύνη του παιδιού και να χτίσει έναν ισχυρό συναισθηµατικό δεσµό) • «Μην πεις σε κανέναν για την καινούργια µας γνωριµία. Ας την κρατήσουµε µυστική από όλο τον κόσµο. Μόνο εγώ και εσύ θα ξέρουµε» (προκειµένου να µην αποκαλύψει το παιδί σε κανέναν τι συµβαίνει).
Περισσότερες τακτικές προσέγγισης θα διαβάσετε στο Link που παραθέτω στο τέλος και παραπέμπει στο υλικό της help -line.gr

Γονείς ,το πιο σημαντικό είναι να έχετε τέτοια σχέση με το παιδί σας που θα μπορεί να σας το εκμυστηρευτεί .Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια προσέγγιση και καταλάβετε πως κάτι συμβαίνει (ειδικά στην εφηβεία που πολλά παιδιά θέλουν να έχουν τα μυστικά τους ) ενημερώστε τους αρμόδιους.Γιατί καλύτερα να έχεις μια εσφαλμένη κρίση παρά ένα παιδί που θα βρεθεί σε κρίση..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ HELP LINE.  ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

Διαδικτυακό Grooming ή αλλιώς Αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου

http://stashpaideias.blogspot.nl/2015/09/grooming.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: